BARFOTSKO – den beste veien til smertefrie hofter, knær, ankler og rygg?

Av Pål-Esben Wanvig

 Har du problem med rygg, føtter, knær, hofter, anspent kjevemuskulatur, plattfot eller Hallux valgus, en feilstilling i stortåens ledd som mange kvinner får av å gå med høye og spisse sko, kan ha en naturlig og enkel løsning. Å bytte ut skoene med barfotsko er et rimelig, enkelt og effektivt grep for rygg- og fothelsen! I denne artikkelen får du tips og råd om hvordan du kan gjøre det samme.

Motstanden mot å teste barfotskoene var til å ta og føle på da min kone Maria kom med et par sokker med plastsåle og insisterte på at jeg skulle prøvde dem ut noen måneder. Vår siste tur til London lå friskt i mitt minne hvor hun hadde på seg disse «sokkene» selv da vi var på restaurant. Min forfengelighet skinte gjennom da folk glante på føttene hennes og trolig lurte på hvilken esoterisk tante dette var som labbet rundt i sokker på en fin restaurant! Kombinasjonen med en kort og attraktiv kjole og sokker som sko var ikke akkurat det jeg så på som passende. Men hva gjør man ikke for kjærligheten og for å støtte opp om sin partner? Jeg svelget forfengeligheten og sa til meg selv at det er ok for henne – men aldri meg!

Problematisk rygg

Men: Jeg skulle ha visst bedre! Et par uker senere var det mine føtter folk kikket på. Men hva gjør man ikke for helsen og et harmonisk ekteskap? Men denne gangen (som de fleste andre) ble jeg veldig takknemlig for at jeg hørte på henne. Dette fikk stor innvirkning på de intense smertene jeg ofte hadde i den ene hælen etter en idrettsulykke for tjue år siden hvor jeg landet feil etter en baklengs salto.

De siste årene har jeg gjort en hel del for å helbrede min problematiske rygg med blant annet to kraftige skolioser som min kiropraktor brukte mange år på å få på plass uten suksess. I artikkelen «Nøkkelen til en sunn og frisk rygg» (kan lastes ned (PDF) gratis på www.wanvig.no/artikler) kan du lese om hvordan jeg løste opp i mine skolioser og de fleste ryggproblemene jeg hadde ved å benytte enkle holistiske metoder.

Selv om ryggen min ble stabil, kom noen av smertene av og til tilbake, spesielt i perioder hvor jeg satt mye foran PC-skjermen og beveget meg lite. Dette førte til stive skuldre- og nakkemuskler. Etter noen behandlinger var ubehaget normalt borte, men jeg tenkte ofte på hva jeg kunne gjøre for å stabilisere ryggen helt.

Løsningen ligger i skoene

En av årsakene til min motstand mot barfotskoene var at jeg trodde jeg allerede hadde funnet de optimale skoene for en god rygghelse. «Gå som en Masai» het det i reklamen. Jeg hadde brukt MBT sko i flere år og var storfornøyd. Etter noen uker med barfotskoene erfarte jeg en enorm forskjell på rygg og kroppsholdningen min generelt.

Smerter som rygg- og skjelettplager kan føre til tar ofte lang tid å bli kvitt. I land som India hvor mange fortsatt går barfot, er problemer med rygg, hofter, knær og ankler nærmest ikke-eksisterende. Det er en del av vår vestlige kultur å bruke sko som trolig er en av årsakene til at det er blitt en folkesykdom som koster samfunnet mer enn 70 milliarder kroner årlig i sykefravær og trygdeutgifter, for ikke å snakke om lidelsen som de som opplever dette ofte må gjennom. I Tyskland utføres det mer enn 500.000 rygg-, kne- og hofteoperasjoner hver år, og tallene er stigende.

Det er først de siste par hundre årene at det er blitt vanlig å bruke sko med såle. Måten vi går på er unaturlig i forhold til om vi går barfot. Problemet med tykke og stabile såler er at de virker som en gips og fratar musklene i foten muligheten til naturlig bevegelse.

Foten består av 26 knokler som skaper en kompleks tredimensjonal struktur som bærer og balanserer kroppen. Problemer med foten kan forplante seg videre og gi ankel- og knesmerter, vondt i hofter og rygg, samt stive muskler i nakke og rygg.

Når vi går barfot eller bruker barfotsko bruker vi foten som et sanseorgan som føler hvordan terrenget endrer seg mens vi går. Føttene gjør mange små justeringer i hvert steg for å tilpasse seg underlaget. Disse justeringene skaper balanse, utvikler og stabiliserer nesten hele kroppen gjennom fleksibiliteten og dynamikken som kommer av alle kontinuerlige justeringer.

Et annet problem med stabile sko er at hælen treffer bakken først når vi går eller løper. Dette sender små sjokkbølger gjennom kroppen og opp til hodet som kan føre til stress og stive muskler, men som også skaper problemer for hele vår biofysikk. Prøv å stikk en finger i hvert øre mens du går barfot på parkett. Når hælen treffer først vil du høre sjokkbølgen som forplanter seg opp gjennom kroppen til den treffer hodet. Prøv deretter å gjøre det sammen når du treffer parketten med tåballen først.

Barfotsko – den beste veien til smertefrie hofter, knær, ankler og rygg?

Første tur med barfot sko

Den første turen med barfotskoene var et sjokk for både kropp og sinn på turstiene ved Externsteine hvor jeg bor i Tyskland. Det må ha vært litt av et syn å se meg bevege meg som en blanding av en ballerina og en som hadde gjort i buksene. Hver småstein var smertelig ubehagelig. Maria måtte tåle noen sterke gloser og en aura som utstrålte sterk misnøye over å ha blitt overtalt til dette prosjektet, men hun fant det visst ulidelig gøy å se meg «danse».

Til tross for en kort tur på et par kilometer var jeg nesten ikke i stand til å stå opp av sengen dagen etter. Jeg hadde vondt i hele kroppen! Fotsålene verket og det føltes som om leggmusklene hadde løpt maraton. «Dette kan da ikke være sunt», var mitt mantra den dagen.

Video: Slik så det ut første gang jeg benyttet barfotsko (denne videoen er tatt første gang jeg gikk barfot, men det så likedan ut første gang med barfotskoene…

En ny og sunn måte å gå på

Vanlige sko treffer bakken først med hælen. Med barfotsko er det viktig å treffe bakken først med tåballen for deretter å la resten av fotsålen treffe bakken mykt. I starten var dette litt uvant, men etter et par dager ble det naturlig og jeg føler meg mye mer fleksibel og bevegelig i hele kroppen etter å ha gått på denne måten noen måneder. Når jeg nå bruker vanlige sko der hælen treffer bakken først føles som om jeg går stivt som en stokk, som en marsjerende soldat, i motsetning til de andre skoene.

Jeg byttet også ut tøflene mine med hard såle med sokker som hadde antisklibelegg under fotsålen. Når jeg går i trappene med disse sokkene føles det som om jeg «spretter » opp trinnene.

