Slik feiret våre forfedre og sjamaner jul og nyttår

​Har du noen gang tenkt på hvorfor pipefeiere bringer lykke, eller hvorfor vi pynter huset med fluesopp og spiser marsipangris i jula? Finnes virkelig julenissen – og hvorfor kommer han ned pipen? Hva symboliserer juletreet, og hvorfor påvirker de tolv hellige nettene ditt liv i det kommende året? Lær hvordan og hvorfor vi bør feire denne høytiden slik som våre forfedre gjorde det!

Dette er et lite innblikk i hvorfor vi fortsatt benytter disse symbolene i jula. Jeg vil vise røttene til disse eldgamle symbolene og skikkene og hvorfor de er knyttet til jula, eller «yule», som de fortsatt kaller det i noen ikke-religiøse kulturer.

Ved å forstå røttene til disse julesymbolene kan du finne ny mening når du pynter og feirer jul – de kan få en helt ny betydning for deg.

En sjamans julefeiring

Før jeg ble utbrent og mitt liv endret seg totalt i 2003, var jula en tid fylt med hektisk stress, masse usunn mat, alkohol, selskap og sykdom, spesielt etter at min far døde lillejulaften i 1997. Da min sjamanistiske ferd startet i 2004, ble jeg introdusert til en helt annen tradisjon for å feire jul og nyttår, som våre forfedre og sjamaner har benyttet seg av i årtusener før kristendommen gjorde sitt inntog i samfunnet vårt.

Jeg håper dette vil inspirere deg til å åpne opp for andre kvaliteter i denne spesielle høytiden, og kanskje du vil gi rom til en time om dagen i de tolv hellige nettene til å forberede året som kommer. Dette vil gi deg helt andre muligheter, innsikt og forståelse for det som møter deg i det nye året.

Vintertiden

Når plantenes krefter trekker seg tilbake i jorden, går bjørnen i hi frem til dagene blir lengre igjen. Dette kraftfulle, sterke dyret lever hele vinteren på sine egne fettreserver, og gjør dette ved å redusere metabolismen til et minimum.

Slik feiret våre forfedre og sjamaner jul og nyttår

Bjørnen var, i tillegg til ulven, et veldig viktig kraftdyr (åndevesen) for våre forfedre. Dette mektige dyret var hellig for dem, og kjøtt, pels og bein ble behandlet med den dypeste respekt. De trodde at mennesket stod i direkte relasjon til bjørnen.

Juletiden er den mørkeste tiden i året, og 21. desember er den lengste natten. Da snur solen og dagene blir langsomt lengre igjen. I mange tusen år trodde mennesker at moder jord trakk seg tilbake til underverdenen i november (samhain) og fødte lyset igjen gjennom de åtte hellige nettene fra 21. desember til 29. desember. Hun kommer tilbake i februar for å bringe lyset tilbake og gi kraft til plantene slik at det igjen kan bli vår.

I mytologien er bjørnen partneren til moder jord gjennom vinteren, og han forener seg med henne selv om hun forlater ham etter vinteren for å finne en annen partner en periode. Gjennom forholdet med bjørnen gir moder jord igjen fødsel til lyset. Alle dyr, planter og mennesker er barn av moder jord. Når hennes barn dør, returnerer vi til henne helt til hun sender sjelen tilbake til livet for å bli gjenfødt.

Som moder jords ledsager gjennom vinteren har bjørnen en viktig posisjon for våre forfedre som trodde at han var sammen med henne fordi han sover i huler gjennom vinteren. Huler har alltid blitt sett på som en av de få inngangene til moder jords verden – den sjamanistiske underverdenen.

Det sjamanistiske nyttårsritualet

De åtte hellige nettene starter 21. desember ved vintersolverv og representerer tiden for overgangen mellom året som har vært og det nye året. Overgangen er en prosess som går over flere dager. I løpet av disse hellige åtte nettene er den materielle og den spirituelle verdenen veldig nær hverandre.

