Trærnes intelligens er våre veiledere til et oppfylt og lykkelig liv!
Trærne kan vise oss veien tilbake til et sunnere, lykkeligere og mer meningsfullt liv. I mange tusen år har sjamaner benyttet trærnes og naturens visdom for å helbrede mennesker. I denne artikkelen får du kunnskap om trærnes budskap til menneskeheten for å hjelpe oss til å forstå våre virkelige behov. De viser oss fasiten på hva som er våre sanne grunnleggende naturlige rytmer.
Fra en sjamans synspunkt har naturen rundt oss fasiten på hvordan vi skaper et friskt, lykkelig og meningsfullt liv. I artikkelen «Skogsbad er vår viktigste medisin» delte jeg både innsikten til sjamanen og moderne forskning på hvorfor og hvordan en regelmessig turer i skog og mark kan ha en omfattende positiv fysisk, psykisk og spirituell påvirkning på oss.
Det kan føre til mindre stress og depresjon (ref. 1,2,8,9), mindre frustrasjon og angst (ref. 3), barn med ADHD konsentrerer seg bedre (ref. 4), blodtrykket kan senkes (ref. 5), søvnen forbedres (ref. 6), kreativiteten øker (ref. 6), energinivået øker (ref. 6), humøret bedres (ref. 6), immunforsvaret bedres ved at antall naturlige lymfocytter øker. (ref. 6), restitusjonsevnen etter operasjoner og sykdom bedres (ref. 6) og at mennesker med utbrenthet og umattelsessyndrom får det bedre (ref. 7).
I denne artikkelen tar vi for oss trærne og hva de forteller oss om sunn livsførsel og veien for å skape et oppfylt liv.

Trærnes intelligens
Trærne er mye mer intelligent enn oss mennesker når det kommer til å forstå kunsten for å leve et sunt, meningsfylt og lykkelig liv. Professor Dr. Suzanne Simard ved University of British Columbia, har gjort banebrytende vitenskapelige funn siden 90-tallet i forhold til trærnes komplekse visdom, relasjoner, samarbeid, kommunikasjon og sosiale ferdigheter. Om du ble fascinert over kommunikasjon og samarbeid mellom mennesker og trær i filmen Avatar, ble denne inspirert av innsikten til forskere som Dr. Simard.
I boken «The Hidden Life of Trees: What They Feel, How They Communicate» (ref. 8,9,10,11) og i dokumentaren «Intelligent Trees»(ref. 12), deler Dr. Simard sin spennende forskning om hvordan trær kommuniserer via deres wood wide web som er uendelig mye mer kompilert enn vårt eget world wide web. De eldste og største trærne, som kalles mors trær, sin rolle er å være sentrale knutepunkter (hub-er) i nettverket som blant annet kommuniserer og gir næring til sitt nettverk i skogen som kan bestå av tusenvis av trær.
Det vi ser over bakken er kun en liten del av trærne. Den mest fascinerende delen er det som foregår under bakken med et omfattende kommunikasjonsnettverk mellom røtter og det symbiotiske forholdet til sopp (mykorrhiza) som linker alle trær og planter i skogen sammen slik at de kan kommunisere med hverandre.

Hva trærne kan lære oss
Her er et lite utvalg av områder hvor vi kan lære av trærne på vår vei mot å forstå hva et sunt, lykkelig og meningsfullt liv virkelig handler om. Se ref. 8-12 for mer detaljert informasjon:
Livslang vekst er vår natur
Om du spør et tre «hvorfor vokser du kontinuerlig fra du starter å spire til du dør?», vil ikke treet forstå spørsmålet siden det ligger i treets grunnleggende natur å vokse hele livet. Mange mennesker glemmer at daglig aktiv vekst også er vår natur. Når vi vokser litt hver dag, går vi fremover. Fremgang og vekst er et viktig grunnlag for lykke fordi det øker følelsen av egenverd og oppfyllelse og gir en daglig følelse av mer fullstendighet. Vi snakker ikke om fysisk vekst, men om vekst i personligheten som inkluderer aktiv mental, emosjonell og spirituell utvikling.

