Alvorlig sykdom kan sitte i tennene!

Av Pål-Esben Wanvig

Alvorlig sykdom kan sitte i tennene! Det tok meg 15 år med et utall av tannleger, leger og andre spesialister for endelig å finne ut at en av hovedårsakene bak min kroniske sykdomstilstand var relatert til to skjulte visdomstenner med infeksjon i overkjeven.

I det første innlegget om min erfaring med Paracelsus-klinikken, med tittelen «En av de største nedturene i mitt liv!» beskriver jeg bakgrunnen til min sykdom og det første møtet med klinikken.

Den siste tannlegen jeg oppsøkte for et år siden hadde til og med en professortittel i holistisk tannbehandling, og understreket hva de tidligere tannlegene hadde sagt: Det er ingenting galt med dem, herr Wanvig.

Hvorfor finner ikke tannleger åpenbare problemer som til og med jeg kunne se på 3D-bildene? Årsakene kan være mange, men jeg tror det er mangel på forståelse og kunnskap om skjulte betennelser og konsekvenser av visdomstenner, kavitasjoner, rotfyllinger, implantater, amalgam m.m., samt mangel på effektive behandlingsmetoder.

I tillegg vil nok mange tannleger unngå det vanskelige inngrepet jeg gikk gjennom for å fjerne visdomstennene blant annet på grunn av at de rett ved bihulene. Paracelsus klinikken benytter et omfattende system for behandling før, under og etter operasjonen for å unngå problemer som infeksjoner, og slik at hullene i kjevebeinet gror i løpet av 3–6 uker.

– Dersom ikke tannlegen er ekspert på slike typer inngrep, kan det skape store problemer for pasientene, fortalte dr. Thomas Rau, som på den tiden var medisinsk direktør på klinikken. Kikk her for å se hvorfor jeg ikke lenger anbefaler Paracelsus klinikken i Sveits.

Intervju med Dr. Gunnar Reifert som var min tannlege på klinikken.

Her er noe av det som dekkes i intervjuet:

 • Hvorfor tannhelsen er sentral for dinhelsetilstand.
 • Sammenhengen mellom tenner og organene i kroppen, og hvordan problemerrelatert til tennene kan påvirke organenenegativt.
 • De viktigste problemene med tannhelsen.Hvorfor rotfyllinger, kavitasjoner, galvaniskstrøm m.m. kan skape helseproblemerKlinikkens unike metodikk for å hindreproblemer med infeksjon o.l. etter operasjoner(PRGFT).
 • Du får også se noen klipp fra min operasjon…

De største problemene

Hos de fleste av pasientene med alvorlig sykdom finner Paracelsus-klinikken ofte ulike problemer med tannhelsen som en eller flere hovedårsaker bak sykdom.

Uten å rette opp i årsakene til alvorlig sykdom er det ifølge klinikkens erfaring vanskelig å helbrede sykdommen. Alle pasientene må derfor gjennom en obligatorisk sjekk ved tannlegeavdelingen.

Rotkanalfyllinger utføres ofte hos vanlige tannleger når nerven (pulpa) i tannroten er død eller skadet på grunn av en bakterieinfeksjon. Nerven graves ut og rotkanalen fylles med et hardt materiale.

Rotkanalfylling er tabu hos Paracelsus klinikken siden det kan gi store helsemessige konsekvenser på grunn av bakterieinfeksjoner og giftstoffer som blir værende igjen i og rundt den rotfylte tannen. Alle pasienter med alvorlig eller kronisk sykdom får derfor obligatorisk fjernet alle rotfyllinger.

– Uten dette er det vanskelig å helbrede årsaken til alvorlig kronisk sykdom. Den døde tannen må fjernes, eventuelt erstattes av et implantat, en bro eller lignende av keramikk, sier dr. Reifert.

Bakterieinfekjsoner

Bøkene «The Toxic Tooth: How a root canal could be making you sick» av Dr. Robert Kulacz, DDS og «Root Canal Cover Up» av George E. Meining beskriver de alvorlige konsekvensene ved rotkanalfyllinger.

Kjevebeinet består av en mengde bittesmå hulrom hvor det kan oppstå bakterieinfeksjoner lokalt i små områder av kjevebeinet. Dette trenger ikke nødvendigvis ha sammenheng med rotfyllinger.

