|

Vitamin D mangel: Noe du trolig har og hvorfor du bør endre dette

I denne artikkelen deler jeg min erfaring om hvorfor høye nok verdier av D vitamin er viktig for vår helse (spesielt om du er syk), hva som er tilstrekkelige verdier, hvilken type D-vitamin tilskudd som fungerer best og til slutt hvordan uvettig bruk av høye doser av D vitamin kan være skadelig.

Vitamin D mangel er svært vanlig i nordlige strøk og kan være årsak til en rekke sykdommer. En alvorlig mangel av D vitamin kan bla. være en viktig årsak til muskelsmerter, depresjon, søvnforstyrrelser, utmattelse, rastløshet, hodepine og sirkulasjonsproblemer i tillegg til osteoporose og autoimmune sykdommer.

Vitamin D er et fettløselig hormon og ikke et vitamin, som de fleste tror. Vitamin D er et viktig hormon siden det samarbeider nært med skjoldbruskkjertelen, samt at det påvirker hormonbalansen i kroppen. Dette betyr at mange viktige prosesser i kroppen er avhengig av et høyt nok nivå av vitamin D. Vitamin D stimulerer også hjernens vekst av nevroner (nerveceller) og dannelse av nevrotransmittere, som er kjemiske budbringere som overfører signaler mellom nevroner. 

9 av 10 av mine klienter og studenter har hatt vitamin D mangel

Stort sett alle klienter og studenter som har oppsøkt meg de siste to tiårene har hatt et for lavt nivå av vitamin D i blodet. Mange av dem har slitt med utbrenthet, kronisk utmattelse, ulike former for autoimmun sykdom og depresjon som kan påvirkes negativt av for lave verdier av vitamin D.

Norske leger har ofte ikke så mye oppdatert kunnskap om vitamin D og mange har utfordring med å overtale fastlegen sin til å ta en slik blodprøve. Ofte er svaret at vi får nok vitamin D med et godt norsk kosthold – noe som ikke stemmer med min erfaring og den nyeste forskningen innen hva som er tilstrekkelige D vitamin nivåer for en sunn helse.

Dessverre benytter norske leger ofte nedre referanse verdi for D vitamin på 40-50 nmol/L. Dvs. at om du har 51 er du innenfor hva fastlegen din vil kalle «normalt». De beste legene jeg har med å gjøre med internasjonalt, bla. Prof. Dr. Thomas Rau, ler av dette siden det er klare bevis på at dette er en alt for lav verdi. Kroppen er avhengig av en høy nok verdi av vitamin D for at dens biokjemi og hormonsystem skal kunne fungere optimalt. De sier at absolutt minimum nivå av D vitamin er på 80 nmol/L og anbefaler verdier på mer enn 100 nmol/L om du er frisk og 150-200 nmol/L om du er syk (spesielt kronisk syk).

Vitamin D mangel: Hva som er sunne nivåer av vitamin D
En tabell hentet fra den tyske vitamin D eksperten Dr. med. Raimund von Helden

Vitamin D mangel

Lenge trodde man at de som hadde for lavt nivå av vitamin D ikke risikerte noe annet en osteoporose og rakitt. I dag vet man imidlertid at det er sammenheng mellom mangel på vitamin D og økt risiko for utvikling av overvekt, diabetes, kardiovaskulære sykdommer, kreft, osteoporose, autoimmune sykdommer, schizofreni og depresjon (ref. 1).

Vitamin D har også en viktig antiinflammatorisk effekt, samt at det regulerer en rekke gener (ref. 2). Mest kjent er kanskje at vitamin D hjelper kroppen med å ta opp kalsium og fosfor i kroppen, noe som er viktig for å bygge og ivareta sterke bein, samt å forebygge osteoporose. 

Siden vitamin D3 produseres fra kolesterol i kroppen etter eksponering fra sollys på huden, er for lave verdier av vitamin D (mindre enn 80 mol/L) noe som nesten alle mine klienter og studenter i Norge får påvist av legen etter jeg ber dem ta denne testen. Spesielt om vinteren er det viktig å få sjekket at du har nok vitamin D.

Depresjon og D vitamin

Jeg har flere triste erfaringer med hva konsekvensen av alt for lave D vitamin verdier kan føre til. Et familiemedlem til en av mine klienter ble bedt om å oppsøke akuttbehandling hos DPS (distriktspsykiatrisk senter) etter å ha hatt episoder med alvorlig depresjon og ønsker om å ta sitt liv. Psykiateren ved DPS tar blodprøver og finner at alt er «normalt» (som også fastlegen var enig i) og tilbyr et behandlingprogram med terapi. Etter to måneder var det absolutt ingen forbedring.