For sjamaner er denne tiden verdifull da den representerer et begrenset tidsrom med en særdeles nær forbindelse med våre forfedre og åndeverdenen. Disse åtte dagene og nettene benytter jeg til meditasjon, kontemplasjon, magi og forberedelse til året som kommer. Dette er tiden jeg trekker meg tilbake fra hverdagslivet og går inn i dypet av meg selv. Jeg minimaliserer alle hverdagslige aktiviteter og arbeid, og benytter mye av tiden ute i naturen.

Vårt moderne samfunn har andre verdier i denne tiden, med stress, shopping, gaver, mat og selskaper som vanlige aktiviteter. Jeg husker godt den befrielsen jeg opplevde den første jula jeg sa at nå er det nok med å stresse to uker i jula, og i stedet feiret tiden med våre forfedres tradisjoner. Den roen og klarheten jeg fikk ved å leve jula på en sjamanistisk måte, var en stor opplevelse. Ingen stress med julegaver eller juleselskaper, og ingen bakrus om morgenen. Jeg følte meg som et nytt menneske etter denne hellige tiden, og batteriene var oppladet for en optimal start på det nye året.

Slik feiret våre forfedre og sjamaner jul og nyttår

Selvfølgelig reagerte mange rundt meg negativt på dette i starten og lurte på hvorfor jeg ikke var som alle andre. Etter hvert ble mange nysgjerrige siden de kunne ønske seg en fredeligere julefeiring selv.

I dagens stressede verden er det viktig å huske på tradisjonene til våre forfedre. Det er mye visdom og mening i hvordan de gjorde ting, som ikke bare er basert på overtro, men praktiske erfaringer som har hatt stor verdi for oss mennesker gjennom hundrevis av generasjoner.

Bruk av orakler

Hver av de åtte hellige nettene (og dagene) står for en av de åtte årstidene i det nye året. Det starter med vintersolverv den 21. desember som representerer Samhain, 22. desember som representerer vintersolverv, 23. som representerer Imolc, 24. som representerer vårjevndøgn og så videre frem til 28 desember som representerer høstjevndøgn i det kommende året.

Hvordan vi bruker disse dagene, kan ha stor innflytelse på måneden denne dagen og natten representerer for det kommende året.

Hva vi gjør og føler og hvilken tilstand vi er i, er viktig. Alt etter hvordan du er kjent med orakelarbeid med for eksempel runer, tarot, I-ching eller chakraenergikort, kan du jobbe med disse hver dag gjennom de tolv hellige nettene for å forberede månedene som kommer.

Et godt spørsmål til oraklene kan være: «Hva er min viktigste spirituelle læreoppgave for denne årstiden?» Du får mye mer ut av et orakel enn kun informasjon. Dersom du har lært å gjøre energiarbeid med oraklet, kan du gjøre kraftfulle helbredelser i livet ditt. Jeg anbefaler tre typer spørsmål for en omfattende helbredelsesprosess. Her bruker jeg runeorakel som eksempel.

 1. ​Trekk den første runen med spørsmål om et tema i livet du ønsker hjelp til å forbedre eller endre. Dette skal ikke være et ja-/nei-spørsmål eller et som har forventninger om spådom.
  • Eks.: Hvordan kan jeg bedre kommunikasjonen og få et nærere forhold til min partner gjennom denne årstiden? Hva er min viktigste spirituelle læreoppgave for denne årstiden?
 2. Trekk den andre runen med spørsmålet: Hva er min største indre motstand mot dette?
 3. Trekk den tredje runen med spørsmålet: Hva kan helbrede denne indre motstanden?

Du har nå trukket tre runer, tarotkort, I-ching-heksagrammer eller andre orakelsystemer du bruker. For å utføre energiarbeidet bruker du det du har trukket i spørsmål 1 og 3. Utfør for eksempel runemagi med runene for å harmonisere og helbrede temaet du har spurt om hjelp til.

Benytt de åtte hellige nettene og dagene til å gjøre dette daglig for hver måned i det kommende året. På denne måten kan du påvirke månedene som kommer allerede nå og legge et godt grunnlag for det nye året.