En annen type kavitasjon oppstår i områder i kjeven med dødt beinvev som kan oppstå etter trekking av visdomstenner. Kavitasjoner i kjevebeinet trenger ikke være forbundet med smerte eller andre symptomer, men de giftige avfallsstoffene fra infeksjonene kan nå alle organer i kroppen gjennom blod og lymfebaner og skape store helsemessige problemer.

Ifølge dr. Reifert kan alle typer metaller i munnen skape helsemessige problemer på sikt. En av årsakene er galvanisk strøm som oppstår mellom to ulike metaller i munnen. Dette miljøet oppstår gjennom en konstant produksjon av spytt som skaper et miljø som inneholder nok salt til at elektrisk strøm oppstår mellom to metaller.

Galvanisk strøm kan også oppstå med kun én type metall i munnen, som gull eller amalgam, som er i kontakt med to elektrolytter samtidig som det flytende myke vevet inne i tannen og spyttet. Oral galvanisk strøm kan skape større negative effekter i kroppen, spesielt i sentralnervesystemet og hjernen. Diagnostisering av galvanisk strøm er enkelt.

En tannlege kan enkelt måle dette med en fintfølende strømmåler. På Paracelsus-klinikken sjekkes alle pasienter med metall i munnen for galvanisk strøm. Det anbefales at dette blir behandlet ved kronisk og alvorlig sykdom samt for forebygging av sykdom. Dette gjøres ved å fjerne alt metall fra munnen og erstatte det med keramikk (zirconia).

Amalgamfyllinger

Amalgam inneholder 50 prosent kvikksølv. Dette er en nervegift som kan være en av hovedårsakene til sykdom.

På Paracelsus fjerner de obligatorisk amalgam i munnen i tillegg til alt av kvikksølv og andre giftige metaller som har samlet seg i kroppen over tid.

Fjerning av amalgam foregår under omfattende beskyttelse av både pasient og tannlege. Mer detaljer om konsekvensen av amalgam og hva du bør forvente av tannlegen som gjør dette, finner du i artikkelen «Tungmetaller og amalgam påvirker kropp og psyke: Rens ut giften!», som kan lastes ned her.

Min erfaring

Det eneste jeg fryktet, var at klinikken skulle finne større problemer med tannhelsen min. Jeg hadde tannlegeskrekk fra jeg var liten til jeg var nesten 40 år. Selv nå, etter å ha behandlet frykten min, kan jeg ikke si at jeg lengter etter hverken lukten eller det å ligge i en tannlegestol.

På min første behandlingsdag tok tannlegeavdelingen et digitalt panoramarøntgenbilde (OPG – ortopantomografi) av tennene, tannkjøttet og kjevene. På bildet er det lett for en kompetent tannlege å finne sykdommer som er relatert til tenner, tannkjøtt og kjevebein. I tillegg gikk jeg gjennom en rekke tester for å se etter infeksjoner, kavitasjoner, galvanisk strøm og annet.

Selv på blodprøvene kunne de se at jeg hadde problemer relatert til kjeve og tenner. De fant blant annet en høy verdi av Rantes Chemokine, som er et protein som er kodet av CCL5-genet. Proteinet spiller en aktiv rolle i å aktivere leukocytter (T-celler) der det er betennelse. Dødt vev i kavitasjoner i kjevebeinet kan sørge for en høyere konsentrasjon av Rantes i blodet.

Røntgenbildet viste at jeg hadde to skjulte visdomstenner i overkjeven med bakteriell infeksjon og toksiner (se bildet ovenfor). Blodprøver og andre tester viste samme resultat. Denne betennelsen var en stor belastning for kroppen og immunsystemet, og dr. Rau og dr. Reifert mente tennene måtte fjernes. De trodde at dette trolig var en av hovedårsakene til min kronisk dårlige helsetilstand. 

Operasjonen

Det å fjerne visdomstenner ble en kinkig affære siden de befant seg kun 1–2 millimeter fra bihulene. Om det skulle gå hull på den tynne hinnen mellom visdomstennene og bihulene, kan dette føre til store problemer siden bakteriene fra munnen da kan lekke til bihulene og infisere dem. På klinikken har de en spesiell prosedyre for å tette slike hull.

Dr. Reifert forklarte at det var viktig at immunsystemet ble styrket før operasjonen slik at kroppen kunne håndtere mindre infeksjoner optimalt. De satte meg derfor på en intensiv kur over noen dager med intravenøse infusjoner av høye doser vitamin C og mye annet før operasjonen.

Det første inngrepet var en suksess. Du kan se videoklipp fra det ene inngrepet på intervjuet ovenfor.

