Ble frisk av irritabel tarmsyndrom (IBS) med avføring! Gjorde slutt på 40 års med smerter med FMT behandlinger

Av Pål-Esben Wanvig

Vestlig skolemedisin er på randen av en revolusjon i forståelsen og helbredelsen av kroniske og uhelbredelige sykdommer, som morbus Crohn, ulcerøs kolitt, multippel sklerose (MS), Parkinson, Alzheimer, autoimmune sykdommer og kronisk utbrenthet. En noe «utradisjonell» metode hvor man bruker menneskelig avføring har nemlig vist seg å være et meget effektiv probiotikum.

Jeg har besøkt og fått behandling ved en av verdens fremste klinikker innen forskning på og bruk av metoden fekal mikrobiotisk transplantasjon (FMT). Taymount Clinic utenfor London har utført over 8000 transplantasjoner, som trolig er det høyeste antallet på noen klinikk eller sykehus på verdensbasis. I artikkelen beskriver jeg hvordan jeg ble frisk av irritabel tarmsyndrom (IBS) med avføring!

Som en del av mitt besøk på klinikken gjorde jeg et videointervju med forskningsdirektøren og grunnleggeren dr. Glenn Taylor, ph.d. som du finner lenger ned i artikkelen.

Et sant mirakel

Over 40 år med lidelse er endelig over! I denne artikkelen deler jeg min erfaring med en fascinerende metode hvor avføring blir transplantert fra friske donorer til en syk pasient – noe som heter fekal mikrobiotisk transplantasjon (FMT). Siden jeg var liten, har jeg ofte vært plaget med oppblåst og smertefull mage, diaré, forstoppelse, kramper, raping, gassing og mangel på vitalitet. Samlediagnosen som ofte blir benyttet på slike problemer, heter irritabel tarmsyndrom (IBS).

Som ung og aktiv gutt var dette et stort problem. På skolen, trening og konkurranser var jeg veldig ustabil. En dag var jeg i toppform, den neste klarte jeg nesten ikke å løpe på grunn av magesmerter. Tester viste at det ikke var noen fysiske problemer, så det ble konkludert med emosjonelle årsaker og at jeg brukte dette som en unnskyldning fordi jeg ikke hadde lyst.

Dette forfulgte meg under oppveksten og gjennom min aktive idrettskarriere. I hele mitt voksne liv har jeg i tillegg hatt perioder med «hjernetåke», dårlig konsentrasjon og utmattelse. Dette kom og gikk uten noe klart mønster.

«Verden er på kanten av en ekstraordinær medisinsk revolusjon som vil komme gjennom forståelse av vårt menneskelige mikrobiom – våre tarmbakterier.»

Dr. David Topping, ledende sjefsforsker i CSIRO (en offentlig institusjon for vitenskapelig forskning i Australia med mer enn 5000 ansatte)

Nær ved å gi opp

I juli 2015 lå jeg tre dager på sykehus for å teste fordøyelsessystemet. Jeg ble behandlet av en overlege som er ekspert i indremedisin i Tyskland. På det tidspunktet var jeg desperat. Det siste halvåret var et emosjonelt mareritt etter at jeg og Maria mistet sønnen vår, og fysiologisk slet jeg med hjernetåke og alle former for fordøyelsesproblemer. Jeg brukte alle tilgjengelige ressurser for å kunne fungere i jobben som lærer og veileder. Med intensive smerter og begrenset evne til å tenke og fokusere klart beit jeg tennene sammen og gjennomførte de planlagte seminarene og veiledningstimene med krum rygg dette halvåret.

Da sommerferien startet i 2015, var jeg en skygge av meg selv. Jeg var nær å kollapse på nytt ikke bare fysisk, men også emosjonelt. Gjennom alle år etter utbrentheten som nesten tok livet av meg i 2003, hadde jeg prøvd alt for å helbrede mine kroniske fordøyelsesproblemer. Selv om jeg ble bedre i korte perioder, var det ingenting som ga holdbare resultater. Flere hundre tusen kroner brukt til terapier, medisiner og kosttilskudd hadde gitt minimale resultater.

I 2013 trodde jeg at løsningen var å bli glutenfri og endre kostholdet (se artikkelen «Nytt liv på 90 dager!»). Artikkelen ble skrevet i en euforisk tilstand der både magesmerter og hjernetåke var borte. Dessverre kom mye av dette tilbake etter ca. 4 måneder, og jeg sto igjen med kun en del av puslespillet og måtte fortsette å søke for å finne resten. I et siste fortvilt forsøk på å finne årsaken til sykdommen ble jeg lagt inn på sykehus for omfattende testing.

