Kunsten å leve etter naturens sunne rytmer!

Av Pål-Esben Wanvig

Årstidene og naturens sunne rytmer er en del av naturens skattkammer som viser oss den ultimate veien mot å skape et friskere, lykkeligere og mer meningsfullt liv. Lær hvordan du får tilgang til ditt indre- og ytre kompass samt sjamanens visdom for å finne din vei til et liv med mer overflod.

En av mine viktigste målsetninger som sjaman og lærer er å hjelpe mennesker til å gjenoppdage at fasiten og oppskriften for å skape et lykkelig, friskt og meningsfullt liv alltid har vært rett foran oss – nemlig moder jords sunne natur.

I denne artikkelen ser vi nærmere på hvorfor vi er her på denne jorden og hvordan vi får kontakt med vårt innebygde kompass som viser oss veien til et opplyst og meningsfylt liv.

Likt for oss alle

Det som kjennetegner oss alle, er at vi kommer inn i denne verden naken og går ut av den på samme måte.

Så hva er da meningen med tiden mellom fødsel og død?

Rent logisk kan det ha lite å gjøre med å opparbeide seg størst mulig rikdom, karriere eller berømthet siden ingenting av dette har noe betydning når livet er slutt.

Livet vårt er som et lite blipp i forhold til de milliarder av år som universet har eksistert, så det må være noe mer enn en oppblåst materiell tilværelse, karriere og et ettermæle som er meningen med hvorfor vi er her.

Den lengste studien om lykke

Ved en undersøkelse av millenniumsgenerasjonen (som er født mellom 1980 og 1995) utført av Harvard University i USA hvor deltagerne ble spurt om hva deres viktigste livsmål var, fant forskerne ut at 80 prosent ønsket å bli rike, mens 50 prosent ønsket å bli berømte.

Forskerne ønsket finne ut av faktorene som virkelig spilte en rolle for å leve et lykkelig liv med god helse.

I 1938 startet de en studie, The Harvard Study of Adult Development (Ref. 1, 2 og 3), hvor forskerne fulgte en gruppe mennesker fra de var 19 til de ble gamle. I løpet av over 80 år (!) har de fulgt opp deltagerne annethvert år med medisinske tester, blodprøver og intervjuer. Konklusjonen til studien så langt er:

  • Hverken rikdom, karriere, jobbe hardt eller berømthet spiller en rolle for et lykkelig og godt liv.
  • Gode og sunne relasjoner med partner, familie og venner er den viktigste faktoren for et lykkelig og friskt liv
  • Ensomhet dreper, og er den viktigste faktoren for dårlig helse og tomhet.

Men andre ord er det kanskje ikke så rart at det aldri har vært mer depresjon, kronisk sykdom og angstlidelser i verden enn vi har nå siden så mange mennesker fokuserer livene sine på det motsatte av hva som virkelig skal til for å leve et grunnleggende sunt, lykkelig og meningsfullt liv?

Veien tilbake til vår sanne natur

Når vi studerer urbefolkninger som ikke er berørt av vårt vestlige samfunn sine dogmer, moral, livsstil eller filosofi, ser vi at depresjon, angst og kronisk sykdom nesten ikke eksisterer. 

Så hvorfor er det slik? Svaret er enkelt: De lever fortsatt i pakt med naturens og dens rytmer.

De har blant annet en sunn balanse mellom aktivitet og hvile, de lever i takt med årstidene hvor farten senkes om vinteren og økes om våren og sommeren, de har nære relasjoner til stammen de tilhører, familie og venner er fundamentet for livet, og de har en dyp forståelse og respekt for naturen både som spiskammer og læremester.

Dette står i dyp kontrast til vårt samfunn der alle naturlige rytmer som dag og nattrytme mer og mer viskes ut fordi vi har teknologi og muligheter for å ha aktivitet når vi vil og så mye vi vil, drevet av mål som har lite å gjøre med hvorfor vi er her.

