Hei, jeg er Pål-Esben

En moderne sjaman, entreprenør, forfatter, spirituell lærer og en urokkelig optimist dedikert til å hjelpe mennesker til å leve et oppfylt liv med livsglede, overflod og mening.

Den 21. januar 2001 trodde jeg at jeg hadde nådd høydepunktet i mitt liv. Jeg befant meg på en stor arena i Los Angeles, California, og var i ferd med å snakke foran et publikum på 10.000 mennesker. Jeg husker når jeg sto bak den enorme scenen og følte den intensive basen ryste kroppen min og adrenalinet som ble pumpet gjennom blodet mitt. Varmen fra publikum strålet mot meg da jeg gikk opp og ga presentasjonen min. Da jeg stod foran den store folkemengden og kjente det intensive lyset fra lyskasterne skinne på meg, trodde jeg at dette er det jeg har søkt etter hele livet. Det er her jeg hører hjemme. Dette er mitt liv og min fremtid.

På det tidspunktet hadde jeg alt - i det minste alt du kan kjøpe for penger. Jeg hadde en stor penthouse leilighet og dyre biler, jeg festet i Beverly Hills og reiste verden rundt på første klasse. Dette er hva livet handler om, tenkte jeg. Det virket for meg som om at jeg hadde nådd den ultimate suksessen i livet. Jeg hadde også mange venner og kolleger. Når vi møttes hadde vi de typiske diskusjonene å tjene mer penger og skryte av våre investeringer - huset i Spania, den andre hytta, cabincruiseren og så videre. Hvis noen på det tidspunktet hadde spurt meg om jeg virkelig var lykkelig, hadde jeg trolig funnet spørsmålet dumt siden jeg trodde at jeg hadde alt jeg kunne ønske meg med mine penger, makt og berømmelse. Jeg trodde jeg var den lykkeligste mannen i verden. Jeg følte at dette var høydepunktet til min entreprenørskapskarriere.


Den ultimate fiasko: Suksess uten oppfyllelse

Ca. to år senere ble jeg brutalt revet ut av mine illusjoner om suksess og lykke. På julaften i 2003 møtte jeg veggen med et livstruende burnout. Jeg ble diagnostisert med dobbeltsidig lungebetennelse og feber min nærmet seg 43 grader celsius. Problemet var at immunforsvaret mitt var så dårlig at jeg ikke kunne bekjempe lungebetennelsen, selv med antibiotika. Jeg hadde jobbet 12 til 18 timers dager siden jeg var 17 år, og det hadde konsekvenser.

Legene sa at det var et mirakel at jeg overlevde. Jeg var 35, men hadde en syk 80 årings helse. Jeg var grå i ansiktet, blass i øynene og ekstremt sliten. Hendene mine og resten av kroppen skalv selv om jeg svettet og jeg kunne ikke sove. Legene så at jeg var syk. De tok dusinvis av blodprøver og mange andre tester. De prøvde også med psykoterapi. Til tross for den beste innsatsen fra de beste spesialistene i min hjemby Trondheim, viste det seg at tradisjonell vestlig medisin var ubrukelig. Ingen av professorene og spesialistene som prøvde å hjelpe meg kunne finne noe som var patologisk galt med meg.

Det var veldig frustrerende fordi jeg følte at jeg var veldig syk. Det fikk meg til å innse at det vi kaller "state-of-the-art" vestlig skole medisin er begrenset, i hvert fall i slike tilfeller som mitt. Det eneste de hadde igjen å tilby meg var uførepensjon. Jeg var vant til å være veldig aktiv, men nå hadde jeg knapt nok energi til å opprettholde de mest kritiske oppgavene for å leve og jeg var dypt deprimert. Jeg følte meg helt tom. Mitt glamorøse liv og ideer om lykke og suksess ebbet gradvis ut. Jeg skjønte at alle penger i verden ikke kunne gjøre meg lykkelig og oppfylle mine dypeste lengsler i livet. Det viste meg at jeg hadde oppnådd den ultimate fiaskoen i mitt liv - suksess uten oppfyllelse.