«Det er intet patologisk galt med deg»

Tre døgn brukte overlegen og hans team på koloskopi, gastroskopi, biopsi, kapselendoskopi (der man sluker en kamerakapsel for å filme tynntarmen), ultralydundersøkelser, organtester, hormonundersøkelser og dusinvis med blodprøver.

«Alt er i orden, og det er intet patologisk galt med dem, herr Wanvig» var resultatet. «Vi fant ikke engang en polypp i tarmen din.» Overlegen foreslo lykkepiller og anbefalte meg å oppsøke psykolog. Jeg var selvfølgelig lettet over at det ikke var tykktarmkreft eller lignende, men beskjeden var også et tilbakeslag siden de ikke fant årsaken til min lidelse.

Det emosjonelle sjokket og stresset etter å miste gutten vår hadde en innvirkning på min mage, tarm og fordøyelse (som jeg delte i artikkelen «Bedre helse starter i enden: Sunn tarm gir lykkelige mennesker!»), men jeg var 100 prosent sikker på at det ikke var dette som var årsaken siden jeg hadde de samme fordøyelsesproblemene uansett om jeg var glad, lykkelig, sliten, stresset eller deprimert!

Men i desperasjonens øyeblikk sluker fanden fluer, og jeg var en hårsbredd fra å akseptere forslaget fra legen selv om jeg visste at dette ikke var løsningen. Jeg var i ferd med å resignere. Gnisten var i ferd med å slukne, mørket kom sigende over meg. Hvor skal jeg finne løsningen når jeg har prøvd alt? 

Den reddende engel

I de mørkeste tidene kommer lyset ofte fra uventet hold. Denne gangen kom det fra en bok jeg «tilfeldigvis» hadde lastet ned under sykehusoppholdet. «Brain Maker», på norsk «Sunn tarm – klart hode», av dr. David Perlmutter. I boken, som jeg anbefaler på det varmeste, beskriver denne legen blant annet sammenhengen mellom tilstanden til tarmens bakterieflora (mikrobiom) og tilstanden til hjernen. Han beskrev alle mine symptomer i detalj, årsaken til dem og en behandlingsform som jeg visste lite om fra før – fekal mikrobiotisk transplantasjon (FMT).

I boken skriver han om imponerende resultater med mange av sine pasienter med lignende symptomer som jeg hadde, og anbefaler en FMT-klinikk i Europa hvor han sender sine pasienter.

Håpet ble tent på nytt – det fantes på Taymount Clinic i Hitchin like utenfor London, hvor behandlingen til dr. Glenn Taylor og hans team skulle sette en stopper for mer enn 40 år med smerter og lidelse etter kun noen få behandlinger. 

Videointervju med Dr. Glenn Taylor

Jeg anbefaler å se videointervjuet jeg gjorde under oppholdet på Taymount Clinic med dr. Glenn Taylor, ph.d., en av verdens ledende autoriteter innen FMT, som er ansvarlig for mer enn 8000 behandlinger. Der snakker han blant annet om følgende temaer:

 • Hva er forskjellen på FMT og probiotika
 • Hvorfor ga ikke selv årevis med mengder av probiotika resultat?
 • Dr. Taylors filosofi og bakgrunn
 • Sikkerhet, produksjon og utvelgelse av donorer
 • Hvordan jeg arvet en del av mitt fordøyelsesproblem fra min mor
 • Konsekvensene av antibiotika
 • Faren med å benytte «kjøkkenmikser»-løsninger og gjør det selv-metoder
 • Hvorfor problemer med fordøyelsessystemet er blitt en folkesykdom
 • Hvorfor riktig mat er essensielt for bakterienes helse og overlevelse
 • FMT i fremtiden

Fekal mikrobiotisk transplantasjon

Fekal er et annet ord for avføring, og jeg rynket litt på nesen da jeg dykket ned i kunnskapen som finnes om denne ekstraordinære spennende delen av oss mennesker. Tarmens mikrobiom er betegnelse på den samlede bestanden av bakterier i tarmen, som består av mer enn 1000 forskjellige bakteriearter og over 100 billioner (!) bakterier. Dette betyr at du har mange flere bakterier i tarmen enn celler i kroppen.