Du finner trolig igjen dette i ditt eget liv. Tenk på perioder i livet hvor sunn vekst og endring var en aktiv del av din hverdag. Kanskje erfarte du mer spenning, inspirasjon, pågangsmot, frydefullhet, utfordringer, mestringsglede, mening og fullhet i livet? Hvordan er dette i forhold til perioder hvor du levde et rutinepreget liv hvor det handlet mer om å fungere slik at alle oppgavene ble utført og hvor vekst og utvikling ikke ble prioritert?
Viktig oppgave som sjaman
En av mine viktigste oppgaver som sjaman er å hjelpe de som kommer til meg med å forstå de naturlige og sunne rytmene i naturen for så å bli i stand til å leve ut disse på en praktisk måte i sitt daglige liv. Jo flere av naturens sunne rytmer du blir i stand til å praktisere i ditt eget liv, desto dypere står du i resonans med din sanne natur, essens og sjel.
Rytmen vi snakker om i denne artikkelen er en av rytmene som blir vist til oss av trærne. Kontinuerlig vekst og utvikling er en del av vår grunnleggende natur fra vi blir født til vi dør (se artikkelen Vår indre ekspansjon – Hvorfor vil vi bli noe mer og bedre enn det vi er?). Dette legger også grunnlaget for fullhet og overflod i livet som vi også finner igjen i skogen. Om vi motsetter oss disse grunnleggende rytmene skaper det begrensinger, sykdom, frustrasjon, tomhet og mangel på fullhet og mening i livet vårt.
En av årsakene til at jeg har så gode resultater med å hjelpe mennesker i vanskelige livssituasjoner, som utbrenthet der mange ofte sliter med mangel på håp og et positivt livsperspektiv, er at jeg setter alle i gang med aktiv vekstprosess allerede fra starten. Les mer om dette i artikkelen «For å tenne livsgnisten trenger vi HÅP og et positivt livsperspektiv!»
Konsekvensen av mangel på aktiv vekst
Et menneske som har stoppet sin vekstprosess lever et liv preget av de samme rutinene, følelsene og tankene dag etter dag. Det er lite forandringer, utfordringer, nye impulser og situasjoner som regelmessig får blodet til å bruse gjennom ny innsikt, nysgjerrighet, forståelse og opplevelser. Jo eldre vi blir, desto mer satt blir vi ofte. De samme menneskene og jobboppgavene, den samme maten, de samme meningene, de samme rutinene med Taco og Netflix om kvelden.
Lek, forandringer, positive impulser og utvikling er viktige kilder for inspirasjon, lykke og mening. Jo mer «flatt» og rutinepreget livet vårt er, desto mer uinspirert, umotivert og uinteresserte er vi. Mangel på aktiv vekst kan også lede til at vi kjeder oss og kompenserer med usunn livsførsel, dårlig mat, søtsaker, alkohol og andre usunne ting.
Kjedsomhet og sykdom
Jo mer ensporet livet vårt er, desto mer åpner vi opp for kjedsomhet som er linket til sykdommer som depresjon, angst, avhengigheter, stress og hjertesykdom (ref. 13,14,15). Kjedsomhet fører også til at vi er mindre tolerante og fleksible. Se for deg mennesker som konstant fingrer med smarttelefonen uansett hvor de er. Prøv å avbryte vedkommende og legg merke til reaksjonen.

De fleste jeg møter som sliter med kjedsomhet har vanskeligheter med å innrømme at de lever et uinspirert liv og kjeder seg. Dette kommer av at det er vanlig å bruke flere timer på sosiale media og strømme video. Forskning viser at surfing etter nye ting på internett aktiverer nyhetssenteret i hjernen (novelty senteret), som aktiverer belønningssystemet som fyrer av et skudd med dopamin. Dopamin er lykkehormonet som får oss til å føle oss bra. Når du har fått det første skuddet, sier det limbiske systemet til hjernen at det vil ha mer.
Dette skaper en tilbakemeldingssløyfe av dopaminavhengighet som effektivt belønner hjernen ved alltid å søke etter ekstern stimulering (ref. 16). Svært få er klar over sitt virkelige behov for å surfe på internett. I virkeligheten er dette en av hjernens effektive mekanismer for å kompensere for manglende dopamin gjennom et kjedelig liv.
Det positive med kjedsomhet er at den også kan benyttes på en positiv måte som et alarmsignal til å gjøre oss oppmerksom på at vi trenger å gjøre endringer – som igjen betyr utvikling og vekst.
Hva vi angrer mest på like før vi dør
Undersøkelser viser at de fem viktigste tingene vi angrer mest på like før vi dør (ref. 17) er:
Jo mer av trærnes visdom om kontinuerlig vekst vi tar til oss og lever ut i vårt daglige liv, desto mer kan vi utvikle, endre, skape og leve det livet som vi dypest inne lengter etter å leve uten å være fastlåst i samfunnets regler og dogmer om at det viktigste er å fungere.
Det er ingen grunn til å ende opp på dødsleiet med anger. Livet er til for å leves nå – og det er aldri for sent å begynne! La trærnes visdom lede deg til å ta de første skrittene i rett retning.
Tips for å forstå trærnes visdom
Her er noen tips du kan benytte for å komme i nærmere kontakt og resonans til trærnes visdom og rytmer:
Jo mer av naturens og trærnes rytmer og visdom du forstår og er i stand til å leve ut på en praktisk måte i ditt liv, desto mer morsomt, meningsfylt og spennende er livet å leve. Dette er selvfølgelig ikke noe som er enkelt å gjøre siden vi er opplært til å ignorere naturen i og rundt oss.
Jeg er et prakteksempel på dette. Før kollapsen min i 2003 trodde jeg at jeg hadde forstått hva livet handlet om selv om dette ledet meg inn i sykdom, ulykke og tomhet. På min ferd som sjaman siden 2004 har en ny verden åpnet seg for meg med å forstå sammenhengen mellom mitt liv og naturens rytmer. De har vist meg veien til en tilværelse jeg før ikke engang kunne drømme om og et nivå av lykke, mening, frydefullhet og entusiasme over livet som før var utenkelig for meg.
Om du er klar for å gjøre et dypdykk med å finne denne unike gaven og skatten i ditt liv gjennom å forstå naturens urgamle rytmer som er selve fasiten på et friskt, meningsfullt og lykkelig liv, er jeg her for å hjelpe deg. Du inviteres til å ta del i en livsendrende reise som også inkludere direkte tilgang til trærnes visdom gjennom deres dryader, astralreising og helbredelse med mycellium nettverket til verdens store urskoger og kraftplasser, tilgang til å utføre omfattende magi med runene, det norrøne medisinhjulet og årstidsrytmene og mye, mye mer. Du finner mer informasjon om mine utdannelser innen sjamanisme her.

