Hvordan alt startet

Nedenfor finner du et utdrag fra det første kapittelet i boken “Beyond Positive Psychology – A Journey from Burnout to Enlightenment”​ som beskriver hvordan alt startet.

Det gikk opp for meg at jeg hadde oppnådd den ultimate fiaskoen i livet – suksess uten mening.

Beyond Positive Psychology - A Journey from Burnout to Enlightenment.

Under lanseringen av i mai 2019 gikk boken til topps på bestselgerlistene hos verdens største bokhandler i syv land med mer enn 4000 solgte eksemplarer de første par dagene.

I boken beskriver jeg min reise fra utbrenthet og hvordan jeg fant løsninger på mine fysiologiske, psykologiske og spirituelle problemer ved hjelp av en unik kombinasjon av det beste jeg har funnet innen Moderne og Urgammel vitenskap, medisin, teknologi og filosofi.

Nedenfor finner du et utdrag fra det første kapittelet i boken som beskriver hvordan alt startet.

Norsk oversettelse er planlagt til vinteren 2022.

Kapittel 1 – Introduksjon

 

21. Januar 2001 trodde jeg at jeg hadde nådd mitt livs høydepunkt. Den dagen befant jeg meg på et stort stadion i Los Angeles California, og jeg skulle til å snakke foran 10.000 mennesker. Jeg husker at jeg stod bak scenen og kjente den høye bassen trenge seg inn i kroppen og adrenalinet pumpe i rekordfart gjennom blodet. Varmen fra publikum strålte mot meg da jeg gikk opp på scenen. I det øyeblikket jeg stod foran den store folkemengden og lyset fra lyskasterne strålte mot meg, tenkte jeg: This is it. Her hører jeg til. Dette er livet mitt og dette er framtiden min.

På det tidspunktet hadde jeg alt. I det minste alt jeg kunne kjøpe for penger. Jeg hadde en stor toppleilighet og dyre biler, jeg dro på fester i herskapshus i Beverly Hills og reiste jorda rundt på første klasse. Dette er det livet handler om, tenkte jeg. Det virket som om jeg hadde nådd toppen av suksess i livet.

Jeg hadde mange venner og kolleger som var som meg. Når vi traff hverandre snakket vi om penger og vi skrøt av eiendelene våre – det andre helikopteret, den tredje yachten og så videre. Hvis noen hadde spurt meg om jeg egentlig var lykkelig den gang, hadde jeg nok ikke helt forstått spørsmålet. For med alle pengene jeg hadde, makten og berømmelsen, trodde jeg at jeg hadde alt jeg ønsket meg. Jeg trodde jeg var verdens lykkeligste mann. Jeg følte jeg hadde nådd toppen av karrieren min.

Den største feilen: Suksess uten mening

Omtrent to år senere begynte illusjonen min om suksess og lykke å rakne for meg. Julaften 2003 møtte jeg veggen med en livstruende utbrenthet. Jeg ble diagnostisert med dobbeltsidig lungebetennelse og hadde nesten 43 i feber. Legene klarte ikke å kontrollere tilstanden min og de var alvorlig bekymra for meg. Problemet var at immunforsvaret mitt var så dårlig at jeg ikke greide å bekjempe lungebetennelsen. Jeg hadde jobbet minst 12 timer hver dag siden jeg var 17 år, og det hadde nå fått sine konsekvenser. Legene sa det var et mirakel at jeg overlevde. Jeg var bare 35 år, men helsetilstanden min liknet tilstanden til en syk 80-åring. Jeg var helt hvit i ansiktet og forferdelig sliten, og hele kroppen min skalv av kulde selv om jeg svettet. Og jeg fikk ikke sove. Legene så at jeg var syk. De tok massevis med blodprøver og andre tester. De prøvde til og med psykoterapi på meg. Til tross for formidabel innsats av de beste legene i hjembyen min, Trondheim, fungerte ikke tradisjonell vestlig medisin på min sykdom. Verken professorene eller spesialistene som forsøkte å hjelpe meg, kunne se at det var noe patologisk galt med meg. Det var veldig frustrerende fordi selv følte jeg meg alvorlig syk. Det fikk meg til å innse at såkalt «moderne» vestlig medisin er begrenset, i hvert fall i tilfeller som mine. Det eneste norsk helsesystem hadde å tilby meg i min tilstand var alders- og uførepensjon. Jeg var vanligvis veldig aktiv, og nå hadde jeg knapt nok energi til å klare meg i hverdagen. Det gjorde meg dypt deprimert. Mitt glamorøse liv og ideen om lykke og suksess begynte gradvis å forsvinne. Jeg innså på det tidspunktet at alle verdens penger verken kunne gjøre meg lykkelig eller kunne oppfylle mine dypeste lengsler. På det tidspunktet gikk det opp for meg at jeg hadde oppnådd den ultimate fiaskoen i livet – suksess uten mening.