Hallux valgus

Hallux valgus er en smertefull fotsykdom som kvinner kan pådra seg etter lengre tids bruk av sko med høye hæler med smal såle foran som trykker tærne sammen. Dette er ofte en selvpåført feilstilling i stortåens grunnledd. I tillegg kan det oppstå en kul på stortåen. Løsningen i vestlig skolemedisin er enten spesialsko, fysioterapi eller operasjon.

Ved å gå barfot eller benytte barfotsko trenes musklene i foten som hjelper leddene til å finne tilbake til sin naturlige posisjon. Resultatene er avhengig av flere ting, som hvor langt sykdommen er utviklet. Om dette er smertefullt i starten er det lurt å begynne å gå barfot på et tykt teppe. Det finnes grupper på internett hvor kvinner deler sin erfaring med Hallus valgus. Det er lite å tape på å prøve dette før en operasjon.

Det beste er aktivt å forebygge Hallus valgus ved å gå mye barfot når man er barn og ungdom. Da legges et solid grunnlag for en god fothelse senere i livet.

Kunsten å gå med hjertet

I boken «GODO – Mit dem Herzen gehen» som kan oversettes til «GODO – Kunsten å gå med hjertet» deler Dr. Med. Hans-Peter Greb sin kunnskap om hva som er riktig gange og hvordan dette påvirker helsen. Han mener at vår naturlige gangerefleks er først å benytte den fremste del av foten (tåballen) når vi går. Dette kan vi observere når ettåringer begynner å gå for første gang ved at de tripper på tåballene. Forfotgange er altså en del av vårt genetiske arvemateriale, sier han.

Dessverre lærer vi tidlig å gå med hælen først på grunn av skoene vi får som barn. Dr. Greb hevder at det er viktig å bruke forfotgange tidlig. Han hevder det er en sterk binding mellom ganglaget, språket og vår emosjonelle tilstand, samt hvordan vi uttrykker disse. En som går på hælen har et mye mer statisk, hardere og alvorligere uttrykk enn en som beveger seg med forfotgange som er mer fleksibel og dynamisk i kropp og sinn.

Reflekssonene til hjertet og lungene (rytmiske organer) finnes i området rundt tåballen. Når vi endrer gangart til forfotgange blir disse reflekssonene aktivert kontinuerlig. Vi «går» med andre ord med hjertet når vi benytter forfotgange.

Dr. Greb har en teori at det kan være en nær sammenheng mellom hælgange og astma siden hælgange skaper et kronisk grunnstress i kroppen gjennom sjokkbølgene. Hans erfaring med egne pasienter viser at de fleste som starter med korrekt forfotgange ofte blir kvitt astma.

Medisinske fordeler

Dr. Greb lister opp en rekke medisinske fordeler med å gå barfot, som at du;

 • Forbedre kretsløpet som kalde føtter, venøse leggsår og andre venelidelser.
 • Får bedre psyke
 • Får bedre pust
 • Synkroniseres høyre og venstre hjernehalvdel bedre
 • Forebygger skader i kroppen
 • Trener opp muskulaturen i foten slik at problemer som plattfot blir bedre.
 • Motvirker skjeve ankler
 • Motvirker problemer med akillessenen
 • Unngår føtter som svetter unormalt mye
 • Får bedre kne- og hofteledd, ryggsøyle,ryggvirvler, ryggskiver
 • Motvirker skiveutglidning
 • Aktiverer og styrker immunforsvaret

Her er noen referanser som det er verd å sjekke ut om du er interessert i dette temaet:

Dr. Daniel Howell, PhD: http://www.thebarefootbook.com/howell.html

Natural Feet Blog: https://naturalfeet.wordpress.com/

Dr. Steven Robbins, MD: http://www.stevenrobbinsmd.com/

Independent: Barn som går barfot på skolen får bede resultater!

Veien tilbake til oss selv

Endring av gangart hjelper til med å finne ro og balanse. Når vi beveger oss med forfoten først må vi være bevisst på hva vi gjør. Vi må fokuserer på oss selv og være tilstede her og nå. Når vi går med hælen først kan vi være hvor som helst med tankene. På den måten kan det bli lettere å løse opp i negativ atferd. Ved å komme nærmere oss selv åpner det opp for hvordan vi kan føle og erfare livet og det vi opplever.

Hjertet og hjertechakraet blir aktivert gjennom at fotsonene på tåballene masseres ved hvert skritt. Dette kan føles som om vi blir roligere og mer balanserte. Denne balansen og roen blir forsterket gjennom den jordende effekten det er å gå barbent eller med barfotsko i naturen. Vi opplever en tettere kontakt med moder jord og naturens grunnelementer, som i seg selv bringer harmoni, ro og balanse inn i livet som er en viktig motvekt til stress.

Maria gikk i barndommen gjennom en omfattende og mangeårig justering av kjever og tanninstilling, som har ført til store problemer med kronisk anspent kjevemuskulatur og hodepine senere i livet. Selv om hun har prøvd veldig mye for å løse opp i denne ofte smertefulle tilstanden var resultatene kun midlertidig. Smerten og anspentheten kom bestandig tilbake etter en tid.

Her om dagen konstaterer hun at kjevemuskulaturen er mye mer avslappet, og smertene og hodepinen har vært borte i flere måneder. Vår erfaring er at barfotgange kan ha positiv innvirkning på hele kroppsholdningen. Dette betyr ikke at det å gå barfot vil løse alle problemer, men det er jo ingening å tape på å prøve det ut noen måneder.

Slik gjør du det

Først må du finne riktige sko. Det finnes et utall merker og modeller, men dessverre er flere av disse uegnet for helsemessige resultater. Du må finne sko som har en fleksibel såle og som ikke hindrer føttene i å bevege seg fritt når du går.

Jeg og Maria har testet ulike merker, og våre favorittsko til fritidsbruk lages av Leguano (leguano.eu) som også leverer sko til Norge. De er solide og er laget av 100 prosent økologisk materiale og inneholder ingen giftstoffer. De har også barnesko. (NB: Jeg har ingen økonomiske forbindelser til firmaet og benytter deres produkter kun som en fullt betalende kunde)

VIDEO: Hvordan velge barfotsko.

Jeg anbefaler at du starter sakte og ikke bruker skoene for lenge av gangen den første tiden. Start med 10 minutter daglig og øk gradvis etterhvert som du føler at du tilpasser deg den nye gangarten. Får du vondt, legg bort skoene noen dager og prøv på nytt. Ta kontakt med legen om du er usikker på om du kan benytte slike sko.

 VIDEO: Hvordan du bruker barfotsko. Jeg anbefaler at du ser gjennom videoen før du starter slik at du slipper å gjøre de feilene som jeg gjorde i starten.

Løping med barfotsko

Jeg har fått mange spørsmål ad. løping og barfotsko. Siden jeg ikke har erfaring med dette selv har jeg intervjuet Jarle Hildum som har 10 års erfaring med løping og barfotsko med flotte helsemessige gevinster.

«Etter jeg hadde løpt min første halvmarathon, kom det store smerter i høyre kne. Jeg trappet ned på løpingen i den tro at dette skulle gå over av seg selv, men til min skuffelse så økte heller smerten. Dette første til at jeg ikke kunne løpe som jeg hadde som vane. Jeg er «avhengig» av å kunne bevege på meg, og det var det uakseptabelt og helt utenkelig å ikke kunne løpe. Jeg husker på det verste så måtte jeg gå baklengs for å komme meg ned trappa. Jeg var til eksperter og fikk kneet utredet med MR. Det ble konstatert en fraktur i øvre del av leggbeinet. Operasjon ble vurdert.