Hvorfor vi er her

Vår sjel kommer inn i dette livet for å lære og oppleve det som den ikke kan erfare ut fra sin virkelige natur der tid, rom, lidelse, konflikter, smaken av jordbær og liknende ikke eksisterer.

Sjelen din har med andre ord satt seg selv i en situasjon i dette livet hvor den er begrenset av rom, tid, karma og fri vilje.

Konsekvensene av disse ser vi i samfunnet vårt i dag. Sjelen gjør dette for å lære og erfare noe som er umulig i dens «frie» tilstand. Den har med andre ord ikke kommet her for å samle rikdom og berømthet, men for å lære og erfare i relasjon til livsmisjonen den har med seg i hver inkarnasjon.

Om du ønsker å lære mer om hvorfor vi er her og mange andre spennende teamer anbefaler jeg nettkurset «Hemmelighetene bak liv, død og reinkarnasjon: Sjelens utrolige reise gjennom liv, død og inkarnasjoner».

Vårt indre kompass

Vi alle er født med et indre kompass som er der for å vise oss veien som sjelen har kommet for å følge i denne inkarnasjonen.

Kompasset består forenklet av to deler: Hjertet sine primærfølelser og vår indre Upa Guru, din indre læremester som fører deg fra mørket til lyset og som er relatert til det 6. chakraet som du finner mellom øyenbrynene. 

Jo mer et menneske lytter etter og lever ut behovene til hjertet sitt gjennom rike emosjonelle tilstander, desto mer legger sjelen til rette for en grunnleggende handlingsenergi som også nærer det eksistensielle håpets flamme. Disse tilstandene er drevet av hjertets primære følelser som lykke, lidenskap, kjærlighet, mot, empati, omtanke og medfølelse.

I disse tilstandene behandler vi alltid oss selv og andre på en god måte. I denne tilstanden er det enkelt å vite hva som er det rette å gjøre, og alle typer mellommenneskelige problemer er enklere å løse på en kjærlig og respektfull måte.

For mer informasjon om dette spennende temaet se artiklene «For å tenne livsgnisten trenger vi håp og et positivt livsperspektiv!» og «Lær hvordan du kan leve et lykkelig og meningsfylt liv i din livssituasjon».

Den enkleste måten for å få bedre tilgang til den andre delen av ditt indre kompass, din Upa Guru, er daglig meditasjon der målsetningen er stillhet i sinnet.

Du trenger ikke å meditere i timevis hver dag. Med rett meditasjon kan det holde med så lite som 5-10 minutter daglig. Her kan du lære en effektiv og enkel meditasjon på kun 5 minutter som vil fungere veldig bra til dette formålet. 

Desto mer du lar deg bli ført videre i livet av hjertets primære følelser og din Upa Guru, jo mer lytter du på ditt indre kompass som setter deg i kontakt med dine naturlige og sunne indre rytmer.

I Yggdrasil sjamanskole kaller vi dette å gå hjertets vei som er essensielt for sjamanene i vår tradisjon. Dette er ikke så enkelt å gjøre alene i starten siden egoet prøver å motsette seg all endring. Her er det en god idé å søke hjelp fra en kvalifisert lærer.

Vårt ytre kompass

Moder jord og hennes sunne natur har vært her siden tidenes morgen, lenge før det første mennesket eksisterte, og vil trolig bestå også lenge etter at menneskene ikke er her lengre. Mange ser ut til å ignorere at vi faktisk er et produkt av naturens utvikling og at den derfor er selve fasiten på de naturlige og sunne rytmene vi er skapt utfra.

Jo mer vi forstår og blir i stand til å leve ut disse grunnleggende rytmene for alt liv, desto mer blir vi i stand til å leve ut vår sanne natur som igjen er fundamentet for å skape et meningsfullt, lykkelig og sunt liv.

Et eksempel på en av disse rytmene er naturens perfekte balanse mellom aktivitet, regenerasjon og hvile som ofte er styrt av døgnrytmene og årstidene. Bjørketreet skyter knopp om våren, står i sin fulle grønne prakt om sommeren, mister bladene om høsten og regenererer seg om vinteren for så igjen å skyte knopp på våren. 