Selv om du er veldig opptatt i juletiden, holder det med å sette av 15 minutter daglig.

Julenissen og pipa

I flere tusen år var det ofte kvinner som var healere og sjamaner i stammen eller samfunnet, og det var de som ledet svettehytteseremonier. I tillegg til gjennomføringen av et helbredende ritual for mennesker var seremoniene et hellig sted for sjamanen slik at hun kunne la sjelen sin «fly ut» til åndeverdenen.

Tradisjonelt ble gulvet i hytta dekket av en spesiell urt under ritualet som hjalp sjamanen med å forberede åndereisen. På engelsk heter denne urten «sage» (Artemisia vulgaris, på norsk burot), men ble oversatt feil til andre språk som «salvie».

Salvie har sitt opphav fra middelhavslandene og har ikke blitt brukt av de innfødte i Amerika, vikingene eller germanske stammer. Egenskapene til burot er at den kan gjøre oss våkne og åpne opp for påvirkninger og inspirasjon fra den spirituelle verden.

Det er vitenskapelig bevist at denne urten var brukt allerede i steinalderen i sjamanistiske metoder gjennom arkeologiske funn av pollen og andre rester fra urten.

Sjamaner har siden tidenes morgen sendt ut sjelen for å kommunisere med ulike åndevesen eller lysvesen, som er en samlebetegnelse for engler, kraftdyr, alver, dverger og gnomer, for å motta og levere viktige beskjeder og for å mekle mellom den materielle og den spirituelle verden.

Åpningen i huset eller hytta hvor røyken kom ut, var derfor et veldig viktig sted, og ildstedet og skorsteinshetta var hellige. Det var ikke bare sjelen som reiste ut den veien, men det var også alle former for ånder og lysvesen som kom inn i hjemmet gjennom pipa. Frem til for noen hundre år siden trodde kvinner at sjelen til ufødte barn kom ned gjennom pipa og tok plass i magen. 

Vi finner fortsatt et ekko av dette i noen samfunn når unge foreldre setter en statue av en stork utenfor døra når barnet deres er født. Ettersom det er storken som ofte bygger redene sine på piper hvor barnets sjel kommer inn, så det ut som om det var storken som leverte barnet.

I juletiden gjennom de åtte hellige nettene og dagene ble det utført mange sjamanistiske ritualer og reiser. Derfor var det veldig viktig å holde pipene rene slik at bare gode ånder og sjeler med en positiv intensjon kom inn i hjemmet. Etter at den sjamanistiske tradisjonen ble mindre viktig, kom fortsatt den gode ånden julenissen ned gjennom pipa, helt til den dag i dag.

Den som renset og tok vare på pipene, var høyt respektert, og det er årsaken til at feieren fortsatt er en som bringer hell og lykke og som fortsatt pryder mange juledekorasjoner.

Sjamaner brukte noen gang en spesiell sopp for å sende ut sjelen i juletiden. Dette var den røde fluesoppen med sine karakteristiske hvite prikker. Konsumert i riktige mengder forårsaker denne soppen transe, som vi i dag ville kalt en psykedelisk tripp. Inntaket av soppen tillot en erfaren og dyktig sjaman å møte den spirituelle verden.

(NB! Dette er ikke en oppfordring til at du skal teste ut fluesopp! Vær så snill, ikke eksperimenter med inntak av denne soppen som kan være helseskadelig. Dyktige sjamaner i dag har andre metoder for å utføre dette arbeidet som ikke innebærer bruk av noen som helst rusmidler eller psykedeliske midler! I Yggdrasil sjamanskole tar vi sterk avstand til all bruk av rusmidler!)

På slike reiser møtte ofte sjamanen de små lysvesenene først, som for eksempel dverger. Dette forklarer ideen om at dverger lever i sopphus, akkurat som smurfene i tegneseriene.

Etter at sjamanen hadde møtt de små lysvesenene, reiste sjamanens sjel til underverdenen. Fluesoppen er fortsatt populær som juledekorasjon og som marsipankaker.