Etter i underkant av en time var tannen ute, og hinnen til bihulene var heldigvis intakt. Tomrommet ble renset for bakterier med blant annet ozongass, som er sterkt desinfiserende.

Aktiviserer kroppens immunsystem

Før inngrepet ble jeg tappet for fem rør med blod som ble sentrifugert mens operasjonen pågikk.

En spesiell del av plasmaet (den midterste 1/3 av det sentrifugerte plasmaet) ble deretter brukt til å fylle tomrommet etter tannen for å unngå infeksjoner og forsterke celleregenerasjon, samt til rekonstruksjon av mykt vev og bein.

Dette kalles PRGFT (Platelet-released growth factor therapy) og er en fantastisk metode for å aktivisere kroppens immunsystem, lage nye blodårer, øke hastigheten på heling av sår, bindevev, brusk og hardt bein, forbedre celleregenerasjon, lindre smerter og stoppe bakterieinfeksjon.

Ifølge dr. Reifert har de nesten aldri problemer med infeksjoner eller smerter etter orale inngrep takket være metoden. Klinikken benytter stort sett aldri antibiotika.

PRGFT benyttes også ved artrose i ledd med meget gode resultater. Metoden er også effektiv i kosmetisk behandling av rynker og arr og for oppstramming av hud, og er mer effektiv enn Botox, samtidig som den er uten bivirkninger.

Alvorlig sykdom kan sitte i tennene!

Resultat

Uken etter ble den andre visdomstannen fjernet uten komplikasjoner. Etter hvert inngrep fikk jeg ulike typer kosttilskudd, urter og homeopatiske midler for å hindre komplikasjoner, samt smertelindrende.

Det var utrolig at jeg nesten ikke hadde opphovning og smerter. Etter 3–4 dager var alt normalt igjen, og etterkontrollen viste at alt var i skjønneste orden og ingen infeksjoner eller andre problemer hadde oppstått.

Hvordan finne din tannlege

Om du er syk eller ønsker å forebygge sykdom, er mitt råd at du gjør tannhelsen til din førsteprioritet. Problemet er at det er vanskelig å finne kompetente tannleger i Norge som utfører biologisk tannbehandling. Her er noen tips for å finne din tannlege:

 • Evalueres tannhelsen din i forhold til resten av din helsesituasjon?
 • Tar tannlegen panoramarøntgenbilde av tenner, tannkjøtt og kjeve, eller 3D-bilde av kjeven?
 • Måler tannlegen galvanisk oral strøm?
 • Hvordan diagnostiserer og behandler tannlegen kjevekavitasjoner?
 • Hvordan diagnostiserer tannlegen andre skjulte infeksjoner?
 • Tester tannlegen materialene i fyllinger og implantater for å sjekke om de er kompatible med kroppen din?
 • Bruker tannlegen metaller eller keramikk?
 • Bruker tannlegen profesjonelt beskyttelsesutstyr under fjerning av amalgam?
 • Bruker tannlegen antibiotika og andre standard legemidler, eller benytter han samme metoder som Paracelsus-klinikken?

Jeg vil være skeptisk til tannleger som:

 • sier det ikke finnes medisinsk forskning som konkluderer med at amalgam kan føre til helseproblem.
 • sier de ikke har betenkeligheter med å utføre rotfyllinger.
 • kun tar røntgenbilde av et par tenner for så å stille diagnose.
 • som ikke benytter profesjonelt beskyttelsesutstyr under fjerning av amalgam, og som ikke har et avgiftingsprogram for pasienten etter fjerningen.
 • som behandler kjevekavitasjoner uten å være kvalifisert for oppgaven (som dessverre kan skape store problemer for pasienten etterpå).

Intervju: Hvordan finne en egnet holistisk tannlege

I dette intervjuet forteller Mari om hvordan hun fant en kompetent tannlege som kunne hjelpe henne med å bli kvitt alle kavitasjonene hun hadde.

Du kan kontakte Mari på hennes web side

Lettelse

Jeg er glad for at en av hovedårsakene til mine helseproblem endelig ble diagnostisert og behandlet på en profesjonell og kompetent måte.

Det triste er at det tok mange tannleger og 15 år for å komme så langt, noe som tyder på at det er mye mangel på kompetanse hos tannlegene når det kommer til å hjelpe pasienter som er alvorlig syke.

Artikkel serie om Swiss Biological Medicine og Dr. Thomas Rau

Artikkel 1: En av de største nedturene i mitt liv!