 

Min bakgrunn

Jeg vokste opp i en middelklassefamilie i Trondheim. Som barn ble jeg oppdratt til å være en funksjonell streber. Moren min vokste opp under andre verdenskrig med perioder uten verken mat eller penger, og mentaliteten hennes var derfor preget av at penger og mat var viktigere enn lykke. For moren min var det viktig at jeg var i stand til å ta godt vare på meg selv. Hun ville at jeg skulle være best i alt jeg gjorde, det være seg skole, hobbyer og sport. Det var den perfekte oppskriften på lykke, trodde hun. Dessverre var det også en perfekt oppskrift på arbeidsnarkomani og utbrenthet.

Gründerspiren i meg vokste fram allerede som 9-åring. Da begynte jeg å samle på tomflasker og pante dem for penger. Det utviklet seg raskt, og da jeg begynte på universitetet hadde jeg allerede tre jobber og min egen bedrift. Folk undret seg over hvordan jeg greide å gjøre så mye på en gang. Jeg pleide å si: Det er tid til alt, man må bare planlegge. I mitt hode betydde ikke tid noen ting, og det fantes ingen grenser. Jeg trodde jeg var den perfekte funksjonelle streberen som kunne oppnå alt.

En av dem som inspirerte meg mest i mine ungdomsår var kampsporttreneren min, Master Lehn. Jeg traff ham da jeg var 15 år gammel. Han lærte meg og de andre studentene hvor viktig det var å bygge en sterk karakter bygd på et solid fundament av etiske prinsipper som lojalitet, ærlighet, rettferdighet, integritet, mot og kjærlighet. Denne kunnskapen dannet kjernen av karakteren min som ung og er en viktig del av kunnskapen jeg lærer bort til andre i dag.

I svært ung alder måtte jeg lære å overvinne mange hindringer. Helt siden første klasse på barneskolen ble jeg fortalt at det var flere ting jeg ikke kunne gjøre, oppnå eller være på grunn av mine begrensninger. For det første var jeg veldig nærsynt, jeg hadde -4.5 dioptrier uten at jeg visste det. På et eller annet vis greide jeg meg fint på skolen likevel. Selv om jeg satt bakerst i klasserommet, greide jeg likevel å få med meg hva som skjedde på tavla. Ingen trodde at jeg hadde så dårlig syn fordi jeg drev med skiskyting og kunne skyte på en 45 millimeters-diameterblink fra 50 meters avstand. Og jeg vant mange konkurranser uten å bruke briller. Da jeg var 16 år ble jeg diagnostisert med alvorlig dysleksi. Læreren min undret seg over hvordan jeg hadde kommet meg gjennom skolen uten å kunne lese bøkene, men jeg hadde funnet mine måter å kompensere på. I tillegg hadde jeg dårlig koordinasjonsevne og manglet fysisk styrke, så utgangspunktet mitt for å trene Taekwon-Do var skralt. Takwon-Do-læreren min mente derimot at begrensningene mine ikke var noen hindring. Master Lehn sa han kunne gjøre enhver student til verdensmester. Han hadde rett. Jeg endte med å vinne 20 gullmedaljer i Norge og i internasjonale konkurranser. Jeg hadde ikke talent, men med riktig opplæring, riktig trener og riktige rammer, ble det umulige gjort mulig.

Selv om jeg hadde lærevansker greide jeg også å utdanne meg til sivilingeniør med mastergrad i informatikk. Det viktigste jeg lærte på utdannelsen var å ha et skeptisk blikk og å benytte vitenskapelige metoder til å dele opp komplekse problemstillinger for å sikre objektive og målbare resultater. Etter jeg ble uteksaminert, begynte jeg som forsker på et av Europas største uavhengige forskningsinstitutter. Jeg nektet den gang å høre på de som fortalte meg at jeg ikke kunne gjøre visse ting, og det nekter jeg fortsatt den dag i dag.

 

Hvordan jeg forandret meg

Endringsprosessen fra alvorlig syk og deprimert til sunn og glad, begynte med at jeg sluttet å klandre andre mennesker for mine problemer. Jeg opplevde på den tiden så store smerter at jeg at jeg ikke klarte å ta ansvar for eget liv, og løsningen min var å skylle på alle andre. Selvsagt hjalp det ikke. Det paralyserte meg og gjorde meg bare til et lidende offer som synes synd på meg selv. Jeg klandret meg selv for ikke å ha nok energi og for å være kronisk syk.