Med fekal mikrobiotisk transplantasjon overføres tarmsystemets bakterier (mikrobiom) fra en frisk donor til pasienten ved hjelp av rektalklyster, koloskop eller en sonde gjennom nesen til tynntarmen. I moderne FMT behandlinger blir matrester, overflatevev, bilirubin (gult avfallsstoff), hormoner og giftstoffer filtrert bort fra avføringen til donoren slik at det i hovedsak kun er tarmbakteriene som blir overført.

Denne prosessen er komplisert og sensitiv siden 99 prosent av bakteriene er anaerobe (de trenger ikke oksygen for å vokse og formere seg), og 90 prosent av dem dør umiddelbart når de kommer i kontakt med oksygen.

En medisinsk revolusjon

Forskning viser at milliarder av tarmbakterier påvirker tilstanden til immunforsvaret, hjertet, hjernen, forbrenningen og resten av kroppen. Ditt mikrobiom er med på å bestemme om du blir allergisk, får diabetes, blir overvektig eller får astma. Nyere forskning viser også at tarmbakterier påvirker depresjon, angst, autisme, Parkinsons, Alzheimer, MS, leddgikt, IBS og hjerte- og karsykdommer, i tillegg til kroniske inflammatoriske fordøyelsessykdommer (IBD) som morbus Crohn og ulcerøs kolitt.

Boken «Sjarmen med tarmen» av den tyske medisineren og forskeren Giulia Enders har vært med på å popularisere kunnskapen om tarmens innvirkning på helsen. Hennes bok er den mest solgte sakprosaboken i Tyskland gjennom tidene, og ligger på bestselgerlistene også i Norge.

Dr. Perlmutter beskriver i boken «Sunn tarm – klart hode» hvordan tarmfloraen og tarmbakterier påvirker oss og spesielt hjernens funksjon. Jeg anbefaler disse bøkene på det varmeste, og de gir også mange referanser til relevant medisinsk forskning som er gjort rundt dette temaet.

I referanselisten nederst finner du linker til flere referanser til medisinsk forskning som er gjort internasjonalt og i Skandinavia både på norsk og engelsk.

FMT ved Taymount Clinic

(Klargjøring: Jeg har ingen økonomiske fordeler overfor Taymount Clinic. Jeg betalte full pris for min behandling. Min entusiasme for klinikken kommer av resultatene, hvordan de tok vare på meg som pasient, og deres banebrytende metode for å kvalitetssikre donorene og produksjonen av FMT implantatene.)

Taymout Clinic utenfor London i England er en privat, verdensledende klinikk i forskning på og bruk av FMT – fekal mikrobiotisk transplantasjon. Klinikken ble grunnlagt i 2003 av dr. Glenn Taylor og hans kone dr. Enid Taylor, og er internasjonalt anerkjent som et spesialistsenter for testing og produksjon av sertifiserte tarmbakterier (mikrobiota), implantasjonsteknikk og behandling av bl.a. pseudomembranøs kolitt, en smertefull infeksjonssykdom i tykktarmen som kan være dødelig. Per i dag har klinikken 100 prosent remisjonsrate med FMT-behandling av denne alvorlige sykdommen.

Dr. Glenn Taylor

Filosofien bak behandlingen

FMT-behandlinger normaliserer tarmfloraen til pasienter med en rekke kroniske sykdommer som stammer fra en ugunstig tarmflora (dysbiose). Selv om de ikke markedsfører bruk av FMT til behandling av bestemte sykdommer på grunn av lovverket i England, har de hjulpet pasienter med Clostridium difficile og en rekke andre inflammatoriske tarmsykdommer og ubalanser som er skapt etter bruk av antibiotika.

Målsetningen er å erstatte tarmfloraen til en syk pasient med tarmflora fra en frisk donor slik at årsaken til sykdommen blir helbredet.