Referanser
Ref. 1: Take Two Hours of Pine Forest and Call Me in the Morning, Outside – https://www.outsideonline.com/1870381/take-two-hours-pine-forest-and-call-me-morning
Ref. 2: The influence of urban green environments on stress relief, Journal of Environmental Psychology, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0272494413000959
Og (PDF) http://www.tlu.ee/~arro/Happy%20Space%20EKA%202014/urban%20green_stress%20Ojala%20jt.pdf
Ref. 3: AGGRESSION AND VIOLENCE IN THE INNER CITY Effects of Environment via Mental Fatigue, Kuo, F. E., & Sullivan, W. C. (2001) https://is.muni.cz/el/1423/podzim2011/HEN597/um/Readings_Env_Psy/Kuo__F.E.__Sullivan__W.C.__2001_.pdf
Ref. 4: Children With Attention Deficits Concentrate Better After Walk in the Park, Journal of Attention Disorders, https://www.researchgate.net/publication/23192434_Children_With_Attention_Deficits_Concentrate_Better_After_Walk_in_the_Park
Ref. 5: Blood pressure-lowering effect of Shinrin-yoku (Forest bathing): a systematic review and meta-analysis, NCBI, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28814305
Ref. 6: The Science of Nature & Forest Therapy, https://www.natureandforesttherapy.org/about/science
Ref. 7: Personer med utmattningssyndrom mår bättre av skogsbad, SVT, https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/personer-med-utmattningssyndrom-mar-battre-av-skogsbad-1
Ref. 8: «The Hidden Life of Trees: What They Feel, How They Communicate». Prof. Dr. Suzanne Simard,
Ref. 9: How trees talk to each other, Prof. Dr. Suzanne Simard, TED Talk, https://www.ted.com/talks/suzanne_simard_how_trees_talk_to_each_other
Ref. 10: Nature’s internet: how trees talk to each other in a healthy forest, TEDx Seattle, https://tedxseattle.com/talks/natures-internet-how-trees-talk-to-each-other-in-a-healthy-forest/
Ref. 11: The Intelligent Plant, Scientists debate a new way of understanding flora., Michael Pollan, The New Yorker, https://www.newyorker.com/magazine/2013/12/23/the-intelligent-plant
Ref. 12: «Intelligent Trees», Dokumentar med bla. Dr. Simard, https://www.intelligent-trees.com/
Ref. 13: Nature experience reduces rumination and subgenual prefrontal cortex activation, PNAS, https://www.pnas.org/content/112/28/8567
Ref. 14: City living and urban upbringing affect neural social stress processing in humans, NCBI, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21697947
Ref. 15: What does boredom do to your brain? Professor Peter Enticott, School of Psychology, Deakin University. https://this.deakin.edu.au/self-improvement/what-does-boredom-do-to-your-brain
Ref. 16: Levitin, D.J. (2015, January 18). Why the modern world is bad for your brain. The Guardian. Retrieved March 7, 2018, from
https://www.theguardian.com/science/2015/jan/18/modern- world-bad-for-brain-daniel-j-levitin-organized-mind-information-overload
Ref. 17: The Top Five Regrets of the Dying, Bronnie Ware, https://bronnieware.com/blog/regrets-of-the-dying/