Jeg slukte alt av litteratur og kom over «Born to run»/Douglas McDonald. Den ble en inspirasjon og jeg begynte smått å løpe med barforsko. Det var ikke uproblematisk, jeg måtte i starten til naprapat for å kna ut en gjenstridig krampe, men når jeg lærte meg å respektere at muskelene må gå lov til å bygge seg sakte opp, så gikk det bra. Jeg har løpt slik nesten 10 års tid nå.

Jeg kan varmt anbefale barfotløping. Det respekterer anatomien som kroppen faktisk har og gjør det enkelt å løpe «riktig». Den nære kontakten med underlaget gir meg en rikere løpsopplevelse.

Mange har en ide om at de skal «lære» seg å løpe på forfot, men for meg så er det umulig. Min erfaring er at etter kort tid så er en tilbake i gamle uvaner. Det er vanskeligere og vanskeligere å holde fokus jo mer sliten en er.

Selv om jeg har hatt ett langt forhold til temaet, så gir denne artikkelen nytt lys og nye innfallsvinkler som beriker min forstålese. Takk for mye godt stoff!» – Jarle Hildrum

Video med Jarle Hildrum: Løping med barfotsko

Video med Jarle Hildrum: Hvordan velge riktige barfotsko for løping

Jeg elsker mine nye sko

Selv om jeg i begynnelsen slet litt, er jeg i dag en stor fan av disse skoene. Det tok ikke mange dagene før føttene og kroppen vendte seg til det nye bevegelsesmønsteret slik at jeg kunne bevege meg naturlig og uanstrengt. Jeg opplevde de første positive resultatene etter en ukes tid da smerten i min venstre hæl plutselig var borte. Musklene i rygg og nakke ble mye mer avslappet og fleksibel, og murringen jeg hadde i øvre del av ryggen og i den ene skulderen forsvant.

Nærkontakten man får med naturen gjennom å gå barfot eller med barfotsko er noe alle bør prøve. Ikke bare vil du se naturen med andre øyne, men du vil også få en annen tilgang til roen, klarheten og og de selvhelbredende kreftene naturen har å tilby deg.

Fra barfotsko til barfot

Journalisten Sabrina Fox beskriver i boken sin «Auf freiem Fuß», «På frifot» sitt testprosjekt med å gå uten sko i et helt år. Før hun startet ble hun grundig testet av leger, fysioterapeuter og ortopeder. Hun ble også testet under prosjektet og da det var ferdig etter et år.

Resultatene var forbløffende og viste forbedringer på alle områder. Ryggen var i en mye bedre generell tilstand, ryggvirvlene hadde funnet veien tilbake til sin rette posisjon uten noe som helst medisinsk behandling, en ubevegelig hofte var igjen blitt fleksibel og blodtestene viste at hun allerede etter et par måneder hadde en stor økning i produksjon av hvite blodceller og T-celler som er sentrale i immunforsvaret. Hennes konklusjon var at hun ikke ønsket å stoppe med dette!

Lyst til å vite mer?

Jeg ønsker deg alt godt på din vei. Livet kan være godt å leve om vi velger det selv og får rett hjelp! Om du ønsker å lære mer om dette og andre temaer for å skape et bedre liv, finner du flere spennende nettkurs og artikler på www.wanvig.no

Stort sett alle problemer kan løses – og ofte ligger løsningen nærmere enn vi tror! Jeg ønsker deg lykke til på din vei mot god helse, glede, håp, mening og det livet du fortjener! Jeg håper denne artikkelen har vært til inspirasjon og motivasjon! 

Jeg er alltid åpen for innspill og spørsmål. Ta gjerne kontakt med meg om du har forslag til tema som du ønsker at jeg tar opp i mine artikler.

Facebook
Twitter
LinkedIn

90 Comments

 1. Gjennom min barndom gikk jeg på turning, og hver trening foregikk barbeint. I 12-års alderen gikk jeg fra turn til friidrett, og det ble sko på hver eneste trening. Det tok 1 år før skadene begynte å melde seg, med smerter i akillesen og etterhvert kronisk lyskebetnnelse.

  For noen år siden begynte jeg å benytte barfotsko mer og mer, og jeg har brukt rundt 1 år på å trene meg opp til å løpe barfot. Og det er en helt annen løpsopplevelse for meg som elsker å løpe! Det kan nesten ikke beskrives med ord hvilken frihetsfølelse det er å løpe med barfotsko.

  Som du skriver i artikkelen blir kontakten med Moder Jord helt annerledes, akupunkturpunktene under føttene blir massert på en deilig måte og det er for meg frihet å gå barbeint på gresset. Kroppsholdningen min har endret seg, og spesielt lyskeproblematikken har forbedret seg etter bytte av skotøy. Det blir rett og slett en helt annen måte å gå på som føles utrolig befriende for kroppen 🙂

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Hei Mari og tusen takk for at du deler din spennende erfaring med barfotsko! Når man først har fått smaken på dette skal det mye til for å gå tilbake til «vanlige» sko 🙂

 2. Jeg liker å gå barbeint, har eililletå som ingen sko passer til og mye vondt i korsryggen. Har lyst til å prøve disse.
  Hærlig å se første videosnutt, kan tenkte meg jeg også vil se slik ut. Men kan dette hjelpe på vond rygg så prøver jeg gjerne. Takk Pål-Esben for at du er forsøkskanin og gir oss verdifull informasjon som kan hjelpe mange.

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Hei Gry Lina! Det blir spenne å se når du har prøvd ut barfotskoene noen måneder! Om du holder deg borte fra for ulendt terreng i starten tipper jeg at dette går bra 🙂

 3. Hei,
  Rygg problemer er det mange som har. Derfor finner jeg dette du sier her veldig interessant. Jeg kan foreløpig ikke mye om dette tema. Men rygg smerte vet jeg mye om.
  Jeg har hatt kroniske ryggsmerte i mange år, så jeg har prøvd, mye. Det som har hjulpet meg mest, er det behandlinger med Rainbow Reiki ryggsøyle terapi jeg fikk av min kollega Petter Nyvoll, men av og til kom enkelte smerte tilbake. Min coach og mentor ambefalte meg for en uke siden å gå barfot, for å se om disse altså forsvinner. Så jeg har gått barfot siden. Det jeg har merket hit til, er at Muskulaturen rundt hofte partiet er løsere. Så jeg gleder meg til å se hvordan dette går videre.

 4. Jeg kjenner meg veldig igjen i alle disse ontene som du Pål-Esben nevner. Disse skoene virker veldig spennende og jeg tenker jeg vil prøve disse jeg også. Jeg har også brukt MBT sko i mange år og skifter mye på skotøyet mitt. Dette blir spennende å prøve 🙂

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Hei Anne Marit! Du har virkelig noe å se frem til når du bytter ut MBT skoene dine 🙂 I starten vil det være veldig uvant, men om du ikke overdriver i starten vil dette gå meget bra!