Hvilken behandlingstype

Etter at dr. Perlmutters «Brain Maker» satte meg på sporet av FMT, brukte jeg flere dager på å søke opp og lese relevant informasjon og erfaringer om metoden. Her er de viktigste kategoriene av informasjon jeg fant:

 • Myndighetene er ofte restriktive med å akseptere behandlingsformen siden det er lite publisert forskning. I Norge er ikke lovverket avklart, men enkelte sykehus tilbyr metoden i behandling av alvorlige Clostridium difficile-infeksjoner. England og Tyskland har et mer fleksibelt lovverk.
 • Leger og forskning som advarer mot bruk av metoden på grunn av fare for overføring av sykdommer eller at behandlingsformen ikke kan vise til resultater. Disse mener antibiotika og allopatiske legemidler skal benyttes som medisin, ikke avføring.
 • Leger og forskning som lovpriser FMT som en ekstraordinær medisinsk revolusjon.
 • Leger, klinikker og sykehus som tilbyr FMT som har en omfattende kontroll- og screeningprosess av donoren for å hindre overføring av sykdom, samt en produksjonsprosess hvor kun ren og frisk tarmflora fra donor blir overført til pasient.
 • Leger, klinikker og sykehus som tilbyr fekal transplantasjon hvor de transplanterer den komplette avføringen fra en donor som ofte er et familiemedlem – uten filtrering, uten å ta hensyn til at den blir utsatt for oksygen og uten kvalitetskontroll (avføringen blir mikset med saltvann eller melk i en kjøkkenmikser og satt inn i klienten ved hjelp av et klyster). Mer senere om hvorfor mange advarer mot dette og finner denne behandlingsformen uforsvarlig.
 • «Gjør det selv hjemme-løsninger» som beskriver metoder for å transplantere avføring fra en venn eller et familiemedlem til deg selv ved hjelp av et klyster og en kjøkkenmikser. Mer senere om hvorfor dette er å spille russisk rulett med din og andres helse.

Det var to ting som opptok meg mest når jeg skulle finne en klinikk for min FMT-behandling: resultater fra pasienter samt sikkerhet. Vi vet alle hvor enkelt det er å bli smittet gjennom spytt og blod, og det er like enkelt å bli smittet når det blir overført levende vev, kroppsvæsker og bakterier fra en syk donor til en pasient.

Sikkerhet ved valg av donorer

For meg var det viktig at donorene som skulle brukes, hadde gått gjennom en omfattende screeningprosess for å utelukke at de hadde sykdom som kunne overføres til meg. I tillegg var det en selvfølge at donoren levde et sunt liv, ikke røykte eller drakk alkohol, spiste sunn økologisk mat, var slank og hadde en aktiv og sunn livsstil.

Den eneste klinikken jeg fant som tilfredsstilte slike krav, var Taymount Clinic. De har en omfattende protokoll og en egen fulltidsansatt som er ansvarlig for utvelgelse og screening av donorer, som i korthet består av følgende steg:

 1. En donor som blir utvalgt, må være sunn i kropp og sinn, fri for mentale sykdommer, slank og sterk, må ikke ha benyttet antibiotika i senere tid og må være ernæringsbevisst med et variert økologisk kosthold for å optimalisere helsen og mangfoldet i sin tarmflora. Røykere og de som nyter alkohol eller andre rusmidler, blir ikke akseptert som donorer.
 2. De som slipper gjennom nåløyet, må gjennom en omfattende blod- og avføringstest for å avsløre eventuelle sykdommer.
 3. Når donoren består testene, blir avføringen høstet gjennom en spesialutviklet metode ved at avføringen blir levert av donoren i en deoksygenert saltvannsløsning og umiddelbart behandlet med nitrogen for å bevare de anaerobe bakteriene som ellers ville ha dødd når de blir utsatt for oksygen.
 4. Deretter blir avføringen sentrifugert. Der blir alle avfallsprodukter skilt ut. På denne måten sitter de igjen med donorens rene mikrobiom.
 5. Så blir en spesiell og sikker anti-frys beskyttelsesvæske tilført mikrobiomet, som deretter blir lagret i en medisinsk ultra-dypfryser med temperatur på -86 grader celsius slik at kvaliteten på mikrobiomet bevares.
 6. Det dypfryste mikrobiomet blir satt i karantene i minimum 3 måneder og blir ikke frigitt før donoren på nytt har gjennomgått en omfattende blod- og avføringstest for å sikre at patogener og sykdommer som det ikke er mulig å finne på et tidlig stadium, blir oppdaget før mikrobiomet blir benyttet. Kun når den andre testen er fri for sykdom, blir mikrobiomet frigitt til bruk.

For meg var dette akkurat hva jeg var på jakt etter. Jeg fant ingen andre klinikker som var i nærheten av en slik kvalitetssikring av mikrobiom-transplantatene som blir benyttet på pasientene.