Det er heller ikke en tilfeldighet at vi elsker å spise gås på julaften og thanksgiving (og samhain). Gåsen har alltid blitt sett på som et av moder jords dyr som bærer på sjelen til mennesker som ikke har inkarnert, eller som akkurat har forlatt dette livet. Siden både samhain og jula handler om fødsel og død, ble gåsen jaktet på som en del av et ritual. Tradisjonen med å krydre gåsen med Artemisia vulgaris er et stille minne om denne kulturen.

Juletreet

Den eviggrønne granen er et minne om at liv eksisterer selv om det ser ut som om naturen er uten livsimpulser midt på vinteren. Den grønne fargen bringer lys inn i hjemmene i juletiden. Med granens eteriske oljer er den perfekt brensel når treet tørker ut, og er derfor et symbol på ild og lys.

Dersom du har kjennskap til mytene om Yggdrasil, det norrøne livs- og verdenstreet, kan du også se på juletreet som et symbol på selve verdenstreet, som i mytene blir sett på som treet som holder hele verden oppe.

Når du pynter treet, kan du utføre dette som et ritual i seg selv. Du kan henge opp pynten med et ønske for hver ting du henger opp, hvor du kan be om et godt liv og komme med et ønske om velsignelse fra engler eller andre lysvesen.

Eller du kan se på hver gren som en representant for en del av ditt liv, for deg selv eller andre personer som er viktige for deg. Du kan plassere pynten som små gaver eller symboler på de forskjellige grenene. Fargerike bånd, glitter, engler og andre dekorasjoner kan være slike symbolske gaver. Juletrepyntingen som ritual kan ha stor påvirkning.

Runene symboliserer Gebo, en utveksling av gaver fra et spirituelt synspunkt. Gebo er bygd opp av flere Kenaz-runer, som står for ildkraft og interaksjon på et sensuelt nivå samt det å være lykkelige sammen.

Hvordan jeg feirer jul

Som sjaman lærer jeg bort denne kunnskapen til dem som søker mening med livet, lykke og bedre helse, eller som ønsker å komme i kontakt og fylle den indre tomheten de har båret på altfor lenge. De åtte hellige nettene og dagene er min personlige og hellige tid.

Alle i mitt privatliv vet at dette er en tid hvor jeg trekker meg tilbake for å være med mine nære og kjære. Jeg tilbringer tiden med meditasjon og refleksjon i tillegg til å forberede det nye året med orakelarbeid og healing. Jeg tar meg god tid og gjør dette fullhjertet med å benytte de tre orakel-spørsmålene.

Jeg ser på mitt solarhoroskop for det kommende året i tillegg til at jeg gjør sjamanistiske reiser til den spirituelle verden for å gi gaver og si takk for alle opplevelser som har hjulpet meg med å vokse og lære å gå på min livsvei samt all støtten jeg har fått gjennom året.

Jeg spør også om hjelp til å helbrede blokkeringer der jeg ser spesielle utfordringer i mitt horoskop for det kommende året. I tillegg stiller jeg et orakel det samme spørsmålet: «Hva kan helbrede min største indre blokkering i forbindelse med *navnet på temaet*?» Deretter spør jeg alltid orakelet om hva som hindrer meg i

a) å lykkes

b) å få suksess

c) å finne helbredelse

for den spesifikke måneden jeg arbeider med i forhold til hvilken av de tolv dagene det er. Jeg liker som regel å arbeide med runene og I-ching. Disse to oraklene gir meg muligheten til å gjøre kraftfull healing og få detaljert innsikt i et tema.

Holdningen du har når du arbeider med orakler, er veldig viktig. Ikke forsøk å ønske deg et spesielt resultat eller oppnå ønskene til ditt ego. Vær til stede her og nå uten en spesiell intensjon eller ønske. Derfor er det viktig at orakelarbeid utføres i en meditativ tilstand.