 5. Veldig fin og opplysende artikkel Pål Esben. Jeg trenger fortsatt litt mer tid på å venne meg til mine. Veldig fint med forklaring på hvordan man går med barfot sko, og og det med hvilke man bør velge og hvor man får kjøpt dem.

 6. Kjempespennende med disse skoene.
  Jeg visste at holdnings-apparatet hadde godt av å gå barbeint. Men at hele kroppen hadde nytte av dette var nytt for meg.
  Når jeg går barbeint gleder hele kroppen seg. Men det har aldri falt meg inn å gå barbeint annet enn på svaberga og i gress. Det er rett og slett smertefullt! Jeg kommer til å skaffe meg et par barfotsko og teste dem ut. Det hadde vært fantastisk hvis jeg kunne fått en tilsvarende følelse av det å gå barbeint 🙂

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Det gleder meg stor om jeg har inspirert deg til å prøve ut noe som kroppen din vil ELSKE 🙂

 7. Dette var interessant, og egentlig stikk motsatt av hva som blir fortalt med hensyn til at man skulle sitte helen ned og rulle fram mot tærne. Så dette skal testes

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Hei Sissel, du finner beviset når du prøver ut dette selv. Da spiller det lite hva alle «ekspertene» sier eller ikke sier om barfotsko 🙂

 8. Veldig interessant! Gir meg assosiasjoner til en bok jeg leste for noen år siden som heter «Born to run» av Christopher McDougall. Han var så vidt jeg husker terrengløper og fikk nyss om innfødte i en borthjemt dal i Mexico som løp barbeint. De var fantastiske og hadde ikke skader. Han trente sammen med disse og beskriver hvordan dette var!!

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Hei Josten og takk for tilbakemeldingen! «Born to Run» er en glimrende bok for de som vil lære å løpe barfot. Dette krever mye mer enn å gå barfot til daglig siden det er lett å skade seg alvorlig om man ikke løper på korrekt måte og i korrekte mender i starten.

 9. Veldig interessant å lese og høre om erfaringene dine på dette området, det har jeg gledet meg til lenge! Både artikkelen og videoene inspirerer til å teste ut dette konseptet, fordi jeg aner at det kanskje kan hjelpe meg også 🙂

 10. Dette ser da helt fantastisk ut. Selv har jeg ingen plager med rygg, men har ofte vonde knær. Jeg tror jeg også burde gå med slike sko, for å se hvilken effekt dette kan gi. Glimrende artikkel som er informativ og virker seriøs på meg. Dette må bare prøves 🙂

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Hei Liv Kristine og tusen takk for din tilbakemelding! Dett er en flott måte å forebygge fremtidige problemer med muskel og skjelettsystemet, så det er verd et forsøk 🙂

   Beste hilsen fra
   Pål-Esben

 11. Har hørt det skal være så sunt å gå barfot og har begynt å gå mer barfot sommerstid. Men har ikke hørt om barfotsko før denne bloggen. Kanskje det kan hjelpe mot senkuler under føttene også. Takk for info. dette skal jeg prøve, interesant.

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Hei Halldis, det er verd å gi barfotskoene et forsøk for å se hvordan senekulene blir påvirket. Kunsten er å være tålmodig og ikke forvente resultater etter en uke eller to.

   Beste hilsen fra
   Pål-Esben

 12. Etter jeg hadde løpt min første halvmarathon, kom det store smerter i høyre kne. Jeg trappet ned på løpingen i den tro at dette skule gå over av seg selv, men til min skuffelse så økte heller smerten. Dette første til at jeg ikke kunne løpe som jeg hadde som vane. Jeg er «avhengig» av å kunne bevege på meg, og det var det uakseptabelt og helt utenkelig å ikke kunne løpe. Jeg husker på det verste så måtte jeg gå baklengs for å komme meg ned trappa. Jeg var til eksperter og fikk kneet utredet med MR. Det ble konstatert en fraktur i øvre del av leggbeinet. Operasjon ble vurdert.

  Jeg slukte alt av litteratur og kom over «Born to run»/Douglas McDonald. Den ble en inspirasjon og jeg begynte smått å løpe med barforsko. Det var ikke uproblematisk, jeg måtte i starten til naprapat for å kna ut en gjenstridig krampe, men når jeg lærte meg å respektere at muskelene må gå lov til å bygge seg sakte opp, så gikk det bra. Jeg har løpt slik nesten 10 års tid nå.

  Jeg kan varmt anbefale barfotløping. Det respekterer anatomien som kroppen faktisk har og gjør det enkelt å løpe «riktig». Den nære kontakten med underlaget gir meg en rikere løpsopplevelse.

  Mange har en ide om at de skal «lære» seg å løpe på forfot, men for meg så er det umulig. Min erfaring er at etter kort tid så er en tilbake i gamle uvaner. Det er vanskeligere og vanskeligere å holde fokus jo mer sliten en er.

  Selv om jeg har hatt ett langt forhold til temaet, så gir denne artikkelen nytt lys og nye innfallsvinkler som beriker min forstålese. Takk for mye godt stoff!

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Hei Jarle og tusen takk for at du deler din flotte erfaring ad. løping med barfotsko! Videoene med dine erfaringer er nå lagt ut i artikkelen 🙂

   Beste hilsen fra
   Pål-Esben

 13. Spennende og utfordrende artikkel! Som Fysioterapeut møter jeg daglig pasienter som har problemer med føtter, knær, hofteledd og lændryggen- ofte på grunn av feilaktig gange og fottøy. Innen Skolemedisinen korrigeres dette ofte med MER støtte (i form av plotter, spesialinnlegg og orthoser) ikke mindre, så dette er jo en ny måte å se på problemet:-) Jeg har selv veldig gode resultat med å behandle disse pasientene med metoder som går utenfor vanlig Skolemedisin, så jeg er åpen for å teste dette også. Ser med spenning (skrekk) fram til min første barfot tur i skogen ?

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Hei Olav! Jeg er virkelig spent på resultatene du vil oppnå når du begynner å teste ut dette med dine pasienter. Det finnes mye spennende dokumentasjon og resultater fra andre fysioterapeuter og leger som det er vel verd å se nærmere på 🙂

   Beste hilsen fra
   Pål-Esben

 14. Flott artikkel! Mye god info der. Disse sokkene minner litt om gymsokkene vi brukte på skolen, (både ute og inne). Selv går jeg barfot hvis det er mulig og ikke for kaldt. Litt for mye boss og glassbiter langs veiene, men ellers er ingenting bedre enn gress, jord og sand under bare føtter. For øvrig er vel ikke dette det beste valget når en skal på dans… Med varmen vi har hatt i Bergen hittil i sommer, har det vært godt over 30 grader på jobben, så vi har faktisk til tider gått helt barfot i butikken. Ikke en kunde har reagert negativt på det. Kanskje jeg skulle gi disse skoene en sjanse? 🙂 Du kledde forresten hatten godt også;)

 15. Eg tenker at dette vil eg prøve ut, det er verd å forsøke for å finne ut om det hjelper på ryggproblemene mine! Men er det ikkje kaldt om vinteren med barfotsko?