Det moderne mennesket har fjernet seg langt fra disse sunne rytmene. Vi ønsker å blomstre året rundt. I dag har de fleste en hektisk hverdag der det går i ett fra morgen til kveld med jobb, karriere, familie, barn, venner, trening, sosiale aktiviteter og ikke minst sosiale medier.

Moderne teknologi og kunstig lys gjør at vi ikke trenger å bry oss så mye om naturens dag- og nattrytmer mer. En konsekvens av dette er at flere enn noen gang i historien sliter med søvnproblemer, depresjon, angst, utmattelse, utbrenthet og kronisk sykdom bla. på grunn av at det autonome nervesystemet konstant befinner seg i en alarmtilstand (Ref. 8-10). 

Om du tar deg tid til å ta en langweekend på hytta uten klokke, PC, mobil, TV, kunstig lys og bare er til stede og nyter den fantastiske stillheten, roen og balansen du blir tilbudt, vil du kunne erfare det fantastiske harmoniske samspillet mellom skog, fjell, dyr, dag- og nattrytmer og alle elementene.

Problemet er at det er så utrolig vanskelig å erfare denne tilstanden i hverdagen uten at vi selv gjøre en aktiv innsats.

Årstidenes og naturens sunne rytmer

Sjamaner har gjennom årtusener feiret årstids ritualer som bla. sommersolverv, høstjevndøgn, vintersolverv og vårjevndøgn. Gjennom sin dype forståelse av naturens rytmiske vesen, kan sjamanen med sitt medisin hjul som roterer gjennom årstidene og elementene hjelpe mennesker, dyr og naturen tilbake til sin sunne tilstand. 

Dette er noe jeg legger stor vekt på når jeg utdanner studenter innen sjamanisme. Desto mer omfattende et menneske forstår disse rytmene og hvordan de viser fasiten til de sunne indre rytmene i et menneske, jo mer inspirert blir man til å leve ut disse praktisk i sitt liv.

Her er noen meget kortfattete eksempler på dette:

Vinter: Om vinteren er regenerasjon, hvile og kontemplasjon hovedfokuset som er viktig både for kropp, psyke og sjel. I denne tiden reflekteres det bla. over året som har gått, hva som var bra og ikke bra. Gjennom roen og freden som senker seg blir du bedre i stand til å se hvor du ønsker å gå videre, hva som er rett for deg, hvilke prosjekter og mål du ønsker å fokusere på som f.eks. å skape en bedre relasjon med din partner eller forbedre helsen din.

Våren: Nå er tiden kommet til å så frøene som du har lagt til rette for gjennom vinteren. Aktiviteten startes gradvis opp og intensiveres mot sommeren. For noen kan dette f.eks. være at man begynner å utføre sine nyttårsforsetter som f.eks. en daglig mosjons tur i skogen.

Sommeren: I denne tiden brenner solen på sitt sterkeste og alt ligger til rette for en intensiv blomstring av frøene som er sådd om våren. Kanskje du startet med en 20 minutters skogstur i sakte tempo i flatt terreng om våren og er nå i stand til å gå raskt opp bakker uten at du blir sliten.

Høsten:  Nå er tiden kommet der trærne gir slipp på bladene sine. Hva er det du trenger å gi slipp på i ditt liv som skaper problemer, setter ned livskvaliteten din eller hindrer deg fra å ta tak i muligheter som kan gjøre deg godt? Her kan det være hjelpsomt med en god venn, lærer, livsveileder eller en terapeut siden det ofte er vanskelig å være objektiv til seg selv i tillegg til at egoet sterkt misliker all form for endring. Dette kan f.eks. være begrensende meninger, kunnskap eller oppfattinger du har.  