I et av mine mørkeste øyeblikk av ekstrem frustrasjon, depresjon og sinne, ringte telefonen. Det var en venn som ringte for å fortelle meg at han hadde møtt en fantastisk fyr i Oslo. Kameraten min slet med alvorlige ryggproblemer og hadde søkt råd hos alle leger og spesialister han kunne finne, men ingen kunne hjelpe ham. «Denne fyren er den rareste jeg har møtt,» sa han. «Han bare la hendene sine på ryggen min, og etterpå var ryggsmertene borte.» Det han fortalte tente et lite glimt av håp i meg, og jeg tenkte: Hvorfor ikke prøve det? Jeg hoppet på et fly til Oslo, og traff denne snodige mannen på et slitt treningssenter utenfor Oslo. Han la meg på en benk, han la hendene sine oppå meg og begynte å rope. Jeg ble nervøs og forskrekket av behandlingen hans, jeg hadde ingen anelse om hva han drev med. Men jeg var så desperat etter å bli frisk og etter å fikse problemene mine at jeg var villig til å prøve hva som helst. Og det skjedde noe forbløffende: Etter denne underlige behandlingen fikk jeg tilbake noe av energien min og mye av den fysiske smerten forsvant et par dager. Det fikk meg til å tenke at hvis legene som benyttet vestlig ortodoks medisin ikke kunne hjelpe meg, ville jeg prøve å finne løsningen selv via alternative metoder. Det var starten på den mest spennende og meningsfulle reisen i mitt liv. Fra den dagen av begynte jeg å gå to parallelle veier samtidig for å finne en løsning på helseproblemene mine. Den ene veien var innenfor moderne medisin med moderne praksiser som vestlig medisin, adferdspsykologiske og nevropsykologiske filosofier, terapier og metoder. Den andre veien var den urgamle medisinske kunnskapen innen blant annet indisk, japansk og kinesisk medisinfilosofi, -terapier og -metoder. Jeg ønsket å forstå universet fra et urgammelt perspektiv og tok derfor utdanning i sjamanisme, runer, mytologi, esoterisk buddhisme, Feng Shui, I Ching, astrologi, meditasjon og mye mer. Jeg ønsket å lære alt for å forstå hvordan ting hang sammen og for å finne noen som forhåpentligvis kunne hjelpe meg. Som sivilingeniør og pragmatisk akademiker hadde jeg hittil bare trodd på det jeg kunne se og forstå med egne øyne og som hadde rasjonelle vitenskapelige forklaringer. Å lære om vestlig medisin var derfor lett, men å skulle gjøre et dypdykk i urgamle tradisjoner var vanskelig fordi jeg samtidig måtte takle alle mine forutinntatte ideer og fordommer om disse tradisjonene.

Tyskland er et av verdens ledende land innenfor integrert medisin, så jeg flyttet dit for å lære av ekspertene. Jeg prøvde ut utallige terapimetoder og behandlinger og besøkte de beste legene og spesialistene i landet. Legene oppdaget snart at jeg hadde flere avgjørende helseproblemer. I tillegg til et alvorlig svekket immunsystem, var leveren min ødelagt og jeg hadde store problemer med nyrene og andre organer. Det rare var at etter de hadde testet og diagnostisert meg, ville alle snakke med kona mi og ikke meg. Noen år senere fortalte kona mi meg at legene hadde fortalt henne at jeg var så syk at de var usikre på hvor lenge jeg kom til å leve, derfor ba de henne forberede seg på det verste. Jeg kan ikke forestille meg hvordan hun følte seg når hun fikk disse beskjedene, og hun kunne ikke fortelle meg noe fordi det ville gjøre meg ytterligere deprimert. Det var en tøff og krevende tid med mange tilbakeslag og skuffelser. Jeg investerte enorme summer i jakten på en løsning, og få av de tingene jeg prøvde ut, fungerte. 

Da jeg begynte på denne reisen, hadde jeg ingen intensjon om å dele erfaringene og kunnskapen med andre mennesker. Men ettersom jeg begynte å endre meg ble folk rundt meg nysgjerrige og ville høre hva jeg hadde gjort, så jeg begynte å holde seminarer. På mitt første seminar kom kun to deltakere, to av mine venner. En av dem var Jarle, på den tiden førsteamanuensis ved universitetet i Bergen med doktorgrad i fysikk og matematikk, og kona hans, Anne Marit, som var jordmor. Jarle og Anne Marit tok i bruk teknikkene jeg lærte dem og fikk svært gode resultater, og jeg tenkte: Hvorfor ikke dele denne kunnskapen med flere? Tross alt hadde jeg gjort omfattende testing og mye forarbeid, så hvorfor ikke dele de 10% som hadde fungert for meg? På den måten kunne folk spare penger og tid og ikke gjøre de samme feilene som meg. Jeg oppdaget også at en viktig del av å oppnå mening i hverdagen for meg var å dele kunnskapen og erfaringen med dem rundt meg. Derfor gjør det meg så glad å se at rammeverket jeg har jobbet såpass hardt for å utforme, funker så bra for studentene mine i dag.