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Hei Linda Helene! Jeg benyttet disse skoene/sokkene sist vinter uten store problemer. Men det er klar at når snøen kommer og gradestokken kryper på minussiden kan det være lurt å finne egnet fottøy som passer til dette 🙂

   Beste hilsen fra
   Pål-Esben

 16. Hei, Kult innslag. Må bare nå gå barfott eller i barfotsko. Blir overtalt på en flott måte. Har vist hvor sundt det er men har neimen ikke praktisert 😉

 17. Super blog og video du har laget.
  Jeg har alltid elsket å gå barbeint, vinter som på sommer ?? super bra kunnskap du deler og som jeg sa sist du fløy jo over gulvet i de tøffe barfotsko ??????

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Tusen takk for tilbakemeldingen Eyrun 🙂 Jeg ser frem til å høre om dine erfaringer med barfotskoene!

   Beste hilsen fra
   Pål-Esben

 18. Dette må bare prøves. Jeg løper og går en del i ulendt terreng med stor fare for å tråkke over. Dette systemet fikk jeg stor tillit til så nå gjelder det bare å finne de rette skoene for meg. Tusen takk for at du ga meg anledning til denne innsikten

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Hei Sverre og tusen takk for tilbakemeldingen! Jeg er imponert over hvordan barfotskoene har påvirket senene og muskelaturen rundt anklene mine. Før tråkket jeg over ofte, men nå har ikke det skjedd på lenge 🙂

   Beste hilsen fra
   Pål-Esben

 19. Dette virker veldig spennende og logisk på meg . I Norge blir det stadig gjort flere kirurgiske inngrep på ankler. knær,hofter og rygg. Bare hofteoperasjoner blir det gjort 7000 av i Norge og om 2-3 år forventes det å stige til mellom 11-12000 operasjoner i året. Ellers er jo vanlig behandling tilpasset såler som er begynt å bli en ganske stor industri det også. Jeg har etter operasjonen gått konsekvent barbeint og ønsker virkelig å prøve ut dette og ønsker også å teste dette ut på mine klienter,selv om det er en helt annen måte å angrpe problemet på. Flott artikkel og mye info her 🙂

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Hei Alf, jeg er veldig spent på hvilke resultater du og dine pasienter vil oppnå med dette 🙂

   Beste hilsen fra
   Pål-Esben

 20. Helt utrolig, dette er jo et dypt studie i seg selv, noe jeg aldri hadde trodd før jeg leste denne spennende artikkelen. Jeg liker selv å gå barbeint i naturen hvis det ikke er for mye steiner og jeg har alltid kjent hvor godt dette er for meg. Fikk veldig lyst nå å kjøpe slike barfot sko og teste de ut i sommer, og kanskje jeg også vil bruke disse på jobben til høsten, har faktisk gått bare i strikkestrømper på jobben i flere dager nå i sommer så overgangen blir kanskje ikke så stor. Så, dette vil jo være en fantastisk investering for helsen min, så jeg takker deg Pål-Esben for denne fantastiske artikkelen og alle de fantastiske artiklene du har og kommer til å lage i årene framover.

  Mvh

  Jarle Tollefsen

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Hei Jarle, jeg setter stor pris på din tilbakemelding og er spent på hva dine lærer kolleger vil si til barfotskoene dine 🙂

   Beste hilsen fra
   Pål-Esben

 21. Spennende artikkel, Pål-Esben. Jeg har alltid likt å gå barfot og gjør det så ofte jeg kan. Men i praksis blir det ikke alt for ofte da det fort er upraktisk. Dette har jeg virkelig lyst til å prøve. Jeg blir ofte «sliten» i ryggen når jeg går og står mye. Er spent på hvilken påvirkning dette kan ha!

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Hei Atle, jeg er spent på å høre hvordan det går med ryggen din ette r2-3 måneder med bruk av barfotsko!

   Beste hilsen fra
   Pål-Esben

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Hei Ann Karin, Leguano skoene er normale i størrelsen som vi er vant med i Norge. Bruker du 38 normalt så vil 38 også passe her 🙂

 22. Veldig gøyalt og interessant innlegg 🙂 Jeg har alltid hatt vansker med å gå barbeint om sommeren, er altfor sensitiv under føttene til det. Det er større sjans nå enn før for at jeg tester denne type sko!

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Hei Rita! Det blir spennende å høre om dine erfaringer med barfotsko 🙂

   Beste hilsen fra
   Pål-Esben

 23. Odd Arild Holmaas sier:

  Problemer med holdningsapparatet er veldig vanlig. Her var mye info og et konkret forslag til å prøve å forbedre disse problemene. Dette virker spennende og vert å prøve ut. Takk for en interssant artikkel.

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Hei Odd Arild og tusen takk for din tilbakemelding 🙂

   Beste hilsen fra
   Pål-Esben

 24. For en interessant og morsom artikkel 🙂 nå skjønner jeg at jeg må skifte ut Converse skoene mine med barfotsko! hehe
  Jeg har jo en del problemer med rygg og nakke til tider så dette skal testes ut. Takk for at du deler så mye av din erfaring Pål-Esben.

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Tusen takk for din tilbakemelding Ingrid Mari! Det blir spennende å se hvordan ryggen og nakken din reagerer på barfotskoene 🙂

   Beste hilsen fra
   Pål-Esben

 25. Torgil Bartz Nonås sier:

  Hei Pål Espen! Britt kjente seg igjen i de fleste punktene i artikkelen din. Hun er veldig interessert i disse skoene. Hvor kan man få fatt i de og hva koster de?
  Hilsen Torgil Nonås

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Hei Torgil,
   Anne Marit Erstad vil importere barfotskoene fra Leguano til Norge. For spørsmål og bestilling ta kontakt med Anne Marit på email am-ersta@online.no

   Prisen på skoene vil variere fra ca. 700kr til 1400 kr avhengig av modell. Ta kontakt med Anne Marit for eksakte priser.

   Beste hilsen fra
   Pål-Esben

 26. Dette virker utrolig interessant. Leste artikkelen først i medium, men her ser man det jo «live». Tusen takk for god info!

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Hei Janne og tusen takk for tilbakemeldingen! Det er litt mer livlig å lese når man også kan se videoene 🙂

   Beste hilsen fra
   Pål-Esben

 27. Hei

  Jeg gikk til innkjøp av mine første barfotsko nå for noen dager siden. Jeg har enda ikke gått i vanlige sko etter det. Nå fikk jeg heldigvis veiledning på hvordan jeg skulle gå med skoene, og jeg kommer muligens til å ta noen flere pauser med skoene etterhvert. Det er utfordrende å klare å legge dem fra meg, fordi det er superdeilig å ha sånn kontakt med bakken. Takk for en nyttig og inspirerende blogg.