I dag leverer Taymount Clinic sertifiserte mikrobiom-transplantater fra sin donorbank til klinikker og sykehus over hele verden. Forhåpentligvis vil det etter hvert komme klinikker i Norge som også tar i bruk disse sikre FMT implantatene. Ta gjerne kontakt med meg om du er lege og har spørsmål om dette. Jeg har flere klienter som ønsker å benytte denne behandlingsformen og disse kvalitetssikrede transplantatene hos en klinikk i Norge. 

FMT implantat

Enkelt valg

På bakgrunn av den informasjonen jeg samlet, var det enkelt å velge Taymount Clinic. Jeg booket en innledende konsultasjon (£50 pund) med dem på deres hjemmeside slik at de kunne finne ut om jeg var en egnet pasient som de kunne ta imot.

Jeg bestilte behandlingspakken på 10 FMT-behandlinger, hvor tre av dem skulle utføres på deres klinikk utenfor London. De resterende syv kunne gjøres hjemme ved hjelp av min kone siden jeg ikke hadde mulighet til å bli i London i ti dager. Vanligvis gjøres det en FTM-behandling daglig i ti dager, men dette kan variere fra pasient til pasient avhengig av tilstand og behov.

Jeg betalte £4000 pund (ca.50.000 kroner) for behandlingen. I tillegg kom reise og overnatting i en leilighet vi leide via Airbnb.

Etter å ha betalt et depositum på 12.000 kroner ble jeg fulgt opp av klinikkens profesjonelle team som gikk gjennom det jeg måtte forberede meg til før første behandling, eventuelle bieffekter som av og til kunne skje under en slik behandling, som uro i magen, diaré eller å føle seg uvel.

De forklarte at de ikke kunne garantere resultatet. Noen fikk resultat etter noen få dager, mens det for andre kunne ta opptil to år med behandling før den nye tarmfloraen hjalp, mens andre igjen ikke fikk resultat i det hele tatt. Etter at pasientavtalen som inneholder disse punktene ble signert og sendt inn, var jeg klar for min første behandling.

Første behandling

Som en del av behandlingspakken startet den første dagen med en colonhydroterapi-behandling der varmt vann blir sprøytet inn i endetarmen for å tømme alt innholdet i tykktarmen. I motsetning til mine tidligere erfaringer med colonhydroterapi var dette en behagelig behandling utført av to meget dyktige terapeuter.

Dagen etter fikk jeg min første FMT behandling. Dette er en enkel og smertefri prosedyre som tar i underkant av en time. Først blir et tynt kateter ført et lite stykke inn i tykktarmen, og væsken som inneholder donorens mikrobiom, blir sprøytet inn. Deretter fikk jeg en behagelig massasje for å fordele det nye mikrobiomet i hele tykktarmen der jeg måtte sitte og ligge i flere ulike posisjoner mens dette pågikk.

Taymount Clinic har perfeksjonert denne metoden slik at resultatet blir optimalt. De har funnet ut at denne metoden er mer effektiv og mer behagelig for pasienten enn å levere mikrobiomet via klysterbehandling, gastroskop eller nasal sonde hvor du får en slange gjennom nesen ned til tynntarmen som kan føre til at du kaster opp avføring eller i verste fall får avføring i lungene. Etter behandlingen fikk jeg beskjed om å ta det mest mulig med ro til neste behandling dagen etter. Jeg var rimelig skutt om kvelden og sovnet som en stein.

Ble frisk av irritabel tarmsyndrom (IBS) med avføring! Gjorde slutt på 40 års med smerter med FMT behandlinger

Venter på første behandling

Andre behandlingsdag

Om morgenen følte jeg at det var noe som skjedde i tarmen min. Det var mye aktivitet, og jeg følte meg veldig sensibel både fysisk og emosjonelt. Siden jeg hadde kun tre dager med behandling på klinikken, begynte de å lære opp min kone Maria slik at hun kunne gjennomføre de syv siste behandlingene hjemme. Ved første forsøk rynket hun litt på nesen, hvilket jeg forsto veldig godt da dette ikke er vanlig kost i et parforhold. «Hva gjør jeg ikke for å hjelpe deg til å bli frisk» var hennes kommentar.

Behandlingen var helt uten ubehag, og resten av dagen gikk med til sightseeing i byen. Energinivået var stigende og jeg følte meg mer balansert.