Familie og venner i jula

Kanskje du nå har fått inntrykk av at jeg ikke gjør noe annet enn energi- og orakelarbeid i jula. Det tar meg kun en time om dagen å gjennomføre dette. Min kone vet at jeg har behov for å være alene, og jeg gjør det samme for henne. Siden vi ikke har barn, kan vi gjøre dette samtidig. Dersom vi hadde hatt små barn, måtte vi ha delt på tiden.

For meg er dette en privat og hellig tid hvor jeg ikke møter andre ute. De jeg bryr meg om, prater jeg med på telefonen eller Skype. Det meste av dagen leser jeg en god bok, gjør ting jeg synes er gøy, slapper av og har intensive og kjærlige samtaler med min kone.

På kvelden elsker vi å se på fine filmer som skaper en fredelig stemning og som får frem gode følelser. Dette er en tid for å komme i kontakt med naturen rundt meg når jeg besøker kraftplasser i nærmiljøet og går lange turer. Jeg føler takknemlighet og enhet med alt rundt meg og i meg selv.

Dersom du har stor familie, liker å treffe mennesker og gå på nyttårsfest, er dette helt fantastisk! Gjennom de åtte hellige nettene og dagene kan vi føle oss veldig nære og komme i en spesiell kontakt med dem vi er glad i og dem vi bryr oss om. Det er en perfekt tid for å være sammen med sjelefamilien, som strekker seg mye lenger enn din biologiske familie.

Dersom du opplever kjærlighet, gode samtaler og at menneskene du er sammen med skaper gode følelser i deg, har du en optimal setting for månedene som kommer. Hvis du derimot er sammen med mennesker som gjør deg stresset og anspent, så er det kanskje på tide med en forandring?

Nyttårsaften

En dato som markerer det nye året, er veldig praktisk i dagens samfunn. I virkeligheten er dette en prosess og en overgang som tar lang tid, i hvert fall åtte dager.

På nyttårsaften kan du gjøre noen enkle, symbolske handlinger for å avslutte det gamle året. Du kan skrive ned det du ønsker å gi slipp på, som konflikter med andre, sorg og sinne eller destruktive ting og følelser, og deretter brenne papiret, samtidig som du er i kontakt med den spirituelle verden og spør om støtte og velsignelse.

Våre forfedre var i nær kontakt med naturens rytmer og forstod de åtte årstidene som et hjul i bevegelse. Det var åtte hovedmarkeringer: den lengste natten om vinteren (vintersolverv), den lengste dagen om sommeren (sommersolverv), og en på høsten og på våren hvor dagen og natten er like lang, vår- og høstjevndøgn.

Mellom disse dagene er det i tillegg fire andre dager som var viktige festdager for våre forfedre. Det er dermed åtte viktige dager i løpet av et år som har en spesiell mening og beskriver livets hjul. Våre forfedre relaterte en eller flere guddommeligheter til hver av disse åtte dagene, og mange fortalte deres historier.

Med hjelp fra symboler og ulike lysvesen som når inn til underbevisstheten på et veldig dypt plan, kom menneskene i kontakt med naturens rytmer, livsprosesser og naturen i seg selv. Våre forfedre trodde ikke på guder og gudinner, de opplevde dem. Det er for omfattende å skrive om de åtte markeringene i et år her, men jeg vil gjøre det i en fremtidig artikkel.

Frøyas Hildisvin og marsipangrisen

Frøya, som er et aspekt av moder jord, er ledsaget av et gigantisk villsvin med navnet «Hildisvin». Dette er hennes favorittdyr, og villsvinet har en skinnende, gyllen pels som gjør at det også er kalt «solvillsvin». Frøya red på dette villsvinet, og våre forfedre så på grisen som et hellig dyr. Villsvinet til Frøya er kraftfullt, og når livets hjul nesten stopper opp når lyset blir gjenfødt i jula, gir Hildisvin det en dytt med hodet slik at det går rundt igjen. Men dette er ikke den eneste grunnen til at grisen ble sett på som et hellig dyr. Grisen skubber nesa i jorda for å lete etter mat, og står derfor i sterk resonans til moder jords underverden.