  Camilla

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Hei Camilla og takk for din tilbakemelding! Ja, det er viktig at du ikke overdriver i starten med bruken av barfotskoene… Jeg er spent på å høre om din erfaring .-)

   Beste hilsen fra
   Pål-Esben

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Hei Tor Erik,
   Anne Marit Erstad vil importere barfotskoene fra Leguano til Norge. For spørsmål og bestilling ta kontakt med Anne Marit på email am-ersta@online.no

   Beste hilsen fra
   Pål-Esben

 28. Hei og tusen takk for innsatsen du gjør! Så spennende. Har akkurat i dag fått og så vidt prøvd Vivobarefoot Primus Road. Men så fant jeg det du har lagt ut her. Jeg har lest hele saken og kommer nå til å kjøpe ‘sokker’ fra Leguano. Et spørsmål fra meg er: bør man vente en stund med å bruke dem på asfalt og innegulv? Heller tilbakelegge en god del opptrening på mykere underlag først? Spørsmålet mitt gjelder forsåvidt både Vivo’ene mine og de sokkeskoene..

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Hei Siv og tusen takk for din tilbakemelding!
   Min erfaring med tilvenning til skoene er at det er lurt å benytte dem begrenset i starten (10 min / dag for så å øke gradvis noen minutter hver dag). Jeg benyttet dem i starten på alle typer underlag uten noen problem (borsett fra underlag med små spisse steiner…).

   Du vil kjenne om det blir for mye gjennom stivhet/ubehag i fotbladene, leggene, lårene, hoftene og evt. rykk/nakke. Om du får ubehag så legg bort skoene for et par dager til du føler deg ok igjen. Jeg anbefaler ikke å «bite tennene sammen» til man er tilvent…

   Beste hilsen fra
   Pål-Esben

 29. Har hatt store problemer med isjias siste månedene og oppdaget nylig at smertene ble markant mindre når jeg gikk barfot. Igår hadde jeg min første fjelltur uten sko og min første (nesten) smertefrie tur på noen måneder. En 2-timers tur uten sko ga såre føtter og ømme muskler, men ryggen trives! Det blir kortere turer framover for å venne meg til dette, pluss innkjøp av barfotsko.

  — sigrid–

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Hei Sigrid og tusen takk for at du deler dine flotte erfaringer! Jeg setter utrolig stor pris på det 🙂

   Beste hilsen fra
   Pål-Esben

 30. Hei, du nevner noen sokker med antisklibelegg under fotsålen som du bruker inne, hvilke sokker er dette, og hvor kan jeg evt. få kjøpt de!? Er plaget med hælspore /plantar fasciitis .. Er barfotgange/sko noe som kan hjelpe på dette tror du!?

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Hei Ingunn,

   jeg benytter sokker med antisklibelegg fra Falke som du f.eks. kan kjøpe hos Zalando her: https://www.zalando.no/falke-cosyshoe-tofler-bla-fa1-zzw-0025-99.html

   Når det gjelder problem med hælspore anbefaler jeg at du diskuterer med din lege/ortoped om barfotgange/barfotsko er ok for deg. Om de ikke har motstand mot dette kan det være eg god ide å prøve ut barfotskoene noen måneder for å se om du blir bedre.

   Beste hilsen fra
   Pål-Esben

 31. Jeg har nå brukt barfotsko snart i 6 måneder. Jeg har ikke brukt vanlige sko siden jeg startet med disse skoene. Etter en tilvenningsperiode er det nå vondt å bruke vanlige sko. Tilvenningsperioden var ganske kort pga jeg fant det ganske naturlig og behagelig å holde vekten på framfoten og å f ølge de anvisninger jeg fikk mtp hvordan jeg skulle gå på best mulig måte). Jeg kjenner lettere på føttene når jeg får små trykk og sømmer fra sokker osv. Dvs. Sensitiviteten har økt. Lilletærne mine har rettet seg mer ut, og (om det ikke er innbillning så har selve fotbladet blitt en anelse bredere og kraftigere i formen. Merker at om jeg ikke er bevisst kan jeg trå feil med foten og da være mer utsatt enn vanlig. Ellers har jeg gått fra å våkne opp stiv og støl og. vondt i bekkenet (muskulære smerter fra graviditet for 7 år siden) til nå å våkne uten disse smertene. Har gjort andre tiltak som også har hjulpet (byttet bort springfjærmadrass, drukket mer vann). Eneste jeg vet har hatt en virkelig stor effekt på disse smertene tidligere er daglig trening av akkurat de muskelgruppene som er vonde. Nå har jeg kun byttet sko og opplever dette at smerter jeg tidligere måtte trene bort på magisk vis forsvinner. Det betyr selvsagt ikke at trening ikke er nødvendig, men nå er jeg enda mer motivert til å trene – i BARFOTSKO! Tenker ikke å løpe med dem enda – da trengs nok mer opplæring… Nå er jeg smådesperat etter varme og vanntette sko som fyller barfot kravene og ikke er giftige. Send gjerne info om du finner noe som er ok. Bestiller lett fra nettet om du har noen tips. Hilsen Camilla!

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Hei Camilla og tusen takk for at du deler din spennende erfaring med barfotskoene! Det setter jeg stor pris på 🙂

   Ja, det er definitivt en utfordring når det er vinter, kaldt og slaps. Det er vanskelig å finne gode barfotsko for vinteren som ikke inneholder giftige materialer..

   Jeg tester for tiden følgende barfotsko fra Vibram som har vinterfor: «Vibram Trek Ascent Insulated» (se http://eu.vibram.com/en/shop/fivefingers/men/outdoor/trek-ascent-insulated/M53.html?dwvar_M53_color=Tan%20%2F%20Grey%20%2F%20Black#start=1 ). Skoene må bestilles i en størrelse mer en du bruker til vanlig.

   Ett av problemene med disse skoene er at de ikke er vannavstøtende som trengs i både snø, regn og slaps… Derfor har jeg impregnert dem og jeg vil komme tilbake med mine testresultater så snart jeg har dem klare.

   Benytter du disse skoene om vinteren anbefaler jeg five finger sokker av angora ull…

   Beste hilsen fra
   Pål-Esben

 32. Hei Pål-Esben,

  Takk for interessant lesing her.
  Har altid trodd at barbeint er det beste, men ikke nå lenger for meg.

  Jeg har stridd skikkelig med føttene siste par år. (Er jo 57år, så noe må man vel regne med…) Nå i de siste åra har Tverrplatfoten gjort at det har blitt vondt.. + også at det har begynt å vokse noe beinsubstans (beinkul) midt oppå foten, som også gjør sitt til vondter i føttene.. nerver kommer i klem sier naprapaten…legn sier ikke noe å gjøre bortsett fra ev. operasjon…og har mått få tilpasset såler, som hjelper litt. Men får uansett en del vondt….Men har nå oppdaget Gaitline-sko, som er utrolig gode.

  Gaitline-skoene reddet meg, så jeg ikke får noe særlig vondt i bena når jeg går med dem. Så nå har jeg kjøpt meg 3 par. Dyre,(kr 1999) men veldig gode. Disse sålene tilpasses foten, og retter opp alle skjevheter oppover i sjelettet sies det. De tilpasses foten din på en måte. Skjønner ikke hvordan, men de er hvertfall blitt min redning. Hvis jeg går barbeint får jeg veldig så vondt i bena etterpå, så barfot-sko er nok ikke for meg, tror jeg. Har alltid tidligere likt å gå barbeint, men i de senere år har jeg ikke gjort det, siden jeg får så vondt etterpå.

  http://gaitline.com/sole-technology/

  Mange hilsner fra Hilde Tannum

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Hei Hilde og tusen takk for at du deler din erfaring samt sko tips!