Ukerytme som årstidsrytme

Du kan også finne igjen disse rytmene på daglig, ukentlig, månedlig basis. Om natten råder vinteren med hvile og regenerasjon, om morgenen starer våren opp med f.eks. en god Bulletproof kaffe (ref. 4), på dagen er vi i full aktivitet med sommeren og på kvelden er det høstens tid med å gi slipp på f.eks. stresset som har samlet seg opp om dagen for så igjen å åpne seg opp for vinteren med hvile og regenerasjon.

Min uke rytme er også fokusert rundt årstidsrytmene. På fredagen er høsten kommet der jeg aktivt gir slipp på det jeg ikke lenger har behov for som har kommet til overflaten gjennom uken. Høsten feieres på kvelden med min kone og våre to små greyhounds kanskje med en økologisk pizza (spesialoppskrift med bunn laget av blomkål).

Weekenden står i vinterens tegn hvor hvile og regenerasjon er viktig. Jeg bruker tid til å reflektere over hvordan uken har gått, hva som var bra og dårlig, hva jeg har lært av dette og hvilke endringer jeg bør gjøre og hva som jeg skal fokusere på neste uke.

Jeg bruker kun tid sammen med mennesker jeg har gode relasjoner med og som ikke stresser eller gjør meg sliten. På mandags morgen er det en kort vår med oppstart av uken og hvor frøene og fokuset blir satt for uken som kommer og til lunsj er sommeren og aktivitet i full gang.

Sjamanistiske årstidsritualer

For å få hjelpe til å forstå disse viktige rytmene anbefaler jeg alle å oppsøke kvalifiserte sjamaner (ref. 7) hvor årstidene blir feiret. I Yggdrasil sjamanskole har jeg utdannet flere ritualmestere som holder åpne årstidsritualer hvor alle er velkomne.

Under disse ritualene forklarer først ritualmesteren om hovedtemaet for ritualet som skal feires (f.eks. vårjevndøgn) og deltagerne får tid til å reflektere over hvilket fokus hver enkelt ønsker å ha under ritualet, hvilke endringer som man ønsker hjelp til og hvilke praktiske skritt som det er behov for å ta etter ritualet.

Dette gjøres gjennom en spesiell guidet sjamanistisk meditasjon mens ritualmesteren trommer, synger og tilkaller sjamanistiske hjelpere som f.eks. ulike kraftdyr. Du får også hjelp av ritualmesteren og andre seniorsjamaner som er til stede.

Når alle deltagerne har et klar fokus over hva de ønsker utføres selve ritualet av ritualmesteren. Til slutt deles erfaringer og innsikter. Deltagelse på slike ritualer er en flott opplevelse som ofte etterlater seg et dypt inntrykk.

Det viktigste med å delta på årstids ritualer er at de gir deg en omfattende impuls og påminnelse om fasiten til den sunne rytmen relatert til ritualet som du kan ta med deg inn i din travle hverdag, og som vil være med deg og hjelpe deg til å tenke klarere samt gi deg kraft til å gjøre det som er viktig for deg for å skap et friskere, lykkeligere og mer meningsfull liv.

Dette hjelper deg til å finne tilbake til den sunne naturen i deg selv. 

Kronomedisin

Et av de populære forskningsområdene i vestlig skolemedisin er for tiden kronomedisin med blant annet kronobiologi som er studien av menneskets og andre organismers biologiske rytmer.

I 2017 fikk et forskerteam som studerte mekanismene bak de cirkadianske rytmer – vår indre klokke – nobelprisen i medisin.

Det sjamaner har visst i årtusener blir nå sett på som den store nyheten innen ortodoks medisin. Jeg anbefaler å lese artikkelen «Slik måler du kronisk stress og utbrenthet på en enkel måte!» hvor jeg går mer i dybden på kronomedisin og hvordan du enkelt kan måle tilstanden på dine egne biologiske rytmer og ditt autonome nervesystem.

90 dagers resett

For å bli bedre kjent med ditt ytre kompass anbefaler jeg å gjennomføre 90 dager med et daglig skogsbad, som rett og slett er å gå tur i skogen uten agenda.