Det viste seg at D vitamin nivået var på 46 nmol/L og jeg oppfordret til å ta en større dose med D vitamin over et par uker for å normalisere verdien. Det som skjedde var at humøret ble bedre etterhvert som verdien økte i blodet og etter ca. 3-4 uker var tankene om selvmord borte.

Dette høres kanskje underlig ut, men det er mye forskning som viser at veldig lave verdier av D vitamin kan være en viktig årsak til depresjon (ref. 1). Vitamin D er selvfølgelig kun en av mange mulige årsaker til depresjon, men på den andre siden veldig enkelt å rette opp i selv.

Hvilke D vitamin verdier som anbefales

Legene jeg samarbeider med i Tyskland, anbefaler at vitamin D3-nivået testes minimum to ganger pr. år for å sikre riktige nivåer (en gang om sommeren og en gang på vinteren). Om du har en god allmenntilstand og er frisk et det flott om din D vitamin verdi ligger på minst 100 mol/L. Om du er syk (spesielt kronisk syk) anbefaler de ofte verder på 150-200 mol/L. Selv tester jeg dette 2–4 ganger i året for å være 100 prosent sikker på at jeg har høye nok nivåer av dette livsviktige hormonet, som er fundamentalt for min helse. En verdi på rundt 150 nmol/L passer perfekt for min kropp.

Vitamin D mangel: Noe du trolig har og hvordan du retter opp i dette
Her er en av mine gamle D-vitamin blodtester fra Biovis laboratoriet i Tyskland som viser en litt for lav verdi i forhold til min optimale verdi. Dette førte til at jeg økte tilskuddet i et par uker for å få verdien opp på 150 nmol/L.

Tilskudd av vitamin D

Norske myndigheter anbefaler daglig inntak på 10 μg/dag for de som er yngre enn 75 år. For de over 75 år anbefales det inntak på 20 μg/dag. Dette er et lavt inntak i forhold til de anbefalingene som blir gitt til meg av leger innen funksjonell medisin her i Tyskland.

Min kropp trenger 6.000 IE (150 μg) per dag i mørketiden for en optimal D vitamin verdi. Om sommeren trenger jeg 3.000 IE (75 μg/dag) for en D vitamin verdi på rundt 150 mol/L. Dette gjelder selv om jeg er et par timer ute i solen på daglig basis om sommeren.

Jeg anbefaler at du tester D vitamin verdien din før du starter å ta tilskudd på over 20 μg/dag. Det å ta for alt for mye vitamin D kan være skadelig. Det å stole på at du tar nok ved å følge «generelle anbefalinger» kan ha en negativ innvirkning på din helsetilstand, spesielt om du er syk.

Om du trenger tilskudd, anbefaler jeg å benytte et vitamin D3-dråpeprodukt som er blandet med olje (for eksempel solsikkeolje). Dette sørger for et mye bedre opptak av vitamin D.

Pass på at du måler verdien på nytt 2-3 måneder om at du starter å ta høyere doser vitamin D for å sjekke at du tar passende mengde.

OBS! Det kan være uforsvarlig å ta høye doser om du ikke blir fulgt opp av en kompetent lege (se lenger ned i artikkelen for mer informasjon).

Hva gjør jeg om fastlegen nekter å måle D vitamin verdien min

Dessverre opplever jeg regelmessig at fastleger kan være vanskelig når pasienten spør om å få måle D vitamin verdien. Om du opplever dette kan du enten ta kontakt med en privatpraktiserende lege eller oppsøke et medisinsk laboratorium i ditt nærområde (f.eks. Lab 1) som kan ta blodprøve og sjekke verdien. Det vil koste deg et par hundrelapper men er verd det. Det finnes også måter å måle vitamin D verdien selv hjemme, men disse testene varierer i kvalitet.

Hvorfor du alltid bør ta K2 vitamin sammen med D vitamin

Vitamin D hjelper bla. til med å øke kalsiumnivået i kroppen. Vitamin K2 hjelper til med å transportere kalsiumet til skjelettet ditt. Om du tar D vitamin uten K2 vitamin kan dette føre til at kroppen ikke er i stand til å benytte kalsiumet effektivt som igjen kan øke risikoen for avleiring av kalsium i bløtvevet og arterier (arteriesklerose). Avleiring av kalsium i arterier (plakk) kan igjen føre til hjerte karsykdommer som hjerteinfarkt og hjerneslag.

Vitamin K2 bidrar med en beskyttende effekt siden det kan hjelpe til med å forhindre opphopning av kalsium i kroppen og dermed kalsium avleiringer i blodårene når du tar høyere doser av D vitamin.