Mirakelet starter

Jeg våknet tidlig om morgenen tredje dag og forberedte meg på min vanlige ukontrollerte utblåsning i toalettskålen. «Dette er utrolig!» roper jeg til min halvt sovende kone. «Magen min er flat!» kommer det entusiastisk fra meg. «Magen min er flat! Magen min er flat!» gjentar jeg om igjen og om igjen og kan ikke tro det jeg ser og føler. Maria åpner øynene og konstaterer at magen ikke er oppblåst, men hun kan ikke helt forstå dette oppstyret så tidlig om morgenen.

For meg var dette starten på det største medisinske miraklet jeg noen gang har opplevd så langt med min egen helse, og slutten på mer enn 40 år med lidelse! Jeg hadde blitt vant med å våkne opp med en smertefull og krampaktig oppblåst mage som så ut som en ballong i helspenn der jeg måtte krøke meg til toalettet om morgenen.

Neste overraskelse kom på toalettet. Jeg forventet samme eksplosive rutine som alltid, men opplevde for første gang på lenge at ting gikk normalt. Inni granskauen, tenker jeg, dette virker! Jeg er i ekstase da vi ankommer klinikken samme morgen. «This is incredible! Dette er utrolig!» er mantraet som jeg synger ut til alle. Det lune smilet til klinikkteamet røper at denne reaksjonen ikke er uvant for dem.

De neste syv dagene får jeg behandling av Maria hjemme. Jeg ble bedre og bedre for hver dag. Ingen gassing, ingen smerter, ingen kramper, ingen hjernetåke. Energinivået økte gradvis, og i skrivende stund er det 9 måneder siden jeg gjennomførte mine 10 FMT-behandlinger – og jeg er fortsatt frisk!

Hver smertefrie dag er et mirakel, og det er ikke mulig å uttrykke min takknemlighet til dr. Perlmutter, som satte meg på sporet i boken «Brain Maker», dr. Glenn Taylor samt hans team på Taymount Clinic som gjorde det umulige mulig for meg, og min tålmodige kone som bestandig er der for meg. 

Ekte kjærlighet i praksis – Hva er det ikke min kjære kone må hjelpe til med på min vei for å bli frisk…

Kan jeg gjøre FMT-behandling selv hjemme?

FMT må ikke forveksles med fekal transplantasjon (FT) hvor den ufiltrerte avføringen blir blandet med en isoton saltvannsløsning, melk eller lignende i en kjøkkenmikser for så å bli transplantert til klienten med for eksemplet et klyster.

Denne måten finnes ofte beskrevet på internett og i selvhjelpsbøker og kan være direkte helseskadelig i verste fall lede til alvorlig sykdom da dette kan påføre mottakeren sykdommer fra donoren siden avføringen transplanteres ufiltrert og utestet.

Dessverre benyttes denne metoden på enkelte medisinske klinikker og sykehus, av og til sammen med bredspektret antibiotika for å motvirke sykdomsspredning. Jeg ville aldri ha utsatt meg selv for en slik uforsvarlig behandlingsmåte som kan resultere i overføring av alvorlig sykdom. I tillegg dør 90 prosent av tarmbakteriene når de blir utsatt for oksygen under blandingen i kjøkkenmikseren.

Taymount Clinic tilbyr en løsning for dem som ikke har mulighet til å være på klinikken i ti dager. Forutsetningen er at du kommer til klinikken og får minst fem (tre i mitt tilfelle) behandlinger og opplæring i hvordan du kan gjøre dette sammen med en partner hjemme. De aksepterer ikke bestilling av transplantater, instruksjoner eller utstyr ut over dette. 

Er dette en mirakelkur mot alt?

Nei! FMT er en metode for å gjenopprette en syk tarmflora ved hjelp av frisk tarmflora fra en donor. En ubalansert tarmflora kan være en medvirkende årsak til flere sykdommer.

Det er mange individuelle faktorer som spiller inn, og dr. Taylor sa til meg at det å få et slikt omfattende resultat så raskt ikke er vanlig. Det kan ta opptil to år med jevnlige behandlinger før de nye tarmbakteriene får permanent fotfeste, og enkelte pasienter merker ingen forbedring i det hele tatt.

Jeg anbefaler at du setter deg grundig inn i denne behandlingsformen og diskuterer dette med din lege før du tar en avgjørelse. I referansene nederst på siden finner du flere referanser om FMT både på norsk og engelsk.