Ingen mobil, ingen musikk, ingen planlegging, ingen evaluering av dagen, ingen jogging eller workout. Det handler om å rusle rundt i naturen en halvtime daglig og kun være til stede med alle sansene. En av målsetningene er å finne tilbake til ro, fred og balanse gjennom vandring og kontemplasjon i naturen i en ellers så kaotisk hverdag.

Samtlige av mine studenter og klienter som har gjennomført aktiv daglig skogsbading over 90 dager har hatt formidable resultater. I artikkelen «Skogsbad er vår viktigste medisin» beskriver jeg hva dette er, hvordan du utfører skogsbading korrekt og de spennende helsemessige resultatene av den omfattende medisinske forskningen som er gjort på skogsbading.

For å få bedre tilgang til ditt indre kompass anbefaler jeg at du starter med en kort daglig meditasjon for å skape mer stillhet i sinnet og ser nærmere på hvordan du kan bli mer bevisst på temaene tilgivelse, selvregulering og takknemmelighet på daglig basis (se artiklene ref. 9, 11 og 12).  

Dette er en enkel og optimal start på veien for å bli mer kjent med fasiten for et godt liv som moder jord bokstavelig talt har lagt under bena på oss.

Lege vs. sjaman

Jeg finner det bestandig fascinerende når bastante og ofte arrogante leger og anerkjente medisinske spesialister med flotte titler samt pressen rakker ned på sjamanisme som vrøvl og tull.

Det er interessant å observere hvordan mennesker lar seg prege av uttalelsene til en enkelt sjaman som kanskje ikke helt har øynene på ballen og konkluderer med at sjamanismen generelt er kvakksalveri.

Det at en lege er uansvarlig eller har en mening, betyr ikke det samme som at alle leger er uansvarlige eller har samme mening. Det samme gjelder selvfølgelig også for alle andre grupper, inkludert sjamaner.

Gjennom artiklene om sjamanismen prøver jeg å belyse hvor utrolig verdifull denne innsikten har vært for mitt liv og kan være for alle mennesker.

Det er interessant å observere hvordan mennesker lar seg prege av uttalelsene til en enkelt sjaman som kanskje ikke helt har øynene på ballen og konkluderer med at sjamanisme generelt er kvakksalveri.

Pål-Esben Wanvig

I mine seminarer og utdannelser kombinerer jeg det beste fra sjamanisme og holistisk medisin med moderne skolemedisin og psykologi. Jeg ser ingen motsetning mellom disse. De beskriver verden ut fra to forskjellige perspektiver som i utgangspunktet ikke diskvalifiserer hverandre. 

Jeg samarbeider med flere anerkjente leger, psykologer og andre spesialister for å hjelpe mennesker til å bli friske på en optimal og effektiv måte. Dette er spesialister som har blitt dette fordi de ikke begraver seg i sin egen lille faglige boks beskyttet av skylapper. De tenker utenfor boksen og er åpne for diskusjoner og ny kunnskap – selv om dette gå utenfor deres eget fagfelt og eget personlige trossystem. 

Den ene kan ikke gjøre hva den andre kan – så hvorfor ikke kombinere dem?

Kun en lege kan stoppe aggressiv kreft med cellegift og ståling. En sjaman kan hjelpe til med det forebyggende arbeidet, samt helbrede de psykosomatiske årsakene til kreften gjennom for eksempel å hjelpe klienten med å forstå og leve ut de naturlige rytmene til moder jord på en sunn måte.

Med andre ord står en syk pasient bestandig sterkere når den får kvalifisert hjelp fra begge verdener. Utfordringen er å finne denne kvalifiserte hjelpen, både lege og sjaman.

Problemet er at det finnes mange i begge leirer som jeg aldri vil la meg bli behandlet av. Det at noen har flotte titler, har tatt medisinstudiet, skrevet bøker eller er berømte, sier ikke noe om kvaliteten på hjelpen de tilbyr.  