Det er derfor meget viktig at du alltid tar K2 vitamin sammen med høyere D vitamin doser (3-6.000 IE. Selv tar jeg 80-90 mikrogram K2 pr. dag.

I tillegg er det viktig å ha sunne verdier av kalsium, magnesium og sink som også innvirker på D vitamin metabolismen.

Kan D vitamin være skadelig?

Som med alle typer tilskudd kan både for lite og for mye være skadelig. Det er derfor det er så viktig å ta ansvar for å sjekke verdiene jevnlig.

En av utfordringene med inntak av høyere doser med D vitamin er at det kan i enkelte tilfeller bidra til å øke østradiol (E2) verdien som et et kvinnelig seksual hormon som også menn har. Østradiol (E2), ett av over 30 østrogener, er et veksthormon som bla. kan påvirke ulike typer vekstprosesser i kroppen som f.eks. overvekt, utvekster på huden og svulster (både godartede og ondartede) hos kvinner og menn.

En annen faktor som spesielt kvinner trenger å være oppmerksom på er hvilken type hudpleie som blir benyttet. Når du bruker hudpleie som fjerner rynker, strammer opp huden og generelt virker foryngende, kan dette ha en uventet konsekvens siden mange av disse produktene benytter ingredienser som ligner på våre naturlige hormoner (f.eks. østradiol (E2), østriol (E3), pregnenolon og progesteron).

En av de mest utfordrende ingrediensene er hyaluronsyre (hyaluronic acid), kjent innen anti-aging, som på den ene siden kan stramme opp og glatte ut bindevevet, men på den andre siden kan bidra til å øke østradiol (E2) verdien og forstyrre hormonbalansen i kroppen. Min kone er bla. utdannet hormon terapeut og har spesialisert seg på å hjelpe kvinner som har en ubalanse i hormonsystemet. Ofte er hudpleieproduktene en viktig årsak til denne ubalansen. Med andre ord er det en god ide å bruke naturlige økologiske hudpleieprodukter uten tilsetninger som kan forstyrre hormonbalansen som f.eks. produktene fra Dr. Hauschka.

En annen utfordring med østradiol (E2) er at verdien kan øke gjennom inntak av større mengder omega 3 enten gjennom kosttilskudd eller mye fet fisk. Om du tar høye doser av vitamin D sammen med høye doser av omega 3 bør du absolutt sjekke østradiol verdien (E2) din (og hormonbalansen generelt) med jevne mellomrom for å se hvordan din kropp reagerer på dette.

Dette vil antageligvis ikke fastlegen din være interessert i, så du trenger trolig å oppsøke en privatpraktiserende lege som er dyktig med hormoner og som benytter bio-identiske hormoner om du trenger å ta tilskudd. Slike leger kan være vanskelig å finne, men mine klienter har erfaring med et par kompetente leger i Norge som jeg kan anbefale om du tar kontakt med meg.

Tilskudd av D vitamin under ansvar

Jeg finner det meget viktig å ta selvansvar i forhold til alle fettløselige vitaminer som benyttes. Dette betyr bla. å følge opp med blodprøver for å se om verdiene er korrekte og ikke for høye siden for mye kan være like skadelig som for lite. (se del 1 – Introduksjon til sunn bruk av kosttilskudd og plantemedisin).

Det å stappe i seg menger av kosttilskudd fordi man tror det er bra trenger ikke bestandig å være så lurt siden alt kan være med på å påvirke ulike prosesser i vår biokjemi. Spesiell gjelder dette D vitamin og andre fettløselige vitaminer som på den ene siden er så utrolig viktig for en sunn helse men på den andre siden kan føre til problemer med uvettig bruk når man ikke blir fulgt opp av en kompetent lege.

Om du ønsker å forebygge sykdom eller er syk, anbefaler jeg på det varmeste at du tar jobben med å gjøre dette ordentlig. Det kan koste litt energi (og kanskje litt penger om du benytter en privatpraktiserende lege og betaler blodprøvene selv), men det er absolutt verd denne investeringen!

Vitaminer, kosttilskudd og plantemedisin som virker!

Du finner en oversikt over alle artikler og videoer jeg har laget om kosttilskudd her.

Referanser

1) Vitamin D Deficiency and Depression: www.psychologytoday.com/us/blog/reading-between-the-headlines/201307/vitamin-d-deficiency-and-depression

2) The vitamin D receptor: new paradigms for the regulation of gene expression by 1,25-dihydroxyvitamin D(3)www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20511050

Lignende artikler

One Comment

  1. Takk for veldig innholdsrik artikkel og all informasjon du gir oss Pål-Esben. Du er en inspirasjonskilde til mange av oss.

Comments are closed.