Artikkel 2: Alvorlig sykdom kan sitte i tennene

Artikkel 3: Helhetlig diagnose og behandling

Artikkel 4: Oppsummering, priser og anbefaling

Facebook
Twitter
LinkedIn

8 Comments

 1. Hei Pål Espen.
  Jeg ble seriøst bekymret for jeg trur jeg har de samme symtomene som deg, har møtt veggen sier legen og alt er pyton. Fakta er at jeg hadde Hjernehinne bettennelse når jeg var i 6-7 års alderen som skadet beskyttelsen av mine tenner. Dette medførte til amalgan i alle jeksler.

  Så JA jeg ble redd , men forstår det er en løsning.
  Har noen spm.
  Pris: hva koster noe sånnt.
  Og må du være der lenge, har 3 barn så det er vanskelig å være borte lenge.

  Per Ove

  1. Pål-Esben Wanvig sier:

   Hei Per Ove,
   jeg anbefaler deg på det varmeste å ta kontakt med Paracelsus (tannlegeklinikken) via email/tlf for å få gjort en ordentlig diagnose av tannhelsen din. Det tar max 1-2 dager og jeg tipper det ikke koster all verden. Der vil du få se hvilke problemer du har og hvordan de kan rettes opp samt et kostnadsoverslag. Det er enkelt å fly til Zürich og deretter tog/taxi ca. 1 time.
   Ta gjerne kontakt med meg om jeg kan hjelpe deg videre.

   Beste hilsener
   Pål-Esben

   1. Ingebjørg Nybakk sier:

    hei, noe jeg virkelig lurer på er hvordan dette vil fungere for meg. Jeg har ondartetkreft i maven med spredning til lever bukspyttkjertel bla. Jeg har fått cellegift uten at det har julpet noe, derimot har jeg fått diverse bivirkninger, blant annet det å huske. Ordene blir borte – på norsk, hvordan vil det bli på engelsk da. Er det tolker der eller noe lignende?? Kan du si noe om det. Er takknemlig for svar. mvh Ingebjørg.

    1. Paul-Esben Wanvig sier:

     Hei Ingebjørg,
     det er trist å høre at du har blitt så syk. Jeg anbefaler deg først og fremst å oppsøke hjelp fra en dyktig tannlege i Norge som kan ta hensyn til din helsetilstand ved evt. behandlinger.
     Jeg anbefaler at du ser gjennom intervjuet jeg har gjort ad. tannhelse med en av mine dyktigste studenter som har vært gjennom litt av en reise mhp. på tannleger. Etter du har sett intervjuet anbefaler jeg at du tar direkte kontakt med Mari som trolig kan gi deg verdifulle råd og hjelp ad. tannleger både i Norge og evt. utlandet Du kan ta kontakt med Mari Anfinsen Nilsen her: https://marianfinsen.com/kontakt/ (husk å hilse fra meg).

     Jeg håper dette hjelper deg noen skritt videre.

     Beste hilsener
     Pål-Esben

 2. Jacqueline Pereira sier:

  Hei,

  Jeg lurte på om du vet om tannleger i Norge som kan hjelpe med dette?

  Hilsen Jacqueline

 3. Dette var flotte greier! Tusen takk! Jeg er selv på utkikk etter en holistisk tannlege, helst på Østlandet (bor i Moss), og vet at jeg trenger å trekke eller behandle en rotfyll tann som har verket i flere år (både før og etter rotfylling) uten at noen hittil har kunnet hjelpe meg. Vet også at tannen er koblet til andre helseproblemer. Jeg tar veldig gjerne imot anbefalinger.

  1. Paul-Esben Wanvig sier:

   Hei Renée Mari,

   og takk så mye for tilbakemeldingen 🙂

   Jeg anbefaler at du ser gjennom intervjuet jeg har gjort ad. tannhelse med en av mine dyktigste studenter som har vært gjennom litt av en reise mhp. på tannleger. Etter du har sett intervjuet anbefaler jeg at du tar direkte kontakt med Mari som trolig kan gi deg verdifulle råd og hjelp ad. tannleger både i Norge og utlandet Du kan ta kontakt med Mari Anfinsen Nilsen her: https://marianfinsen.com/kontakt/ (husk å hilse fra meg).

   Jeg håper dette hjelper deg noen skritt videre.

   Beste hilsener
   Pål-Esben

Legg igjen en kommentar