Noe av det viktigste du kan gjøre er å kvalitetssikre fastlegen, psykologen, terapeuten, sjamanen og andre du søker hjelp fra. Jeg har skrevet tre artikler om hvordan du kan gjøre dette (ref. 5, 6 og 7).  

Lyst til å vite mer?

Jeg ønsker deg alt godt på din vei. Livet kan være godt å leve om vi velger det selv! Ønsker du å lære mer om dette og andre temaer for å skape et bedre liv, finner du flere gratis nettkurs og artikler på www.wanvig.no.

Stort sett alle problemer kan løses – og ofte ligger løsningen rett foran nesetippen! Jeg ønsker deg lykke til på din vei mot god helse, glede, lykke og et fortryllende liv! Jeg håper denne artikkelen har vært til inspirasjon og motivasjon!

Jeg er alltid åpen for innspill og spørsmål. Ta gjerne kontakt med meg om du har forslag til tema som du ønsker at jeg tar opp i mine artikler.

Her finner du oversikten over alle artiklene jeg har publisert om sjamanisme

Referanser

Ref. 1: Harvard Study of Adult Development. https://www.adultdevelopmentstudy.org/

Ref. 2: Harvard University: Good genes are nice, but joy is better https://news.harvard.edu/gazette/story/2017/04/over-nearly-80-years-harvard-study-has-been-showing-how-to-live-a-healthy-and-happy-life/

Ref. 3: TED Talk: What makes a good live? Lessons from the longest study of happiness. https://www.ted.com/talks/robert_waldinger_what_makes_a_good_life_lessons_from_the_longest_study_on_happiness

Ref. 4: Artikkel «Verdens beste frokost: Få bedre vitalitet og energi med en kopp kaffe med smør og olje!» https://www.wanvig.no/verdens-beste-frokost-fa-bedre-vitalitet-og-energi-med-en-kopp-kaffe-eller-te/

Ref. 5: Artikkel «Moderne vestlig medisin eller holistisk medisin? DEL 1 – Lær hvordan du kan ta et bevisst HELSEVALG!»

Ref. 6. Artikkel «Moderne vestlig medisin eller holistisk medisin? DEL 2 – Slik finner du riktig BEHANDLER!»

Ref. 7: Artikkel «ABC-guide for å finne din Spirituelle lærer!» https://www.wanvig.no/abc-guide-for-a-finne-din-spirituelle-laerer/

Ref. 8: Artikkel «Slik måler du kronisk stress og utbrenthet på en enkel måte!» https://www.wanvig.no/slik-maler-du-kronisk-stress-og-utbrenthet-pa-en-enkel-mate-del-6-av-7/

Ref. 9: Artikkel «Hjertets klang – din sjels musikk. Få balanse i livet gjennom kunsten å regulere deg selv» https://www.wanvig.no/selvregulasjon/

Ref. 10: Herzratenvariabilität: Das HRV-Praxis-Lehrbuch, Dr. Alfred Lohninger, Facultas Verlag, 2017.

Ref. 11: Artikkel «Befri deg selv ved å tilgi! Lær de 7 grunnpilarene for ekte tilgivelse» https://www.wanvig.no/befri-deg-selv-ved-a-tilgi/

Ref. 12: Artikkel «Dette kan bli din viktigste avgjørelse: Lær hvordan du kan leve et lykkelig og meningsfylt liv i din livssituasjon» https://www.wanvig.no/laer-hvordan-du-kan-leve-et-lykkelig-og-meningsfylt-liv-i-din-livssituasjon/

Facebook
Twitter
LinkedIn

One Comment

  1. Tusen takk til Pål-Esben for at du inspirerer oss og at du ikke gir opp! Selv har jeg gått i fra nesten jobbe meg ihjel til å balansere jobb og fritid, og har et mye bedre liv i dag, Denne bloggen gir meg mye nyttig informasjon og inspirasjon nok en gang da jeg noen ganger glemmer… 🙂 Tusen takk for flott artikkel!

Legg igjen en kommentar