Min bakgrunn

Jeg vokste opp i en middelklassefamilie i Trondheim. Som barn ble jeg opplært til å bli en funksjonell streber hvor kun resultatene telte. Moren min hadde vokst opp under andre verdenskrig og det hadde vært tider da de ikke hadde hatt mat eller penger. Hennes mentalitet var at penger og mat var viktigere enn lykke. Det var viktig for henne at jeg var i stand til å ta godt vare på meg selv. Hun ville at jeg skulle være best i hva jeg gjorde, enten det var skole, hobbyer eller sport. Dette var et perfekt grunnlag for suksess. Dessverre var det også et perfekt grunnlag for arbeidsnarkomani og utbrenthet.

Min entreprenør-ånd hadde allerede blitt vekket til livet som 9 åring, da jeg begynte å samle tomme flasker og resirkulere dem for penger. Da jeg begynte på universitetet, hadde jeg tre jobber og mitt eget firma. Folk lurte på hvordan jeg kunne gjøre så mange ting på en gang. Jeg hadde ordtaket om at "det er tid til alt; det handler bare om planlegging". Tid spilte ingen begrensende rolle. Jeg trodde jeg var den perfekte funksjonelle streberen som kunne oppnå alt.

En annen viktig innflytelse tidligere i mitt liv var min Taekwon-Do lærer, Master Lehn. Jeg møtte ham da jeg var 15 år gammel. Han var fokusert på å skape en sterk karakter og bygge et solid fundament av etiske prinsipper som lojalitet, ærlighet, rettferdighet, integritet, mot og kjærlighet i sine studenter. Dette dannet kjernen i min egen karakter og er en grunnleggende del av hva jeg underviser mine studenter i dag.

I ung alder måtte jeg lære å overvinne hindringer. Helt siden første klasse ble jeg fortalt at det var ting jeg ikke kunne gjøre, oppnå, eller være på grunn av flere handicapper. Jeg var veldig nærsynt med -4,5 diopter og ingen visste dette, inkludert meg. På en eller annen måte klarte jeg meg uten store problemer. Selv om jeg satt bakerst i klasserommet, kunne jeg få med meg hva som foregikk foran. Ingen trodde jeg hadde så dårlig syn siden jeg vant mange konkurranser som skiskytter uten å bruke briller eller kontaktlinser, der jeg skjøt med suksess på blinker som var 4,5 cm i diameter på 50 meters distanse.

Da jeg var 16 år gammel, ble jeg diagnostisert med alvorlig dysleksi. Læreren lurte på hvordan det var mulig å gå gjennom skolen uten å kunne lese bøkene. Jeg hadde funnet måter å kompensere dette på. Jeg hadde også svak koordinasjonsferdighet og liten fysisk styrke, så jeg hadde ikke et godt utgangspunkt for å bli dyktig i kampkunsten Taekwon-Do. Min Taekwon-Do Master sa at det ikke gjorde noe, fordi han kunne gjøre bortimot hvem som helst til stjerne. Jeg endte opp med å oppnå 20 gullmedaljer i Norske og internasjonale mesterskap. Jeg hadde ikke talent, men med den rette opplæringen, den rette læreren, og de rette rammene, var det umulige gjort mulig.

Selv om jeg hadde lærevansker, var jeg i stand til å bli Sivilingeniør med en mastergrad i data- og telekommunikasjon. Det viktigste jeg lærte i løpet av tiden på universitetet var å ha et skeptisk øye og bruke vitenskapelige metoder for å bryte ned ting for å sikre objektive målbare resultater. Etter at jeg ble uteksaminert, fortsatte jeg med å bli forsker ved et av Europas største, uavhengige forskningsinstitutter. Jeg nektet å høre på mennesker som fortalte meg at jeg ikke kunne gjøre ting, og det gjør jeg fortsatt.


Hvordan jeg endret mitt liv

Min endringsprosess fra å være alvorlig syk og deprimert etter mitt burnout i 2003 til å bli fris og oppriktig lykkelig, startet med å skylde på andre. Jeg var fylt med så mye smerte at jeg ikke kunne holde ut å ta ansvaret for mitt eget liv. Selvfølgelig hjalp det ikke med å klandre andre. Det lammet meg og førte meg inn i en lidende offerrolle der jeg syntes synd meg selv for at jeg ikke ikke hadde noe energi og var syk hele tiden.