   Beste hilsen fra
   Pål-Esben

 33. Hei, dette har jeg hørt mye om men, nå virket det mer interessant 🙂 eneste jeg lurer på er ang vinter? jeg finner lite om vinterbruk? for det er vell ikke sånn at føttene blir så herda at vi kan gå barbeint ute på vinteren? eller hvordan løste di det i steinaldern?

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Hei André,

   jeg tror at man kan venne seg til kulden til en viss grad. Men for oss moderne mennesker som er vant til å ha det varmt hele tiden er det en utfordring å benytte de barfotskoene som jeg beskriver i artikkelen. De er for kalde om du ikke er aktiv hele tiden. Selv benytter jeg også disse skoene om vinteren med ullsokker. Men når det er vått og snø har de sin begrensing.

   Det er vanskelig å finne gode barfotsko for vinteren som ikke inneholder giftige materialer..

   Jeg tester for tiden følgende barfotsko fra Vibram som har vinterfor: «Vibram Trek Ascent Insulated» (se http://eu.vibram.com/en/shop/fivefingers/men/outdoor/trek-ascent-insulated/M53.html?dwvar_M53_color=Tan%20%2F%20Grey%20%2F%20Black#start=1 ). Skoene må bestilles i en størrelse mer en du bruker til vanlig.

   Ett av problemene med disse skoene er at de ikke er vannavstøtende som trengs i både snø, regn og slaps… Derfor har jeg impregnert dem og jeg vil komme tilbake med mine testresultater så snart jeg har dem klare.

   Benytter du disse skoene om vinteren anbefaler jeg five finger sokker av angora ull…

   Beste hilsen fra
   Pål-Esben

 34. Pål-Esben Wanvig sier:

  Hei Eva,

  jeg har testet ut “Vibram Trek Ascent Insulated” i vinter uten å bli spesielt imponert. Problemet er den tykke og noe ufleksible sålen som er lite egnet til barfot opplevelsen og det å oppnå de typer resultater jeg snakker om i denne artikkelen som forutsetter at foten føler ujevnhetene i underlaget. Når det blir varmere skal jeg teste ut de andre og tynnere sålene som Vibram har. En fullstendig test av vinterskoene til Vibram vil jeg dele her i denne artikkelen senere.

  Beste hilsen fra
  Pål-Esben

 35. Hei, og takk for informativt og tankevekkende innlegg!

  Når Jarle Hildum sier at han opplever det nærmest umulig å lære å løpe på forfoten, mener han da at det er vanskelig med vanlige, stive sko? Jeg elsker å gå barfot og gjør det så mye jeg kan. Jeg har merket, uten å tenke så mye over det, at jeg i bare føtter nærmest automatisk blir gående på tåballene, og hvis jeg løper er det ikke noe annet alternativ, kjennes det ut som. Ironisk nok har jeg trodd at dette var en ulempe, og at en av grunnene til at jeg måtte bruke sko, var fordi jeg fikk så rar gange uten …

  Etter at jeg leste dette innlegget, har jeg prøvd meg så smått på forfotgange i vanlige sko. Selvsagt kjennes det merkelig ut, det er jo uvant, og dermed litt vanskelig å beregne hvor foten treffer.

  Til nå har jeg innfunnet meg med at sko er et nødvendig onde når jeg skal gå et stykke. Som barn gikk jeg gjerne barfot langs veien, men da jeg skulle prøve det samme som ung voksen, fikk jeg meg en overraskelse. Jeg ble helt «ødelagt» – husker ikke om det bare var i beina eller også i hofter/rygg – av å gå en kilometer uten sko.

  Dette innlegget har gjort meg skikkelig inspirert til å prøve barfotsko og generelt utvide «barfotsonen». (Jeg gikk på ei strand i kjølig septembervær en gang, med ullklær, skalljakke og -bukse, lue, votter, skjerf – og bare føtter.) Ja takk til frie føtter! Men jeg må bare spørre: Er vår naturlige støtdempende forfotgange virkelig støtdempende nok i møte med menneskeskapte harde overflater som asfalt og gulv??

  Ellers er jeg spent på å høre erfaringer med barfotsko til kaldt og vått føre. Jeg ser Leguano har et par sko til vinterbruk – er det noen som har prøvd dem?

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Hei Ragnhild og takk for din tilbakemelding! Jeg tror at utfordringen med å endre til forfotgange er forskjellig fra person til person. Min kone hadde ingen problem, mens det ikke var så enkelt i starten for meg! Og ja, det er ingen problem for kroppen vår å benytte forfotgange på harde underlag. For meg har dette gjort underverker 🙂 Jeg vil dette året teste flere barfot vintersko. Så langt er jeg ikke helt overbevist, spesiell når det er kaldt og vått! Beste hilsen fra Pål-Esben

   1. Takk for svar! Jeg brukte sommeren til å “utvide barfotsonen” som jeg sa. Jeg gikk etterhvert lange turer på variert underlag, i både vått og tørt vær, og ble frelst! Stimuleringen føttene fikk kjente jeg etterdønningene av i mange timer etter en tur (det kjennes bl.a. ut som hjertet slår i føttene :-D) – Herlig! Utpå høsten kjøpte jeg barfotsko fra Vivabrands. Et par løpesko https://www.vivabrands.no/products/primus-trail-fg-l-black og et par tursko https://www.vivabrands.no/products/tracker-fg-l-leather-black . Det kan ikke sammenlignes med å gå helt barfot, men kjennes i alle fall mye bedre enn å gå på tykke og stive såler. I vinter har jeg brukt løpeskoene på arbeid (på en institusjon med lange korridorer) og turskoene til hverdags. Begge deler har fungert fint. Vinteren her jeg bor kan være både iskald, full av snø, isete, sørpete og søkkvåt, og turskoene har holdt meg tørr og varm nok under alle forhold. Jeg har vært litt spent på glatt føre, da løpeskoene tidvis har kjentes litt glatte, f.eks. skled jeg litt når jeg kom til å tråkke på kumlokk i regnvær i høst. Jeg har pigger som jeg kan feste under skoene ved behov, men jeg er positivt overrasket over hvor godt jeg klarer meg på glatta med turskoene uten pigger. Det virker logisk at det er lettere å få feste med fleksibel enn med stiv såle, særlig på ujevnt underlag, hvor jeg bl.a. kan bøye tærne rundt ujevnhetene og klore meg fast.

    Planen min videre er å supplere med sko fra Leguano (er det noen som har erfaring med denne nettbutikken?: http://gabarfota.se/nb/leguano-barfotsko-norge/) Jeg er spent på hvordan disse er til sammenligning.

    Det største ubehaget har nok vært sosialt, selv om jeg også har fått gode samtaler ut av oppmerksomheten. Enkelte gjør store øyne og kommenterer når jeg går barføtt, og med barfotsko har jeg fått spørsmål om jeg har vondt i beina, av ei som la merke til at jeg ikke gikk “normalt”. Men det gjør meg bare mer oppsatt på å bidra til å gjøre det normalt.