Dette forklarer hvorfor marsipangrisen fortsatt er så populær i jula, og den refererer til Hildisvin samtidig som den bringer hell og lykke, akkurat som feieren. Et vagt minne om at grisen er et hellig dyr er den virkelige årsaken til man i noen religioner fortsatt ikke spiser gris. Moderne teorier prøver å forklare dette med sykdommer og klimaendringer, men tar ikke med i betraktningen at det en gang eksisterte en sterk gudinnekultur i disse landene.

Renselsesritual

Det er en perfekt tid for å gjennomføre et energetisk renselsesritual i hjemmet på den siste av de åtte hellige dagene, den 28. desember. Du kan benytte deg av et sjamanistisk røykelsesritual eller andre metoder. Jeg anbefaler at du gjennomfører et renselsesritual for dem du bor sammen med for å markere slutten på den hellige tiden og åpne opp for et nytt år.

Tidligere var jeg stresset og sliten, men nå er jula en tid for ro, opplading og refleksjon. Jeg anbefaler varmt å prøve ut et par av tingene i denne artikkelen. Det betyr ikke at du trenger å endre på alt – du vil merke stor forskjell om du har en annen bevissthet og intensjon med disse dagene og bruker noen minutter av de tolv hellige nettene og dagene til orakelarbeid og ettertanke.

Jeg ønsker deg en riktig god yule og håper med dette at noen vaner og skikker vil gi mer mening. Kanskje dekorerer du hjemmet ditt og juletreet på en annen måte og føler deg sterkere knyttet til den spirituelle verden gjennom denne spesielle tiden. For meg har jula blitt en helt spesiell tid hvor jeg får mange spennende og vakre gaver som ikke er av den materielle sorten.

Legg gjerne igjen en tilbakemelding eller kommentarer nederst på siden. Jeg setter stor pris på det!

Her finner du oversikten over alle artiklene jeg har publisert om sjamanisme

Lignende artikler

33 Comments

 1. Pål-Esben Wanvig sier:

  Legg gjerne igjen en kommentar 🙂

 2. Hei Igjen Pål Esben.
  Takker for en flott innholdsrik artikkel.
  Dette blir mitt andre år med ny innsikt om hva jul egentlig er.
  i fjor var vi i Syden men allikevel fikk vi mye tid til å forberede det nye året.
  året 2016 har vært spennende. flere transformasjoner .
  i år ser jeg fram til en ny jul med et spennede nytt år 🙂
  Jeg ser fram til webinaret den 1 desember.
  Utrolig flott at du deler din kunnskap på denne fine måten.
  Varme klemmer fra Eyrun

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Hei Eyrun og tusen takk for din tilbakemelding 🙂

   Beste hilsen fra
   Pål-Esben

 3. Takk for nok en klargjörende artikkel!

  Jeg brukte metoden du beskriver i artikkelen for förste gang ifjor, og det ble en annerledes julefeiring som begynte den 21 desember med et ildrituale for å gi slipp på det jeg ikke ville ha med meg i 2016.

  Det å jobbe med Orakel under de 12 dagene fra Julaften fram til 5 Januar var spennende, og det har vært motiverende å gjøre det oppfølgende energiarbeidet for hver måned dette år.

  Ved å bruke metodene du beskriver i artikkelen fikk jeg dels oppleve en annerledes julefeiring, og kunne også glede meg til hver måned dette år – for å jobbe med temaet som kom opp isamarbeide med Orakelsystemene.