 

Hvor jeg er i dag

I dag bor jeg fortsatt i Tyskland med min kone, Maria Jeanne, i et 220 år gammelt hus bygget på eik og leire i vakre omgivelser. Jeg har lært å finne ro både inni- og utenfor meg selv. Lykken min kommer fra den dypeste delen av meg selv, og ikke av eksterne ting. Den gamle funksjonelle streberen som levde som en robot for å oppnå suksess, makt og materielle goder, har nå forstått at livet handler om mye mer enn det. Jeg er i dag lykkelig, glad, fylt med mening og jeg har funnet min plass i verden der jeg kan utfolde mine drømmer og ferdigheter. Jeg jobber halvparten eller en tredjedel av det jeg pleide, likevel er bedriften min mer suksessfull enn noen gang. Det er ikke slik at du ikke kan være lykkelig og oppleve mening hvis du er suksessfull, men jeg tror du blir lykkeligere når suksessen springer ut av et allerede meningsfylt liv.

Jeg våkner ikke lenger om morgenen og gruer meg til dagen som kommer. Jeg ser heller fram til de utfordringene som kommer. Problemer og utfordringer eksisterer fremdeles i livet mitt, men nå frykter jeg dem ikke lenger. Jeg har forstått at det ikke går an å være perfekt, så jeg etterstreber ikke lenger perfeksjon. Nå elsker jeg å være et menneske med feil og mangler. Jeg har lært meg å omfavne mine feil og ser fram til den første feilen jeg kommer til å gjøre hver dag fordi jeg ser feilene som læringsmuligheter og ikke lenger som hindre.

            Helsetilstanden min har drastisk endret seg siden jeg begynte på denne reisen. Alle mine blodverdier er normale, jeg har et velfungerende hormonsystem, organene mine er sunne og jeg våkner om morgenen med energi istedenfor hodepine. I tillegg har den mentale helsa mi forbedret seg omfattende. Jeg fikk på et tidligere tidspunkt diagnosen bipolar type 2 lidelse med alvorlig depresjon (MDD) som gjorde at jeg svingte veldig i humøret, noe som var ekstremt slitsomt. På veien har jeg funnet en unik måte å helbrede denne tunge sykdommen som har frarøvet meg så mange år med livsglede. Jeg har også lært meg å styre det ville dyret i meg som ønsker å jobbe dag og natt i ukesvis. Nå kan jeg slippe det ville dyret ut i en begrenset periode når tiden er inne, og så kan jeg sette dyret tilbake i buret når jeg vil, så det ikke brenner meg ut.

            På veien mot å finne ut hvordan jeg kunne få tilbake helsa mi, oppdaget jeg visse grunnleggende verktøy som hjalp meg å endre meg. Disse verktøyene inneholder 10% av den beste kunnskapen, terapimetodene og behandlingene som hjalp meg å løse helseutfordringene mine. Jeg fant etterhvert ut at jeg også kunne anvende disse verktøyene på ethvert område i livet, og de fungerte overaskende bra. Jeg har testet dem ut på tusenvis av studenter, og erfart at de også har greid å endre det de ønsket med stor suksess. Denne bokas hovedpremiss er derfor å introdusere deg til disse grunnleggende verktøyene gjennom en effektivt og brukervennlig ramme, slik at du raskt kan oppnå endringer med langvarige resultater. Disse enkle metodene jeg presenterer i boka, tillater deg å teste verktøyene og se om du opplever de samme gode resultatene som studentene mine. Det kan være at du ønsker å gå ned i vekt, at du har problemer i parforholdet eller har økonomiske utfordringer. Det kan være at du ønsker å komme deg ut av en depresjon, eller at du føler deg tom og frustrert og ser etter mer mening i livet. Uansett hvilket område av livet du ønsker å forandre, er verktøyene de samme og de fungerer på alle temaer.

            Å kunne dele min erfaring med studenter og klienter og å få være vitne til hvordan de vokser og blomstrer, fyller meg med enorm glede, og jeg er entusiastisk over at jeg nå får mulighet til å dele denne kunnskapen med deg.

Varm hilsen,

Pål-Esben