    1. Pål-Esben Wanvig sier:

     Hei og takk for at du deler din erfaring med barfotskoene! Vinteren kan væren en utfordring når det kommer til barfotsko og jeg har også testet noen typer denne vinteren. Så langt er den beste skoen for «vanlig bruk» om vinteren (og som i tillegg ser veldig diskret ut): Chester fra Leguano: https://www.leguano.eu/chester-dunkelbraun.html

     Denne skoen er foret og har et godt grep selv om det er snø og litt glatt (så lenge det ikke er speilblank is). Jeg anbefaler at den impregneres før bruk siden man ellers vil bli våt på beina om det er vått ute. En annen flott ting med skoen er at den ikke ser ut som en typisk barfotsko og kan benyttes i de fleste sammenhenger uten at man får uønsket oppmerksomhet…

     1. Hei igjen!

      Dette har vært utrolig interessant og spennende! I høst supplerte jeg med sko fra Leguano, et par Sneakers («sokkene») og et par Aktiv («joggesko»). Jeg er så fornøyd at i disse dager er to par til på vei til meg i posten. Nettbutikken gabarfota.se har så langt ytt god service.

      Sko fra Leguano ble noe helt annet enn skoene jeg nevnte fra Vivabrands, og tok barfotopplevelsen til nye høyder. Jeg bruker fortsatt skoene fra Vivabrands, turskoene fungerer godt som vintersko, også når det er vått, så lenge jeg smører dem. Men disse er betydelig stivere enn Leguano. Det neste jeg har lyst til å prøve er en eller flere av vintermodellene til Leguano. Patrick på gabarfota.se tipset om at den nyeste modellen, Kosmo, er vanntett. Hva impregnerer du Chester med?

      Jeg har også tenkt tanken på å prøve de vanlige Leguanoskoene med vanntette sokker til våte forhold, som de skriver om i denne artikkelen: http://gabarfota.se/nb/lydlose-smygjaktsko/.

      Har du fått prøvd å gå helt barfota til alle årets tider ennå? Jeg er overbevist om at det er mulig, f.eks. ved bruk av teknikker som nevnes her https://www.youtube.com/watch?v=A6jqaALpEFM, men selv har jeg ikke kommet lenger enn til å øve meg litt rett utafor huset når det er kaldt.

     2. Pål-Esben Wanvig sier:

      Hei Ragnhild og tusen takk for at du deler dine erfaringer! Jeg har ikke kommet så langt med å gå helt barfot om viteren ennå 🙂 Jeg nyter derimot dette når det er godt og varmt…

 36. Hei og takk for informativ artikkel og flotte videosnutter.

  Jeg kjøpte meg i dag et par Vibram «barfotsko» med tær. Har gått med dem inne en stund og jeg kjenner at det trengs tilvenning før jeg blir komfortabel med dem. Men ja, som du skriver tidligere, – det er en veldig solid såle så jeg har ikke fått noen barfotopplevelse med dem.

  Jeg forstår det slik at disse barfotskoene har såler av plast i forskjellig tykkelse? Jeg har lest og hørt om barfotsko som har naturlig såle som gjør at ‘jordforbindelsen’ eller kontakt med jordenergien opprettholdes. Det høres jo veldig interessant ut fordi det sies at plastsåler hindrer en slik forbindelse. Vet du noe om dette og i så fall hva det skomerket heter og om det kan skaffes her i Norge.

  Med vennlig hilsen

  Rita

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Hei Rita, artikkelen min fokuserer i første rekker på de postitive aspektene med å benytte barfotsko i forhold til holdningsapparatet vårt. Men du har helt rett: Barfotsko med plastsåle vil ikke vær optimal mhp. jording og ioner som fotsålene trekker opp når du går barbeint. For å få til dette på en optimal måte har jeg også barfotsko laget av små stål ringer som ser ut som en brynje. Men disse er ikke så behagelig å gå i og passer kanskje ikke på restaurant.. Beste hilsen Pål-Esben

 37. Lisbeth Lund Andresen sier:

  Hei!

  Jeg har plantar fascitt og har prøvd trykkbehandling, massasje, tøying, såler, myke hoka sko m.m. Ingenting hjelper. I går fikk jeg tips av en som har blitt frisk etter å ha gått på forfoten. Etter over et år med smerter ble han nesten bra på noen uker, og da må jeg prøv det samme! Det var en kiropraktor som hadde tipset han om dette. Men hvilken sko bør jeg velge? En med tær eller en zero drop sko som også kalles barfot sko? Dette er helt nytt for meg, er snart 54. Takk for fin side!

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Hei Lisbeth!
   Det viktigste når du velger barfotsko er å finne en myk (og tynn) nok såle som er meget fleksibel og som følger underlaget og foten samt at den passer til ditt bruk. Jeg har testet er stort utvalg barfotsko og kommet frem til at skoene fra Leguano er de som passer min fot og min bruk best (jeg benytter dem til alle anledninger siden de ser fine og nøytrale ut). Jeg finner at dette er et godt sted å starte om du ikke har erfaring med barfotsko 🙂

   Lykke til!
   Pål-Esben

 38. Hei!

  Takk for super artikkel/videoar! Eg har leita etter berføttsko lenge no, og dette er den beste informasjonen eg har komt over.

  Det eg først og fremst leitar etter er berføtsko som ein kan bruke på tur i fjell, skog, ulendt terreng, mellom kvist og kvast, skarpe steinar – og som held ein tørr og varm på beina trass sidelengs regn/sludd/snø. Det er ei utfordring. «Regntette» plagg og sko holdt meg tørr på Austlandet uansett kor lenge eg var ute, men her vest er ein gjennomvåt på godt under ein time 😉 Eg har lest at mange har spurt om sko som held dei tørre og varme på haust og vinter, men ser at det beste du kan tilrå er Vibram Trek Ascent Insulated, men at du ikkje er imponert over dei.

  Eg har også, som Rita Jacobsen etterspør, leita etter berføttsko med naturleg sole, men har ikkje funne slike. Vurderer om eg skal kjøpe Vibram Trek Ascent Insulated-sko, men håpar nokon snart finn opp vasstette fjellsko med naturleg sole 🙂 Kva impregnerer du Vibram Trek Ascent Insulated-skorne dine med?

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Hei Tine og tusen takk for tilbakemeldingen! Ja, det er en utfordring å finne gode og stødige fjellsko med myk nok såle som samtidig skal være vann avisende og varm 🙂 Jeg impregnerer mine sko med vanlig imrregneringsspray.

   Beste hilsener
   Pål-Esben

  1. Paul-Esben Wanvig sier:

   Hei Trine,
   jeg har dessverre ingen erfaring med merell barfotsko.
   Beste hilsen,
   Pål-Esben

 39. Hei, og takk for inspirasjon til å starte endring sv rn skobeholdning som påfører rygg og nakke masse smerter.
  Skulle gjerne prøve Leguano «sokker», men finner ingen nettside som selger merket. Ksn du anbefale noen?
  Takk😊
  Mvh. Ellen Høisveen

 40. Super nettside og gode videoer. Godt å høre en skikkelig trønder fortelle på jordnært vis. Tør ikke bestille fra utenlandsk butikk på nett pga størrelse og evt bytting, vet du om noen brukbare merket som selges fra norske butikker/nettbutikker?

Legg igjen en kommentar