I mitt mørkeste øyeblikk av ekstrem frustrasjon ringte telefonen. Det var en venn som ønsket å fortelle meg at han hadde møtt en utrolig fyr i Oslo. Min venn hadde et alvorlig rygg problem og hadde vært til mange leger og spesialister som ikke kunne hjelpe ham. "Denne fyren er den merkeligste jeg noen gang har møtt," sa han. «Han bare la hånden på ryggen min, og etterpå følte jeg ikke mer smerte.» Dette tente en gnist av håp i meg, hvorfor ikke prøve dette selv? Jeg hoppet på et fly til Oslo og møtte denne underlige mannen i et loslitt treningsstudio utenfor Oslo. Han plasserte meg på en benk og la hendene på meg før han begynte å riste og rope. Jeg var sjokkert. Jeg ante ikke hva han gjorde. Men jeg var desperat etter å bli frisk og fikse mine problemer, så jeg var villig til å prøve stor sett alt. Og det skjedde noe fantastisk; Jeg fikk tilbake litt av energien og mye av mine fysiske smerter forsvant i noen dager. Det fikk meg til å tenke at hvis legene som praktiserer vestlig ortodoks medisin ikke kunne hjelpe meg, ville jeg prøve å finne løsningen selv. Det var starten på klatreturen til det mest spennende og tilfredsstillende fjellet jeg har besteget i mitt liv.

På jakten etter en løsning på mine alvorlige helseproblemer begynte jeg å forfølge to parallelle veier samtidig. Den ene var moderne medisin, som omfattet vestlig ortodoks skole medisin, funksjonell medisin, adferds- og nevropsykologi, filosofi og mange ulike former for terapi. Den andre veien var den urgamle der jeg studerte indisk, japansk og kinesisk medisin, filosofi, terapier og metoder. Jeg ønsket å forstå universet fra det urgamle perspektivet, så jeg søkte opplæring i sjamanisme, runer, mytologi, esoterisk buddhisme, feng shui, I-ching, astrologi, akupunktur, meditasjon og mye mer. Jeg ønsket å lære alt fordi jeg ønsket å forstå hvordan tingene fungerte og kanskje dermed finne noe som kunne hjelpe meg. Som sivilingeniør og pragmatisk akademiker trodde jeg bare på hva jeg kunne se med egne øyne og hva som hadde rasjonelle vitenskapelige forklaringer. Så det var lett å lære om den vestlige veien, men det var vanskelig i starten å fordype seg i den urgamle veien fordi jeg måtte håndtere alle mine forutbestemte ideer og fordommer.

Jeg flyttet til Tyskland som er et av de ledende landene innen integrativ medisin. Jeg prøvde dusinvis og dusinvis av terapier og behandlinger og besøkte de beste leger og spesialistene. De oppdaget at jeg hadde flere alvorlige helseproblemer. I tillegg til et svakt immunsystem var leveren min i en meget dårlig forfatning og det var store problemer med nyrene og mange av mine vitale organer. Det merkelige var at etter at de hadde testet og diagnostisert meg ønsket de alle å snakke med min kone Maria, og ikke meg. Flere år senere fortale Maria at de hadde fortalt at jeg var så alvorlig syk at de ikke var sikre på om jeg ville overleve, så hun måtte forberede seg på det verste. Jeg kan ikke forestille meg hvordan hun følte seg når hun fikk disse beskjedene om og om igjen, og at hun ikke kunne fortelle dette til meg fordi det ville forverre min situasjon.

Det var en tøff og krevende klatretur med mange nedturer og skuffelser. Jeg investerte enorme mengder penger i jakten på å finne løsninger, og de fleste av tingene jeg prøvde virket ikke. Da jeg startet reisen min, hadde jeg ingen intensjon om å dele erfaringene, kunnskapen og innsikten jeg hadde samlet. Men da jeg endret meg til det bedre ble menneskene rundt meg nysgjerrig og ønsket å vite hva jeg hadde gjort. På mitt første seminar hadde jeg kun to deltakere som også var mine venner: Jarle Tollefsen som hadde en doktorgrad i matematikk og fysikk, og hans kone Anne Marit Erstad som jobbet som jordmor. De fikk oppsiktsvekkende resultater når de benyttet hva jeg hadde lært dem, så jeg tenkte hvorfor ikke dele min erfaring med andre? Tross alt hadde jeg gjort all denne innsatsen og omfattende utprøvingen, så hvorfor ikke la folk få lære de 10%’ene som fungerte for meg, slik at de kunne spare mye penger og tid ved ikke å gjenta mine feil? Jeg oppdaget også at en viktig del av å leve et oppfylt liv var å dele min erfaring og kunnskap og hjelpe mennesker rundt meg. Å se at elevene mine bruker rammeverket jeg hadde jobbet så hardt for å skape, og å få resultater så mye raskere enn jeg hadde gjort selv, gjorde meg grunnleggende glad.