  Jeg gleder meg til å være med på webinaret d. 1/12 🙂

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Hei Olav og tusen takk at du deler din erfaring 🙂 Det er spennende og gir nye muligheter å se andre aspekter i jule- og nyttårstiden enn det vi er vant med…

   Beste hilsen fra
   Pål-Esben

 4. Takk for en flott artikkel om en annerledes jul og nyttårsfeiring. Det er første gang jeg får informasjon om hvordan forfedrene våre feiret jul og nyttår. Jeg tenker at i dagens samfunn der alt går fort og der vi ikke tar oss tid til å sette oss ned og finne roen ,meditere ,filosofere over livet vårt er dette viktig og nyttig informasjon for mange av oss . Jeg setter pris på at du i artikkelen klargjør veldig fint og tydelig hvordan vi kan jobbe med orakler og hva vi kan spørre om for å forberede oss til det neste året.
  Jeg ser virkelig frem til webinaret 01.12.16. 🙂

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Hei Alf og tusen takk for din tilbakemelding!

   Beste hilsen fra
   Pål-Esben

 5. Odd Arild Holmaas sier:

  Hei Pål-Esben.
  Dette var en spennende og interessant artikkel. Dette er andre forklaringer enn de som vi lærte på skolen.
  Skal lese i gjennom artikkelen i gjen. Jeg kjenner i hvertfall at dette appellerer til meg. Gleder meg til webinaret og til mer kunnskap om temaet.
  Mvh Odd Arild Holmaas

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Tusen takk for tilbakemeldingen Odd Arild!

   Beste hilsen fra
   Pål-Esben

 6. Tusen takk for ein interessant og inspirerande artikkel! Gler meg til webinaret om jul.

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Takk skal du ha Linda Helene!

   Beste hilsen fra
   Pål-Esben

 7. Liv Kristine Qvigstad sier:

  Tusen Takk for denne inspirerende artikkelen. Erfaringen fra sist julefeiring gjør at jeg kommer til å gjenta feiringen av de 12 hellige netter også kommende jul. Det Olav har kommentert ovenfor er treffende, også for meg. Gleder meg til 1. desember, da kommer enda mer bakgrunnstoff om julen.

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Hei Liv Kristine! Ja, de 12 hellige nettene gir det nye året en ny dimensjon 🙂

   Beste hilsen fra
   Pål-Esben

 8. Hei Pål-Esben!
  Takk for en kjempeflott artikkel om hvordan våre forfedre og sjamaner feiret juletiden. Jeg skal også for andre året nå benytte meg av forberedelsene for neste år ved å arbeide med de 12 hellige nettene.
  Jeg merket meg for eksempel ifjor at det ble en annerledes opplevelse av å pynte juletreet. Det ble pyntet med tilstedeværelse og en takknemlighetsfølelse jeg ikke har kjent før. -Og treet fikk noe ny pynt som jeg aldri før har tenkt at hører julen til. 🙂
  Jeg gleder meg veldig til webinaret om bruk av orakler, og ser frem til å åpne opp for det nye året som kommer.

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Takk for at du deler din erfaring Rita! Det kan være spennende når man prøver ut nye ting 🙂

   Beste hilsen fra
   Pål-Esben

 9. Hei Pål-Esben.
  Jeg gleder meg til denne Julefeiringen. Dette er andre gangen jeg skal ha en slik feiring og skal selvsagt gjøre orakelarbeid i de 12 hellige netter. En fin anledning til å virkelig å legge stress til side å forberede seg mer bevisst på året som skal komme. Og jeg har også planer om å ha et renselsesrituale her jeg bor, den 4 januar. I fjor hadde vi ildrituale 21 desember da var vi fem personer, og jeg har allerede blitt spurt om vi skal gjøre dette i år også 🙂 Personlig så gir dette meg en helt annen mening, for i utgangspunktet synes jeg Julefeiring er et jag.
  Takk for inspirasjon og flott artikkel.

  Mvh Norunn Pedersen

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Hei Norunn og tusen tak for at du deler din erfaring 🙂 Jeg håper du arrangerer ildritual den 21. desember i år også!