Hva må du gjøre selv

For å få tilfredsstillende og langvarige resultater med FMT-behandling anbefales det å gå over til et tarm- og bakterievennlig kosthold samt redusere inntaket av alle matvarer som kan forårsake inflammasjon i tarmen. Taymount klinikken anbefaler bla. følgende:

 • mest mulig glutenfri diett
 • minimalt med ferdigmat og junkfood
 • noe protein fra kjøtt og fisk siden noen viktige bakteriestammer trenger dyreprotein for å overleve
 • et variert utvalg av grønnsaker og fiber
 • økt inntak av organiske, gode oljer som ghee og kokosnøttolje
 • minimal bruk av sukker, glukose og raske karbohydrater med høy glykemisk indeks
 • Ingen kumelkprodukter
 • Forsiktighet med matvarer som utløser allergiske reaksjoner.
 • Drikk nok rent vann pr dag (ca. 35ml pr. kg kroppsvekt)
 • Forsiktighet med inntak av alkohol og andre substanser som kan skade tarmslimhinne og tarmflora.

I bøkene «Sjarmen med tarmen» av Giulia Enders og «Sunn tarm – klart hode» av dr. Perlmutter får du mange gode råd og tips om mat for optimal tarmhelse.

Sist jul fikk jeg sjokk over hvor store negative konsekvenser søtsaker, sukker og raske karbohydrater kan ha for tarmfloraen. Etter å ha vært fullstendig smerte- og symptomfri i tre måneder tenkte jeg at nå er alt i orden og jeg fortjener å feire litt med sjokolade og marsipan. To uker med «feiring» førte til at magen eksploderte igjen og jeg var tilbake der jeg startet. Det tok nesten fire uker å komme seg igjen, og det sjokkerte meg hvor mye søtsaker og høyt blodsukkernivå påvirker tarmbakteriene. Takk og pris var ikke behandlingen bortkastet da tarmbakteriene kom seg etter sjokket etter et par uker.

Dette er også en del av bakgrunnen for at jeg anbefaler mine klienter og studenter å vente med å prøve ut FMT-behandling til de har endret kostholdet som beskrevet her. Det å tro at en slik behandling vil virke som en magisk pille uten først å legge om til en sunnere livstil kan fort bli en kostbar erfaring. Er du først villig til å betale så mye penger, er det en god idé å sikre investeringen med egeninnsatsen som skal til.

Erfaring viser at de fleste av mine klienter og studenter som sliter med fordøyelsesproblemer og relaterte bivirkninger, blir mye bedre når de minimaliserer inntakt av gluten og slutter 100 prosent med alle typer melkeprodukter fra kyr, og i tillegg sørger for et stabilt blodsukker, som betyr nei til søtsaker, brus, leskedrikker og junkfood.

Det ser ut til at så lenge tarmfloraen ikke er helt i ubalanse som hos meg, kan mye gjøres for å gjenopprette balansen ved å gi bakteriene rett mat, inkludert gode pre- og probiotika tilskudd, og ta godt vare på dem med en sunn livsstil.

Viktigheten av å være generøs

Selv om jeg av og til er på randen av å resignere, får jeg alltid i en eller annen form en påminnelse om viktigheten av aldri å gi opp selv om det ser helt mørkt ut. Etter 40 år med lidelse og mange år med intensiv innsats for å helbrede min største akilleshæl ble jeg endelig belønnet.

Det at leger og terapeuter forteller at det ikke finnes noen løsning, er ikke det samme som at løsningen ikke eksisterer utenfor deres verden. Når legene forteller at årsaken til mine kroniske tarmsmerter og hjernetåke må være psykologisk siden de ikke finner noe feil med sine tester og sitt utstyr, er ikke det samme som at de har rett. Ikke alle har ressursene og mulighetene jeg er så velsignet med å ha i mitt liv. Det er årsaken til at jeg deler mye av min ofte dyrekjøpte kunnskap med alle, blant annet gjennom artiklene i min blogg.

Kanskje vil dette inspirere deg eller en av dine kjære og gi deg et puff i riktig retning som kan tenne din gnist der du står i dag. Det at jeg har brukt så lang tid og så mye ressurser på å finne helbredelse for mine lidelser og sykdom, betyr ikke at du trenger gjøre det samme.