Hvor jeg er i dag

I dag bor jeg fortsatt i Tyskland sammen med min kjære kone Maria Jeanne, i et 220 år gammelt hus laget av eik og leire som ligger i et vakkert landskap. Jeg har lært å finne ro både i og utenfor meg selv. Min lykke i dag kommer fra den dypeste delen av meg selv. Den gamle funksjonelle streberen som levde som en robot for å oppnå suksess, makt og materielle ting, har forstått at det er så mye mer i livet enn å være en som streber etter alt som glitrer. Jeg har blitt lykkelig, glad og oppfylt og har mitt livs drømmejobb der jeg kan uttrykke mine ferdigheter. Jeg jobber en tredjedel av tiden jeg pleide å gjøre, men mitt firma er tre ganger større enn det var. Det er ikke slik at du ikke kan være lykkelig og oppfylt hvis du har suksess, men du har mye mer igjen for det om du lever et oppfylt liv.

Jeg våkner ikke lenger med å grue meg til dagen som kommer. I stedet ser jeg frem til de nye mulighetene jeg står overfor. Jeg har fortsatt problemer og utfordringer, men jeg er ikke lenger redd for dem. Jeg har innsett at det ikke er mulig å være perfekt, så jeg strever ikke lenger for fullkommenhet. Nå elsker jeg å være et ufullkomment og uperfekt menneske. Jeg omfavner mine feil og ser på dem som en mulighet til å vokse og lære.

Helsen min er veldig annerledes enn den var da jeg begynte på min vei. Alle blodverdiene er normale, jeg har et fungerende hormonsystem, mine vitale organer er sunne, og om morgenen våkner jeg opp med energi i stedet for hodepine og utmattelse. I tillegg har min mentale helse forbedret drastisk. Jeg har en bipolar MDD lidelse og jeg pleide å være mye opp og ned, noe som satte ned livskvaliteten betraktelig. I dag har jeg lært å håndtere denne delen av meg. Jeg har lært å styre villdyret i meg som kan jobbe dag og natt i ukesvis. Nå kan jeg slippe ut villdyret i en begrenset periode når jeg føler at tiden er riktig og så sett det tilbake i buret når jeg vil, slik det ikke leder meg til utbrenthet igjen.

På den intensive klatreturen mot fjelltoppen for å finne ut hvordan jeg gjenoppretter helsen min, oppdaget jeg visse kjernekomponenter for effektiv endring. Disse komponentene var 10% av det beste av den beste kunnskapen, terapiene og behandlingene jeg var gjennom i løpet av disse årene, som hjalp meg med å løse mine helseproblemer. Det som var overraskende var at jeg kunne benytte de samme kjernekomponentene til alle tema, problemer og prosjekter, og at de fungerte akkurat like godt på stor sett alt. Så prøvde jeg dem på tusenvis av studenter som også opplevde suksess. Målsetningen med denne bloggen og boken Beyond Positive Psychology, A Journey from Burnout to Enlightenment, er å introdusere deg til disse kjernekomponentene gjennom et effektivt og brukervennlig rammeverk og steg-for-steg-system for å endre og tilpasse seg raskt med langsiktige resultater, ved å benytte de synergistiske effektene av moderne og urgamle veier.

Dette vil gjøre det mulig for deg å teste ut disse kjernekomponentene og se om du opplever de samme resultatene som studentene mine og meg. Det kan være at du vil gå ned 10 kg. Det kan være at du har parforholdsproblemer eller økonomiske problemer. Det kan være at du kjemper mot depresjon. Eller det kan være at du føler deg tom og frustrert innvendig og ser etter sann mening i livet. Uansett hvilket område du ønsker å endre, er kjernekomponentene de samme.

Å være i stand til å dele min erfaring med mine studenter og klienter og se hvordan de vokser og trives med dette fyller meg med glede. Jeg er entusiastisk over at jeg nå har muligheten til å dele dette med deg.

Pål-Esben

Maria Jeanne og Pål-Esben