   Beste hilsen fra
   Pål-Esben

 10. Hei Pål-Esben
  Takk for en meget interessant artikkel
  Det har gitt meg en ny forståelse på jul og nyttår.
  Gleder meg til å få i praksis denne nye kunnskap .
  Hilse
  Yasmine

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Hei Yasmine og takk for din tilbakemelding 🙂

   Beste hilsen fra
   Pål-Esben

 11. Hej Pål-Esben och tack för ditt mejl ?
  Jag har inte kommit i kontakt så mycket med din «lära» än men min son utövar dina healingbehandlingar ibland och jag blir lika positivt överraskad varje gång! Jag är mycket intresserad att själv lära mig healing o kunna bli friskare. Lider av utmattning, depression,ångest själv pga utmattning som började 2001 när jag arbetade som sjuksköterska på en mycket krävande arbetsplats o även utsattes för mobbning ? Ska se ditt webseminarium och hoppas få träffa dig o gå en utbildning i framtiden. Önskar dig en God Jul och ett Gott Nytt År!??❤

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Hei Lena og takk for din tilbakemelding! Det å være utmattet er vanskelig og spesielt i juletiden hvor dagene er så korte. Kanskje du benytter ritualet for vintersolverv den 21. desember som jeg vil prate om på webinaret til å åpne opp for nye muligheter i 2017. Jeg ønsker deg alt vel og at 2017 blir et år med stor helsemessig fremgang 🙂

   Beste hilsen fra
   Pål-Esben

 12. Hei Pål Esben
  Hjertelig takk for alt du deler og gir. Vennlig hilsen Trude

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Tusen takk Trude, jeg setter stor pris på dine ord 🙂

   Beste hilsen fra
   Pål-Esben

 13. Hei Pål Esben
  Tusen takk for at du deler og gir denne kunnskapen. Gleder meg til å prøve ut.
  Kjenner at jeg går julehøytiden i møte med en større mening og glede.
  Ser fram til webinaret 1 des.
  Hilsen Berit

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Hei Berit! Ja, jeg håper du blir inspirert til å se andre dimensjoner i jul- og nyttårsfeiriengen dette året 🙂

   Beste hilsen fra
   Pål-Esben

 14. Hvor holdes dette seminaret 1 desember?

  Takk for svar.

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Hei Eva,

   seminaret holdes som et web seminar. Når du melder deg på får du en link som du benytter for å logge deg inn ved hjelp av din PC/Mac/Spmarttelefon eller nettbrett.

   Beste hilsen fra
   Pål-Esben

 15. Anbefales.
  Jeg feiret Jul på denne måten første gang i 2015. Det var en meget interessant og givende erfaringer som har satt stort preg på min fremgang og vekst i 2016.
  Gleder meg til å Webinaret ditt for enda dypere innblikk 🙂
  Og til å jobbe med de hellige nettene igjen både for meg selv og andre.
  Veldig flott av deg å holde dette Webinaret Pål Esben, Dette er en viktig del av arven vår, og noe alle burde få med seg 🙂

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Hei Petter! Jeg er takknemlig for at du deler din erfaring! Det blir spennende å følge med på din vei videre i 2017 🙂

   Beste hilsen fra
   Pål-Esben

 16. Hei Pål-Esben,

  og tusen hjertelig takk for en strålende artikkel! Dette temaet er så spennende 🙂
  For meg har det vært utrolig verdifullt å få innsikt i hvordan jeg kan feire jul og nyttår på en annen måte en tidligere! Og denne tiden har fått en helt ny mening for meg nå 🙂
  Nå gleder jeg meg stort til jula, og ser frem til et superspennende webinar!
  Tusen takk 🙂

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Hei Mari og tusen takk for din tilbakemelding 🙂

 17. Hei Esben, så koselig at du husker å skrive mail til meg. Det var virkelig interessant å lese artikkelen din om julen og feiringen. Det var ikke alt dette jeg visste om faktisk, mitt 70de år. Nesten flaut, men det er jo aldri for sent å lære.
  Jeg vil her få ønske deg og din familie en riktig go og fredfylt julehelg og et godt nyttår.
  Julehilsen fra Grethe Harestad

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Takker så mye Grethe! Jeg ønsker deg alt godt 🙂

   Beste hilsener fra
   Pål-Esben

Comments are closed.