Ved at vi viser generøsitet og deler av vår erfaring og kunnskap med andre, hjelper vi hverandre med å bringe lys, håp og inspirasjon inn i en verden som altfor ofte er preget av egoisme og grådighet.

Det at vi hjelper hverandre ut av mørket, er en verden slik som jeg ønsker meg. Hver og en av oss kommer før eller senere i situasjoner i livet hvor vi ikke ser veien videre, og da er generøsiteten som hver enkelt bringer inn til fellesskapet mer verd enn gull. Jeg håper denne artikkelen har inspirert deg til å ta et skritt på din livsvei mot et lykkeligere, friskere og enda mer meningsfylt liv! 

Del gjerne dine tanker og erfaringer om det jeg tar opp i denne artikkelen i kommentarfeltet under!

Referanser

Ref. 1: Buktalerne – Tarmene er kroppens glemte organ. Ny forskning viser at bakteriene der kan være avgjørende for helsen vår. DN.no, https://www.dn.no/d2/helse/arnold-berstad/merete-eggesbo/elisabeth-norin/buktalerne/1-1-5316671Ref. 2: Fecestransplantasjon – en kur for det meste? Indremedisineren.no, https://indremedisineren.no/2014/01/fecestransplantasjon-en-kur-for-det-meste/Ref. 3: Fekal – transplantasjon i behandling av magetarmsykdommer, MedNytt, Helsebiblioteket.no, https://www.helsebiblioteket.no/mednytt/mage-og-tarm/fekal-transplantasjon-i-behandling-av-mage-tarmsykdommerRef. 4: Professor Tom Borody insists using human poo can cure a range of intestinal diseases like Crohn’s and colitis, dailytelegraph.com.au ,  https://www.dailytelegraph.com.au/news/nsw/professor-tom-borody-insists-using-human-poo-can-cure-a-range-of-intestinal-diseases-like-crohns-and-colitis/news-story/561f2fccb8cacf701b48d92400bee747Ref. 5:Human faeces pumped through a patient’s nose used as superbug medicine, theguardian.com, https://www.theguardian.com/world/2014/may/08/human-poo-pumped-through-a-patients-nose-used-as-superbug-medicineRef. 6: THE POWER OF POOP: FECAL MICROBIOTA TRANSPLANTATION FOR CLOSTRIDIUM DIFFICILE INFECTION, American Clinical and Climatological Association, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5216499/Ref. 7: Sunn tarm – klart hode hvordan gode tarmbakterier beskytter og reparerer hjernen din, Dr. David Permutter.

Ref. 8 Sjarmen med tarmen – om et av kroppens mest undervurderte organer, Giula Enders.

Ref. 9: 1880 publiserte forskningsartikler om FMT på PubMed.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

2 Comments

 1. Hei
  Takk for en flott artikkel! Jeg har selv hatt IBS i snart 15 år og har i løpet av disse årene prøvd mange forskjellige behandlinger. De beste behandlingene har gitt meg 3-4 måneder med symptomfri tilstand, men så har forstoppelsen, luft og søvnproblemene kommet seg snikende tilbake.

  Er du fremdeles er helt symptomfri? I såfall ønsker jeg å gjennomføre FMT-behandling.

  Vh
  Glenn

  1. Paul-Esben Wanvig sier:

   Hei Glenn,

   Suksessraten til Taymount klinikken er avhengig av mange faktorer. De sa til meg at mine raske resultater er det mange av deres pasienter som ikke erfarer siden at det normalt kan ta flere uker før resultatene kommer. Av og til sier de at behandlingen må gjentas avh. av sykdomsbilde.

   For meg har suksessen med behandlingen vært helt avhengig av to ting:
   1. At jeg endret dietten 100% i følge klinikkens ernæringsprogram en måned før behandlingen
   2. At jeg har hatt en optimal diett etter behandlingen.

   Jeg fikk en erfaring på dette noen måneder etter behandlingen hvor jeg ble slapp i kostholdet og flere av symptomene kom tilbake. Da tok det meg noen måneder med optimalt kosthold for at ting gikk seg på plass igjen. I dag har jeg ingen problemer pga. at jeg følger et optimalt kosthold.

   Om du ikke er i stand til å følge et slikt type kosthold (som jeg også sier litt om i artikkelen) nær 100% vil investeringen i behandling på klinikken kunne være bortkastet.

   Beste hilsen
   Pål-Esben

Legg igjen en kommentar